Faszerowane warzywa

4 kolekcji przepisów

34 przepisów

Warzywa faszerowane od lat podbijają nie tylko polską, lecz także zagraniczną kuchnię. Mogą one przyjmować zupełnie różne formy, od dań mięsnych, aż po potrawy w całości wegetariańskie czy nawet wegańskie. Istnieje bowiem wiele warzyw, które z powodzeniem da się faszerować dowolnymi składnikami zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, w jaki sposób można przygotować warzywa faszerowane nie posiadając specjalnego sprzętu czy trudno dostępnych produktów. 

Faszerowane warzywa

Warzywa faszerowane: które warzywa można faszerować?

Faszerowane warzywa kojarzą się zazwyczaj z papryką lub pomidorami nadziewanymi mięsem, jednak nie jest to jedyna dostępna opcja. Istnieje wiele warzyw, które z powodzeniem można faszerować różnymi składnikami, od pozostałych roślin, aż po sery czy nawet kasze. Są to, między innymi, bakłażany, bataty, cebula, pieczarki, buraki, pomidory, ziemniaki oraz cukinie. Z odrobiną fantazji można faszerować również inne warzywa, takie jak chociażby pory, jednak wyżej wymienione to zdecydowanie najpopularniejsze propozycje często pojawiające się na polskich stołach. Każde z nich cechuje się zupełnie innym smakiem, dlatego przed przygotowaniem farszu należy skupić się na tym, jakie składniki podbiją charakter dania i sprawią, że będzie ono naprawdę przepyszne.

Warzywa faszerowane: pomysły na farsz

Czym nadziewać warzywa faszerowane? Jeśli już wiesz, jakie warzywa będziesz faszerować, przyszedł czas na wybranie odpowiedniego farszu. Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju kasze, mięso czy ser, jednak danie to można przygotować także z wykorzystaniem ryżu lub innych warzyw. W wielu przypadkach warto postawić na kontrastujące smaki, dzięki którym potrawa nie będzie mdła. Dobrym pomysłem jest dodatnie do farszu bakalii lub owoców, takich jak granat czy winogrona. Pomidory faszerowane natomiast najlepiej sprawdzają się w połączeniu z oliwkami i bazylią. Podstawowym elementem wielu nadziewanych warzyw jest również ser, który pod wpływem temperatury rozpuszcza się, tworząc ciągnącą warstwę okalającą pozostałe składniki farszu. Może być to zarówno ser kozi, jak i morski, pleśniowy czy nawet mozzarella. Wybór odpowiedniego wariantu zależy wyłącznie od twoich preferencji i wybranego warzywa. W przypadku niektórych z nich, wyrazisty smak sera pleśniowego lub koziego pozwala bowiem na spektakularne podbicie smaku, czego nie byłyby w stanie zrobić pozostałe rodzaje.

Warzywa faszerowane na zimno

Nie wszystkie nadziewane warzywa trzeba zapiekać, jak ma to miejsce w przypadku opcji z serem. Istnieje bowiem wiele przepisów na faszerowane papryki czy pomidory wykonane bez użycia piekarnika lub kuchenki. Przygotowanie takich potraw zazwyczaj jest znacznie szybsze niż w przypadku wersji zapiekanych, a tego typu propozycje sprawdzają się doskonale w trakcie nieco cieplejszych miesięcy. Zazwyczaj farsz w takich daniach stanowią składniki, których niekiedy nie da się poddać obróbce termicznej. Doskonałym przykładem takiego nadzienia jest twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, który połączony ze świeżym pomidorem jest w stanie stanowić doskonałą propozycję zarówno na święta wielkanocne, jak i letni czy wiosenny obiad. Warzywa faszerowane na zimno mogą zawierać także różnego rodzaju sałatki, od tej jarzynowej kojarzącej się ściśle z Bożym Narodzeniem, aż po opcje stworzone z wykorzystaniem kaszy lub ryżu.

Warzywa faszerowane: jak je przygotować?

Przepisy na warzywa faszerowane to zwykle propozycje wymagające zapieczenia w piekarniku, jednak w przypadku opcji na zimno nie trzeba w zasadzie posiadać żadnego specjalnego sprzętu. Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie warzywo, wydrążyć jego środek i nafaszerować je wybranymi składnikami. Jeśli jednak chcesz stworzyć wersję na ciepło, często koniecznym rozwiązaniem jest wstępne podpieczenie warzywa, a dopiero w późniejszym czasie napełnienie go przygotowanym farszem i ponowne wstawienie do piekarnika. W innym przypadku zewnętrzna część potrawy może okazać się bowiem surowa w stosunku do solidnie przypieczonego nadzienia. Dokładne postępowanie z konkretnymi warzywami faszerowanymi znajdziesz w poszczególnych przepisach.

Artykuły powiązane

Zero waste w kuchni
01.08.2019

Julian Karewicz i pyszne sposoby zero waste w kuchni

O trendzie zero waste słychać z każdej strony. Początkowe hasło "resztki" przerodziło się już w rozsądne podejście, jak kupować i gotować, aby tych resztek nie zostawiać i nie wyrzucać jedzenia, które można ciekawie wykorzystać. Szef kuchni Julian Karewicz podpowiedział nam kilka trików na zero waste na co dzień.

Marieta Marecka
21.03.2019

Marieta Marecka – mistrzyni obiadów nie boi się ekstremalnych smaków

Marieta Marecka, autorka książek kucharskich i prowadząca programy kulinarne, to wulkan energii i pomysłów w kuchni. Podkreśla, że uwielbia klasykę, ale lubi ją podkręcić swoim twistem. W cyklu „Człowiek od kuchni” Marieta Marecka opowiada o swoich inspiracjach z gastroturystyki, szczecińskich specjałach, ulubionym sprzęcie w kuchni i smakach dzieciństwa.

Ziołowy zakątek
21.06.2018

Ziołowy zakątek - odwiedź Podlasie i pyszne miejsce pachnące ziołami

Ziołowy Zakątek kusi już samą nazwą. Regionalna kuchnia, zwierzaki różnej maści i Podlaski Ogród Botaniczny to tylko część z atrakcji, które czekają na zwiedzających. Zdradzamy, czego oprócz babki ziemniaczanej i pysznych serów można skosztować w Korycinach na Podlasiu. To gratka nie tylko dla fanów turystyki kulinarnej.

Kwiaty cukinii
18.06.2018

Kwiaty cukinii – proste przepisy na smażone w cieście i faszerowane kwiaty

Jadalne kwiaty to produkty, których warto użyć w kuchni. Piękne kwiaty cukinii ozdobią stół i mogą być prawdziwą kulinarną ucztą. Kwiaty cukinii można bowiem faszerować, smażyć w cieście lub grillować.

Maia Sobczak
24.05.2018

Maia Sobczak i triki na jedzeniowe resztki, o których nie śniłeś

Wyrzucając do kosza jedzenie, marnujemy nie tylko sam produkt, ale też pieniądze. Tracimy okazję do kreatywnego, zdrowego i pysznego gotowania. Maia Sobczak, ekspertka w dziedzinie #mynowaste i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała dla nas najprostsze triki na niedoceniane resztki.

baklazan
27.05.2008

Bakłażan - gruszka miłości

Przyciąga uwagę niezwykłym kolorem. Za to smak ma dość neutralny. Dlatego bardzo zyskuje w towarzystwie pomidorów, bazylii, czosnku, mozzarelli.