Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe.

pestodania z makaronemtagliatelle

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • - 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
  • - 25g orzeszków pinii lub nerkowca
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 garście liści świeżej bazylii
  • - 100 ml oliwy z oliwek
  • - 10 pomidorków koktajlowych
  • - 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
  • - sól, pieprz do smaku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Porady

Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy