ZjedzPięknie

Stripsy z kurczaka

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Stripsy z kurczaka to soczyste, dobrze doprawione fileciki w chrupiącej panierce. Nietrudno zrobić je tak, żeby smakowały jak z restauracji. Wystarczy obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć, stosując się do kilku prostych zasad. Można podawać je z frytkami i dowolnym sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym. Podpowiadamy, jak zrobić stripsy z kurczaka. Przepis spodoba się zwłaszcza młodszym domownikom.

Składniki:

  • filet z kurczaka  600 g

  • jajka  1 szt.

  • przyprawa curry  10 g

  • słodka papryka  3 g

  • oregano  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • mąka pszenna  10 g

  • bułka tarta  50 g

  • olej  50 ml

Stripsy z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kurczaka: za pomocą ostrego noża oczyszczamy filet z błonek i chrząstek. Kroimy mięso w paski. Możemy je lekko spłaszczyć tłuczkiem, żeby wszystkie kawałki miały podobną grubość. Na stripsy z kurczaka świetnie nadadzą się same polędwiczki. Są bardzo delikatne i soczyste, a do tego wymagają mniej pracy – zazwyczaj nie trzeba ich nawet dzielić na mniejsze porcje. Możemy też wykorzystać filetowane udka kurczaka lub pierś z indyka.

    stripsy z kurczaka - przygotowanie mięsa
  • Krok 2:

    Doprawianie mięsa: oprószamy je curry, słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Mieszamy, żeby wszystkie kawałki kurczaka pokryły się przyprawami. Możemy dodać odrobinę oleju lub oliwy, co ułatwi rozprowadzenie sypkich dodatków. Sprawdzi się też sok z cytryny. Inne przyprawy i zioła, które pasują do piersi z kurczaka to między innymi kmin rzymski, tymianek, rozmaryn, czosnek, imbir, cynamon i kurkuma. Możemy dobierać je wedle gustu. Innym, często używanym rozwiązaniem, jest wymieszanie przypraw z elementami panierki – mąką lub jajkiem. 

    stripsy z kurczaka - doprawianie
  • Krok 3:

    Obtaczanie w mące: pokrywamy kawałki kurczaka z obu stron dowolną skrobią. Najprościej użyć mąki pszennej, ale jeśli chcemy zrobić bezglutenowe stripsy, możemy wykorzystać produkt kukurydziany lub ryżowy. Ta pierwsza warstwa panierki jest niezbędna, żeby jajko nie spłynęła z kawałka mięsa. Dzięki niej chrupiąca otoczka nie będzie się oddzielać od kurczaka po usmażeniu.    

    stripsy z kurczaka - obtaczanie w mące
  • Krok 4:

    Panierowanie: zanurzamy kolejno stripsy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej (możemy też wykorzystać panko, które składa się z większych okruszków, lub rozdrobnione płatki kukurydziane). Osoby uczulone na jajka mogą zastąpić je mlekiem lub śmietanką, natomiast miłośnikom kurczaka w panierce, którzy nie mogą spożywać laktozy, polecamy użycie zawiesiny z siemienia lnianego.   

    stripsy z kurczaka - panierowanie
  • Krok 5:

    Smażenie: rozgrzewamy porcję oleju na dużej patelni z grubym dnem. Ostrożnie wkładamy do niej kawałki kurczaka (od razu powinniśmy usłyszeć skwierczenie, inaczej panierka nasiąknie tłuszczem). Smażymy stripsy partiami. Nie nakładajmy ich zbyt dużo na raz, bo temperatura na patelni gwałtownie spadnie. Wymieniajmy olej między kolejnymi partiami, jeśli zauważymy, że jest już mocno zabrudzony. Kurczak powinien mieć ładny, złocisty kolor. Starajmy się nie przekręcać go zbyt często. Kiedy zrumieni się z obu stron, wyjmujemy go na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Możemy też przyrządzić stripsy z kurczaka z piekarnika – w 180°C, w ciągu około 15 minut.  

    stripsy z kurczaka - smażenie
  • Krok 6:

    Podanie: układamy chrupiącego kurczaka w panierce na talerzu lub deseczce do serwowania z pergaminem. Obok umieszczamy cząstkę cytryny lub limonki oraz ulubiony dip. Może być to domowy ketchup lub jogurtowy sos czosnkowy. Stripsy warto podać z frytkami lub pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi. Żeby urozmaicić posiłek, można przyrządzić chipsy z buraków lub topinamburu.

    stripsy z kurczaka - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne