Mieszanka przypraw

7 kolekcji przepisów

298 przepisów

Mieszanka przypraw umiejętnie dobrana do charakteru potrawy jest - obok wysokiej jakości produktu bazowego - sekretem smaku dania. Chętnie sięgamy po gotowe miksy przyprawowe. To rozwiązanie wygodne, nie wymagające zastanawiania się nad kompozycją smaków i kupowania kilku różnych torebek, które później będą wietrzały w kuchennej szafce. Niestety, gotowe mieszanki przypraw do dań różnego rodzaju często zawierają niepożądane dodatki. W przyprawach do drobiu, ryb czy ziemniaków mogą znajdować się ulepszacze i konserwanty, nadmierna ilość soli, glutaminianu sodu oraz niespodziewane dodatki w postaci mąki, cukru, karmelu lub oleju. Alternatywą jest domowa mieszanka przypraw.

Jak zrobić domową mieszankę przypraw?

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Pakora z kalafiora

Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.

mojegotowanie

Pakora z kalafiora - indyjska przekąska

Do przygotowania mieszanek przyprawowych wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników. Ich stworzenie nie zajmuje także wiele czasu, szczególnie jeśli dysponujemy już wszystkimi elementami składowymi. Wystarczy połączyć w słoiku lub specjalnym pojemniku ususzone wcześniej warzywa, zioła, sól, papryczki drobno posiekane lub zmielone, utłuczony w moździerzu pieprz. Jeśli chcemy uzyskać dodatek do potraw orientalnych, warto wzbogacić recepturę również o przyprawy korzenne, które sprawdzają się nie tylko przy świątecznych wypiekach, ale również w wielu innych aromatycznych przepisach.

Przyprawy i mieszanki przypraw warto dobierać do specyfiki dania. Chociaż większość z nich jest uniwersalna, istnieją smaki, które szczególnie dobrze komponują się z mięsem, rybą albo warzywami.

Mieszanka przypraw do mięsa

Mieszanka przypraw do mięs pozwala wydobyć głębię smaku dania, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z wołowiną, wieprzowiną, cielęciną czy drobiem. Błędne jest założenie, że sól i pieprz wystarczą, chociaż niewątpliwie stanowią bardzo ważny element w procesie przygotowywania potrawy.

Z drobiem doskonale komponuje się suszona cebula, czosnek, papryki o różnej ostrości oraz pieprz. Świetne są także zioła: estragon, bazylia czy tymianek. Z drobiem pieczonym świetnie współgrać będzie majeranek. Warto, aby te właśnie składniki znalazły się w mieszankach przyprawowych. Przyprawy do kaczki i indyka często sięgają po nietypowe akcenty, takie jak skórka pomarańczy, imbir, anyż.

Do wołowiny wykorzystuje się mieszanki przyprawowe, w których znajduje się cebula, czosnek, papryka, tymianek, estragon i majeranek.  Wieprzowina znakomicie smakuje z dodatkiem kminku, curry, kolendry, a także ziół: z majerankiem, tymiankiem i estragonem na czele.

Mieszanka przypraw do ryb

Smak świeżej ryby powinien być dominantą dania. Niezależnie od tego, czy wykorzystujemy kupne czy własne mieszanki przyprawowe, nie powinniśmy go przytłaczać. Mieszanki przyprawowe do ryb są więc z reguły delikatne, bazują na soli z dodatkiem na pieprzu cytrynowego lub białego, znacznie delikatniejszego od tradycyjnej, czarnej wersji.

Ryby doskonale komponują się także z ziołami, tego typu miksy również cieszą się więc dużym zainteresowaniem. Świetny i do chudych, i do tłustych mięs jest koperek. Bardziej intensywny efekt daje estragon, szczególnie często wykorzystywany w daniach kuchni francuskiej. Smak ryb podkreśla także majeranek, który dodatkowo ułatwia trawienie. Musztardowego posmaku doda rozmaryn.

Mieszanka przypraw w kuchni wegańskiej

Kuchnia wegańska także przyprawami stoi. Dodatki do potraw oparte na ziołach i suszonych warzywach niejednokrotnie odmieniają charakter potrawy. Na szczycie uwielbianych przez wegan przypraw stoją mieszanki zawierające wędzoną paprykę, wprowadzającą smak umami do dań, a także czarną sól.

Mieszanki przypraw przepisy mogą także przekształcać w dania nawiązujące do kuchni świata. Świetna do potraw jednogarnkowych, zwłaszcza bazujących na warzywach strączkowych, jest mieszanka harissa, w której znaleźć można między innymi chili, czosnek, kolendrę, kumin, kminek i sól morską. Dla kuchni libańskiej charakterystyczny jest kumin, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa i cynamon, do Prowansji zaś przeniosą nas dodawane do lecza zioła: cząber, rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, estragon.