Good Food team

Akoori – indyjska jajecznica

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Akoori to pikantna, pełna smaku indyjska jajecznica. Charakteru dodają jej chili, czosnek, cebula, garam masala, kurkuma i kumin. Zawiera też pomidory, które oferują nieco kwaskowej słodyczy. Danie posypane jest świeżą, pachnącą kolendrą. Warto podawać je z ciepłym, podpieczonym chlebkiem chapati. Sprawdźcie, jak zrobić jajka po indyjsku. To świetny pomysł na śniadanie lub brunch.

Składniki:

  • masło  1 łyżka stołowa

  • czerwona cebula  1 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • kumin (kmin rzymski)  0.25 łyżeczki

  • garam masala  0.25 łyżeczki

  • kurkuma  0.25 łyżeczki

  • pomidor  2 szt.

  • jajka  7 szt.

  • kolendra  0.5 pęczka

  • gotowe pieczywo  4 szt.

Akoori – indyjska jajecznica - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Usuwamy pestki i błonki z papryczki chili (czerwonej lub zielonej), siekamy ją. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub miażdżymy nożem. Oczyszczamy pomidory z gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę. Opłukujemy i osuszamy kolendrę. Z grubsza ją siekamy lub rwiemy na kawałki.

  • Krok 2:

    Rozgrzewamy dużą patelnię na małym lub średnim ogniu i wrzucamy na nią masło. Szklimy cebulę razem z chili i czosnkiem. Dajemy składnikom około 5 minut, żeby zmiękły. Dodajemy kmin rzymski, kurkumę i garam masalę. Smażymy jeszcze przez 1–2 minuty, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. 

  • Krok 3:

    Dodajemy pomidory. Smażymy je przez minutę, żeby rozgrzały się, ale nie rozpadły. Rozbijamy jajka i rozmącamy je widelcem lub rózgą kuchenną. Wlewamy je na patelnię i zmniejszamy ogień. Rozbijamy tworzące się grudki drewnianą łyżką lub łopatką. Zanim jajka po indyjsku całkiem się zetną, zdejmujemy je z ognia. Mieszamy przez minutę lub do czasu, aż zyskają preferowany przez nas stopień wysmażenia.

  • Krok 4:

    Posypujemy gotowe jajka świeżą kolendrą. Podajemy z  lekko zrumienionym na patelni lub w opiekaczu przaśnym chlebkiem chapati. Możemy też wykorzystać chlebek naan lub dowolne, ulubione pieczywo. Indyjska jajecznica sprawdzi się na pożywne śniadanie lub brunch.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/akoori-indian-scrambled-eggs

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne