Pesto z natki marchewki

Ocena:

4.52 (165)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pesto z natki marchewki to pomysł na włoski sos w nietypowym wydaniu. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Fantastycznie komponuje się z makaronem, ryżem oraz pieczywem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować na jego bazie wytrawny farsz do naleśników lub marynatę do mięsa. Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjne pesto z natki marchewki.

Składniki:

  • natka marchewki  50 g

  • oliwa z oliwek  80 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • orzechy nerkowca  50 g

  • sól  3 g

Pesto z natki marchewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: nać marchewki myjemy, a następnie osuszamy. Usuwamy twarde, grube łodyżki. Czosnek obieramy.

  • Krok 2:

    Pesto z natki marchewki: wszystkie składniki wrzucamy do malaksera. Całość rozdrabniamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. 

  • Krok 3:

    Pesto z natki marchewki: przekładamy  je do czystego oraz suchego słoika.

Porady

  • Pesto z natki marchewki przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 5-7 dni. Warto wtedy dodatkowo polać jego wierzch niewielką ilością oliwy. W ten sposób zabezpieczymy je przed wysychaniem. Jeśli chcemy, możemy je także zamrozić. W takiej sytuacji przekładamy je do plastikowego pojemnika lub specjalnych woreczków. Na końcu wstawiamy je do zamrażarki. W takich warunkach sos może stać ok. 3-4 miesiące.
  • Do przygotowania pesto najlepiej sprawdzi się oliwa z pierwszego tłoczenia, tzw. extra virgin. Wyróżnia się ona nie tylko rewelacyjnym walorami smakowymi, ale również dużą ilością antyoksydantów. Należy zaznaczyć, że niektórzy zastępują ją olejem z awokado, lnianym, a nawet z orzechów włoskich.
  • Orzechy nerkowca bez problemu zamienimy na włoskie, laskowe, piniowe lub migdały. Przed dodaniem ich do reszty składników, możemy je dodatkowo uprażyć. Wystarczy przełożyć je na suchą patelnię i smażyć przez kilka minut.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pesto z natki marchewki – z czym je podać?

Pesto z natki marchewki skrywa w sobie duże ilości witamin oraz składników mineralnych. Poza tym jest wyjątkowo uniwersalne. W związku z tym stanowi zdrowy, a zarazem smaczny dodatek do wielu potraw. Sos polecamy serwować z:

  • makaronem – w ten sposób uzyskamy proste i szybkie danie obiadowe. Całość możemy dodatkowo posypać serem żółtym. Najlepiej wybrać makaron typu spaghetti, tagliatelle lub farfalle,
  • mięsem – rewelacyjnie sprawdzi się tutaj to pieczone, smażone lub grillowane. Gotową potrawę wystarczy polać pesto z natki marchewki,
  • pizzą – pesto stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego, pomidorowego sosu. Smarujemy nim wtedy surowe ciasto, następnie wykładamy na nie pozostałe składniki i całość pieczemy,
  • pieczywem – takim jak bagietka, bułka lub kromka chleba. Zamiast masła możemy z powodzeniem użyć pesto i przygotować smaczne kanapki,
  • sałatkami – świeże warzywa wspaniale komponują się z sosem z natki marchewki. Wystarczy je nim polać. 

Pesto z natki marchewki – inne warianty

Pesto z natki marchewki możemy dodatkowo wzbogacić o:

  • parmezan – to typowy składnik klasycznego pesto. Przed połączeniem sera z pozostałymi składnikami, należy go zetrzeć na tarce o małych oczkach. Parmezan bez problemu zastąpimy grana padano lub pecorino romano,
  • liście bazylii – nie tylko wzbogacą smak, ale także aromat sosu. Niektórzy oprócz bazylii dodają liście szpinaku, oregano, pietruszkę, a nawet kolendrę. Najlepiej wybierać świeże zioła,
  • pestki dyni – stanowią świetną alternatywę dla orzechów. Obfitują one w liczne składniki mineralne takie jak cynk oraz fosfor. Możemy je dodatkowo uprażyć,
  • nieaktywne płatki drożdżowe – cechują się orzechowo-serowym smakiem oraz wysoką wartością odżywczą. Jedną łyżkę płatków drożdżowych dodajemy do gotowego pesto, a następnie dokładnie mieszamy,
  • ziarna słonecznika – to rewelacyjne źródło witamin z grupy B. Podobnie jak pestki dyni, możemy nimi zastąpić orzechy.

Co można zrobić z natki marchewki?

Pesto to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie natki marchewki. Okazuje się, że z łatwością zrobimy z niej także:

  • zupę krem – to rozgrzewające danie, które skrywa w sobie dodatkowo ziemniaki, cebulę, czosnek oraz seler,
  • placki – odznaczają się delikatną konsystencją oraz pięknym, zielonym kolorem. Podajemy je z dodatkiem śmietanki lub jogurtu,
  • koktajl – warto wzbogacić go o swoje ulubione owoce i warzywa.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne