Kasza - przepisy

12 kolekcji przepisów

1350 przepisów

Kasza to produkt, który może być podstawą dania obiadowego, zupy, sałatki, a nawet deseru! Spróbujcie, jakie przepisy z kaszą możecie przygotować w swojej kuchni.

Przepisy z kaszą

Przygotowanie kaszy to prostota – gdy zwyczajnie gotujemy ją w dużej ilości wody, lub rytuały – ulubiony to ten z zawijaniem kaszy w ciepły koc i czekanie, aż wchłonie na sypko cały płyn. A robi się to tak: bierzemy podwójną ilość wody w stosunku do kaszy. Gotujemy ją z dodatkiem łyżki masła i soli, a gdy kasza ”wyrośnie” ponad wodę, zdejmujemy z ognia, zawijamy gorący garnek w koc (nasze babcie chowały go pod pierzynę) i zostawiamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Niektórzy też dopiekają kaszę w piekarniku, najpierw obsmażając ją na tłuszczu i podgotowując w wodzie. Ten sposób najlepiej sprawdza się przy kaszy gryczanej. Jęczmienną wystarczy dobrze przepłukać na sicie (dość specyficznie pachnie) i ugotować w dużej ilości osolonej wody, często mieszając. Pęczak – po wrzuceniu do wrzątku i zagotowaniu przykrywamy, przykręcamy gaz na minimum i trzymamy tak 20 min. Zakręcamy płomień i nie odkrywamy przez jeszcze 15 min – będzie idealnie sypki i ” al dente”.

Artykuły powiązane

Dzieci w kuchni - zorganizuj im zabawę!
05.05.2020

Kuchenny plac zabaw - pomysły na wspólne gotowanie z dziećmi

Wolny dzień, spędzony w domu to dla rodzica konieczność zorganizowania czasu swoim pociechom. Kiedy jesteśmy zmuszeni zrezygnować ze spacerów i zabaw na świeżym powietrzu, możemy zorganizować plac zabaw we własnej kuchni. Jak połączyć przyjemne z pożytecznym i bawiąc się rozwijać umiejętności dziecka? Podczas wspólnego gotowania!

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
05.04.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

Co kupić na zapas?
16.03.2020

Co kupić na zapas? Laura Osęka i porady na przemyślane zakupy spożywcze

Zapasy kilogramów makaronu i litrów oleju to dobry pomysł? Jak prawidłowo robić przemyślane zakupy spożywcze? Co mrozić i jak, których świeżych produktów unikać? Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała nam, w jakich ilościach i co warto mieć w kuchni, nie ulegając panice i nie okopując się w nadmiarze jedzenia, które może się zmarnować.

Grzegorz Łapanowki i jego niezbędnik w kuchni
12.03.2020

Grzegorz Łapanowski i jego niezbędniki w kuchni

Racjonalne zakupy spożywcze to zawsze wyzwanie - niezależnie od wydarzeń społecznych w Polsce i na świecie. W sytuacjach kryzysowych tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę, co i dlaczego kupujemy, a także jak wykorzystamy zakupione produkty w kuchni i wszystkie zapasy jedzenia. O rozsądne zakupy spożywcze zapytaliśmy eksperta kulinarnego - Grzegorz Łapanowski opowiedział, które produkty możemy przechowywać dłużej, a z których składników lepiej nie robić zapasów, bo zmarnujemy sam surowiec, jak i pieniądze. Zdradził też patent na domowy, szybki substytut pieczywa. Sprawdźcie i róbcie #PRZEMYŚLANEZAKUPY.

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat
10.02.2020

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat

10 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Soczewica, ciecierzyca, bób lub biała fasola to tylko niektóre ze znanych strączków. Babcie doceniały ich smak, wartości odżywcze, niski koszt i ogólnodostępność produktów. Podobne zalety obecnie dostrzegają weganie i wegetarianie ochoczo serwując je w wegańskich restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować rośliny strączkowe.

Komosa ryżowa (quinoa)
25.07.2019

Quinoa (komosa ryżowa) - pyszna na wytrawnie i na słodko

Te drobne kuleczki, znane jako quinoa, czyli komosa ryżowa są coraz bardziej popularne. Dodajemy je do sałatek, jemy do potrawek, a nawet robimy z nich desery. I bardzo dobrze, bo komosa ryżowa to bogate źródło białka. Co z niej przyrządzić? Podpowiadamy w naszej galerii.

Kasza dla zdrowia
31.03.2018

Czas pokochać kasze - mają supermoc!

Kasze jemy zbyt rzadko. Z badań wynika, że tylko dwa-trzy razy w miesiącu. To błąd. Na świecie jedzenie kaszy staje się modne. I nie bez powodu. Kasza silnie rozgrzewa, syci, a nie tuczy, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. Dodatkowo pomaga schudnąć, odmładza i chroni przed wieloma chorobami.

kuskus_glowne_Fotolia_100305807_Subscription_XL
04.02.2016

Kuskus – kasza czy makaron? Ważne źródło białka

Znany od tysięcy lat kuskus jest pysznym i szybkim sposobem na wegetariańskie danie. Lekki i sycący, polecany jest każdemu, bez względu na dietę, jako świetne źródło lekkostrawnego białka.

kasza_perlowa_glowne_Fotolia_91860762_Subscription_XL
04.02.2016

Kasza perłowa – zdrowa baza dań roślinnych

Kasza perłowa świetnie odnajduje się w towarzystwie warzyw w zupach lub gulaszach. Jest więc idealną, zdrową bazą dla wegetariańskich i wegańskich dań.