Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem

Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem to łatwy przepis na letnią kolację. Spróbuj bakłażany faszerowane wołowiną i granatem na spotkanie w gronie znajomych.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 bakłażanów, średniej wielkości
  • 300 g łopatki wołowej
  • 4 cebule, obrane
  • do smaku: sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 4 pomidory, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • po 2–3 gałązki koperku i natki pietruszki
  • nasiona wydobyte z 1 owocu granatu

Przygotowanie

  1. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy łyżką, pozostawiając tylko przy skórce miąższ o grubości 1 cm. W ten sposób powstaną bakłażanowe miseczki.
  2. Mięso mielemy z jedną z cebul, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 4 łyżki farszu odkładamy, a resztą napełniamy wydrążone połówki bakłażanów. Układamy je ściśle w naczyniu żaroodpornym, nadzieniem do góry. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C.
  3. Pozostałe cebule i wydrążony miąższ bakłażanów drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni, na nim podsmażamy cebulę na złocisty kolor, dodajemy miąższ i smażymy razem 2 min, następnie dodajemy pomidory i odłożone mięso. Mieszamy i dusimy na małym ogniu 3–4 min.
  4. Sosem polewamy upieczone bakłażany, wyrównujemy (niczego nie mieszamy), posypujemy posiekaną zieleniną i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10–15 min. Danie podajemy na gorąco, obficie posypane nasionami granatu.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Zobacz: chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą

 



 

 

 

 

 

bakłażan granat
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze