Okładka "Moje gotowanie"

Tosty z domowym pesto i mozzarellą

Ocena:

4.54 (151)

  • 30 min.
  • łatwy

Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to wymarzone śniadanie. Szczególnie, gdy mozzarellę połączymy z prawdziwym, domowym pesto.

Składniki:

  • Na pesto: doniczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 5 dag startego parmezanu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • Do tostów: pieczywo tostowe
  • kulka mozzarelli
  • plasterki szynki konserwowej
  • kilka czarnych oliwek
  • duży pomidor
  • listki bazylii i oregano

Tosty z domowym pesto i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z bazylii obrywamy listki, obieramy czosnek, pinie prażymy na suchej patelni. Ucieramy w moździerzu albo miksujemy na papkę, następnie miksujemy z parmezanem i piniami, a na koniec, mieszając, wlewamy powoli ok. 5 łyżek oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Kromki pieczywa tostowego smarujemy pesto – nie żałując. Kładziemy pokrojoną w plasterki mozzarellę, szynkę oraz osączone, pokrojone w plastry oliwki.
  • Składamy po dwa tosty, bardzo mocno dociskamy, obsmażamy na oliwie, na grillowej patelni, aż ser zacznie wypływać ze środka. Na gorące tosty kładziemy po grubym plastrze pomidora i posypujemy bardzo dużą ilością świeżych ziół.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Sprawdź też przepis na: tosty z sosem marinara i jajkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne