Mieszanka przypraw
7 kolekcji przepisów
298 przepisów

Mieszanka przypraw umiejętnie dobrana do charakteru potrawy jest - obok wysokiej jakości produktu bazowego - sekretem smaku dania. Chętnie sięgamy po gotowe miksy przyprawowe. To rozwiązanie wygodne, nie wymagające zastanawiania się nad kompozycją smaków i kupowania kilku różnych torebek, które później będą wietrzały w kuchennej szafce. Niestety, gotowe mieszanki przypraw do dań różnego rodzaju często zawierają niepożądane dodatki. W przyprawach do drobiu, ryb czy ziemniaków mogą znajdować się ulepszacze i konserwanty, nadmierna ilość soli, glutaminianu sodu oraz niespodziewane dodatki w postaci mąki, cukru, karmelu lub oleju. Alternatywą jest domowa mieszanka przypraw.
Jak zrobić domową mieszankę przypraw?

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zupa-krem z dyni i selera

Piernikowe ciastka z ziemniakami to smakołyk z wyraźną korzenną nutą. Przygotowując je możecie wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie smakołyki mogą być również podane jako ciastka na święta. Ładnie zapakowane będą świetnym prezentem.
Piernikowe ciastka z ziemniakami

Wegańskie pierniki to pyszna alternatywa dla roślinożerców. Delikatne i kruche pierniki, świetnie smakują od razu po upieczeniu!
Proste wegańskie pierniki

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.
Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą

Naleśniki z kurczakiem to prosty i szybki pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Faszerowane naleśniki z kurczakiem są zdrowe, sycące i smakują całej rodzinie. Podsmażone warzywa i kurczak w naleśniku to także świetny pomysł na danie na wynos do pracy lub szkoły.
Naleśniki z kurczakiem

Doskonała kaczka po pekińsku z warzywami to przepis na przepyszny i nietypowy posiłek. Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso w towarzystwie świeżych warzyw i słodkiego sosu to prawdziwa symfonia orientalnych smaków. To danie świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Kaczka pekińska, zawinięta z placuszki pszenne, sprawdzi się także jako lunch do pudełka. Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Zobaczcie nasz prosty przepis na kaczkę pekińską.
Kaczka po pekińsku

Frittata z warzywami to danie pochodzące z kuchni hiszpańskiej. Frittata z ziemniakami to rodzaj pożywnego omletu, który będzie idealnym daniem na obiad i kolację. Zaskakujące jest, że również często podawane są w ramach śniadania. Frittata z piekarnika to także pomysł na szybką, imprezową przekąskę. Pokrojona w kwadraty i nadziana na wykałaczki staje się rodzajem hiszpańskiego tapas. Oto nasz przepis na frittatę.
Frittata z warzywami

Curry z kalafiora pięknie pachnie, dzięki bogactwu przypraw. Ich zastosowanie kompletnie przykrywa woń kalafiora, przez którą tak wiele osób nie chce go tknąć. Curry z kalafiora to chyba najbardziej ekonomiczny rodzaj dania na sezon warzywny i na przetwory. Curry z kalafiora to idealne danie do wekowania. Ponadto curry z kalafiora to idealna jarska potrawa, dla miłośników ostrych smaków.
Curry z kalafiora

Buddha bowl w 30 minut to szybkie i łatwe danie będące zestawem gotowanych, pieczonych i surowych warzyw i roślin strączkowych. Idealne do zabrania w lunchowym pudełku.
Buddha bowl w 30 minut

Gulasz z karkówki to świetna propozycja obiadowa. Serwowany z kaszą lub kluseczkami smakuje wybornie. Karkówka jest idealna na gulasz, dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu. Gulasz z karkówki można zjeść od razu lub zamrozić, jeśli przygotowaliśmy go za dużo. Sprawdźcie nasz przepis na gulasz z karkówki i koniecznie zróbcie go sobie na dzisiejszy obiad!
Gulasz z karkówki i pieczarek

Kurczak z rożna to klasyk. Upieczony w całości na rożnie jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Ma chrupiącą skórkę, a mięso jest wyjątkowo soczyste. Kurczak z rożna to opcja na plenerową imprezę przy grillu, ale też po prostu na rodzinny obiad w weekend. Zobacz świetny przepis na kurczaka z rożna!
Kurczak z rożna

Listki cykorii z jogurtem curry, z salsą z ananasa, selera, imbiru
Listki cykorii z jogurtem curry, z salsą z ananasa, selera, imbiru

Szaszłyki z kurczaka to pyszne danie nie tylko na grilla. Oprócz mięsa przydadzą się ulubione warzywa, grzyby i zioła. To sprawi, że szaszłyki z kurczaka będą urozmaicone! Warto wiedzieć, że szaszłyki z kurczaka mogą być przygotowane na ruszcie lub w piekarniku. Podpowiadamy jak zrobić szaszłyki z kurczaka.
Szaszłyki z kurczaka

Budyń karobowy to słodka alternatywa dla budyniu czekoladowego. Karob jest naturalnie słodki, słodszy niż kakao i czekolada - przygotujcie z nim budyń, będzie pysznie!
Budyń karobowy

Pakora to chrupiąca przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Są to kawałki warzyw zanurzone w cieście z ciecierzycy (besan) i smażone na głębokim oleju. Tradycyjne pakory podawane są często do herbaty. Danie to sprawdzi się również idealnie jako przystawka, serwowana przed daniem głównym. Poznajcie nasz przepis na aromatyczną pakorę z kalafiora.
Pakora z kalafiora - indyjska przekąska

Lekka i pożywna sałatka doskonała na przekąskę lub lekki obiad. Sałatka grecka to zdrowy i pełnowartościowy pomysł na posiłek.
Sałatka grecka z kurczakiem

Carpaccio z ozorka cielęcego daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Wystarczy niewielka modyfikacja klasyków, aby zabłysnąć podczas spotkań z rodziną i znajomymi.Carpaccio z ozorka cielęcego zawsze się obroni i zaskoczy przybyłych gości.
Carpaccio z ozorka cielęcego

Potpourri z kurczakiem to pyszne, orientalne danie. Przygotowując je wyruszycie w kulinarną podróż po Persji. Potpourri z kurczakiem to danie jednogarnkowe, które zachwyci smakiem miłośników egzotycznych przypraw: dhansak masala. Całość wieńczy posiekana świeża mięta i kolendra. Potpourri z kurczakiem idealnie sprawdzi się jako danie na nieformalne spotkanie.
Potpourri z kurczakiem
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak
Do przygotowania mieszanek przyprawowych wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników. Ich stworzenie nie zajmuje także wiele czasu, szczególnie jeśli dysponujemy już wszystkimi elementami składowymi. Wystarczy połączyć w słoiku lub specjalnym pojemniku ususzone wcześniej warzywa, zioła, sól, papryczki drobno posiekane lub zmielone, utłuczony w moździerzu pieprz. Jeśli chcemy uzyskać dodatek do potraw orientalnych, warto wzbogacić recepturę również o przyprawy korzenne, które sprawdzają się nie tylko przy świątecznych wypiekach, ale również w wielu innych aromatycznych przepisach.
Przyprawy i mieszanki przypraw warto dobierać do specyfiki dania. Chociaż większość z nich jest uniwersalna, istnieją smaki, które szczególnie dobrze komponują się z mięsem, rybą albo warzywami.
Mieszanka przypraw do mięsa
Mieszanka przypraw do mięs pozwala wydobyć głębię smaku dania, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z wołowiną, wieprzowiną, cielęciną czy drobiem. Błędne jest założenie, że sól i pieprz wystarczą, chociaż niewątpliwie stanowią bardzo ważny element w procesie przygotowywania potrawy.
Z drobiem doskonale komponuje się suszona cebula, czosnek, papryki o różnej ostrości oraz pieprz. Świetne są także zioła: estragon, bazylia czy tymianek. Z drobiem pieczonym świetnie współgrać będzie majeranek. Warto, aby te właśnie składniki znalazły się w mieszankach przyprawowych. Przyprawy do kaczki i indyka często sięgają po nietypowe akcenty, takie jak skórka pomarańczy, imbir, anyż.
Do wołowiny wykorzystuje się mieszanki przyprawowe, w których znajduje się cebula, czosnek, papryka, tymianek, estragon i majeranek. Wieprzowina znakomicie smakuje z dodatkiem kminku, curry, kolendry, a także ziół: z majerankiem, tymiankiem i estragonem na czele.
Mieszanka przypraw do ryb
Smak świeżej ryby powinien być dominantą dania. Niezależnie od tego, czy wykorzystujemy kupne czy własne mieszanki przyprawowe, nie powinniśmy go przytłaczać. Mieszanki przyprawowe do ryb są więc z reguły delikatne, bazują na soli z dodatkiem na pieprzu cytrynowego lub białego, znacznie delikatniejszego od tradycyjnej, czarnej wersji.
Ryby doskonale komponują się także z ziołami, tego typu miksy również cieszą się więc dużym zainteresowaniem. Świetny i do chudych, i do tłustych mięs jest koperek. Bardziej intensywny efekt daje estragon, szczególnie często wykorzystywany w daniach kuchni francuskiej. Smak ryb podkreśla także majeranek, który dodatkowo ułatwia trawienie. Musztardowego posmaku doda rozmaryn.
Mieszanka przypraw w kuchni wegańskiej
Kuchnia wegańska także przyprawami stoi. Dodatki do potraw oparte na ziołach i suszonych warzywach niejednokrotnie odmieniają charakter potrawy. Na szczycie uwielbianych przez wegan przypraw stoją mieszanki zawierające wędzoną paprykę, wprowadzającą smak umami do dań, a także czarną sól.
Mieszanki przypraw przepisy mogą także przekształcać w dania nawiązujące do kuchni świata. Świetna do potraw jednogarnkowych, zwłaszcza bazujących na warzywach strączkowych, jest mieszanka harissa, w której znaleźć można między innymi chili, czosnek, kolendrę, kumin, kminek i sól morską. Dla kuchni libańskiej charakterystyczny jest kumin, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa i cynamon, do Prowansji zaś przeniosą nas dodawane do lecza zioła: cząber, rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, estragon.