Zupa paprykowa z pesto i oliwkami

Przepis na zupę paprykową z pesto i oliwkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy pesto

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 153 głosów)

Składniki:

  • po 3 duże czerwone i żółte papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek oregano
  • kostka bulionowa
  • sól
  • pieprz cayenne
  • łyżka balsamico
  • 4 łyżki pesto
  • garść oliwek faszerowanych papryką
  • oregano do dekoracji
  • 3/4 l przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa z pesto i oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oczyszczone papryki kroimy na kawałki, cebule i czosnek siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek i cebulę, dokładamy paprykę i listki oregano, chwilę dusimy.
  • Zalewamy 3/4 l przefiltrowanej, ciepłej wody, wrzucamy kostkę rosołową, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min, miksujemy na krem, przyprawiamy solą i cayenne oraz balsamico.
  • Zupę rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy łyżką pesto, wkładamy pokrojone w plasterki oliwki i gałązki oregano.

Porady

Zupa przygotowana na bazie wody przefiltrowanej przy użyciu filtra magnezowego zachwyci nie tylko pięknym kolorem, ale również esencjonalnym zapachem. Sprawi również, że smak naszej potrawy będzie bardziej wyrazisty. Twarda woda zmniejsza intensywność smaku dań, wydłuża czas gotowania mięsa i warzyw. Dlatego na ratunek przychodzą filtry dzbankowe. Wystarczy nalać wodę z kranu do filtra dzbankowego i odczekać kilka chwil, aż się przefiltruje. Po tym czasie idealnie nadaje się do gotowania, a także bezpośredniego picia. http://sklep.dafi.pl/


Notka redakcyjna

Rekomendujemy oczyszczenie wody kranowej przy użyciu dzbanka filtrującego z filtrem magnezowym Mg+, który dodatkowo zmineralizuje ją cennym magnezem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy