Pesto z kolendry

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pesto z kolendry to wyjątkowo aromatyczna i zdrowa wariacja na temat włoskiego sosu. Polecamy połączyć je z makaronem, polać sałatkę lub posmarować nim pieczywo. Poza tym świetnie komponuje się z pizzą. Okazuje się, że niektórzy nawet marynują w nim mięso. Pesto z kolendry to uniwersalny dodatek do wielu dań, który przygotujemy w kilka minut.

Składniki:

  • kolendra  100 g

  • orzechy piniowe  40 g

  • parmezan  40 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  5 g

  • cytryna  1 szt.

Pesto z kolendry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Kolendrę myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieramy ząbki czosnku.

  • Krok 2:

    Cytryna: kroimy ją na pół. Do przygotowania pesto będzie nam potrzebna tylko jedna połówka owocu, z której wyciskamy sok.

  • Krok 3:

    Pesto z kolendry: do malaksera wrzucamy orzechy piniowe, czosnek, ser żółty, sól i pieprz. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Całość rozdrabniamy do momentu, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Gotowy sos przekładamy do czystego, suchego słoika.

Porady

  • Pesto z kolendry to pyszny dodatek do makaronu. Świetnie sprawdzi się również w roli sosu do pizzy, zapiekanki lub pieczonego mięsa. Niektórzy smarują nim świeże pieczywo, a nawet polewają sałatki ze świeżych warzyw.
  • Pesto możemy wzbogacić również o natkę pietruszki, koperek, bazylię, oregano, a nawet szpinak. Dzięki temu gotowy sos będzie odznaczał się nie tylko ciekawszym smakiem, ale również wyjątkowo wysoką wartością odżywczą. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie umyć te składniki oraz je osuszyć.
  • Do przygotowania pesto najlepiej sprawdzi się oliwa z pierwszego tłoczenia tzw. extra virgin. Cechuje się ona głębokim aromatem i delikatnym smakiem. Poza tym jest także wyjątkowo zdrowa. Okazuje się, że stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli jednak chcemy użyć innego tłuszczu, możemy sięgnąć wtedy po olej z pestek winogron lub ryżowy.
  • Orzechy piniowe możemy z powodzeniem zastąpić nerkowcami bądź migdałami. W przypadku tych drugich, należy pamiętać, żeby wcześniej usunąć z nich skórkę. Ponadto niektórzy dodają również nasiona słonecznika i pestki dyni. Przed połączeniem z pozostałymi składnikami sosu, warto uprażyć je na suchej patelni. W ten sposób będą odznaczać się bardziej wyrazistym smakiem.
  • W zależności od własnych preferencji, możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość soli. Niektórzy dodatkowo doprawiają pesto świeżo zmielonym pieprzem.
  • Parmezan bez problemu zamienimy na gran padano lub pecorino romano. Produkty te powstają na bazie mleka owczego, jednak mają bardzo zbliżony smak do tego popularnego, włoskiego sera.
  • Gotowy sos przenosimy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce. W takich warunkach może on stać ok. 5-7 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne