Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii to oryginalne, chrupiące i pyszne danie. My polecamy kwiaty z cukinii faszerowane ricottą z odrobiną parmezanu. Skąd taki pomysł na danie? Oczywiście ze słonecznej Italii. Szczególnie w okresie letnim i kuchni włoskiej nadziewane kwiaty cukinii cieszą się największą popularnością. Ta sezonowa przekąska zdecydowanie jest warta wypróbowania. Kwiaty cukinii faszerujemy ricottą i parmezanem, a następnie obsmażamy w chrupiącym cieście. Co ważne - kwiaty cukinii wybieramy żeńskie, a do ciasta używamy bardzo zimną wodę gazowaną - to ona i połączenie dwóch mąk sprawi, że faszerowane kwiaty cukinii w cieście będą idealne!

faszerowane warzywaPrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 172 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.W przepisie na faszerowane kwiaty cukinii polecamy starty parmezan (2 łyżki). Jak zrobić to danie? Na początku zetrzyj skórkę z cytryny (ok. łyżeczki) i wyciśnij sok (1 łyżka). Miętę posiekaj, a na suchej patelni podpraż orzeszki pini. Ricottę mieszamy z parmezanem, skórką i sokiem z cytryny, miętą oraz orzeszkami. Cukinie ostrożnie myjemy i osuszamy. Delikatnie otwieramy kwiaty, usuwamy żółte pręciki ze środka, płatki faszerujemy serową mieszaniną, delikatnie zamykamy.
  • 2.Czas na ciasto! Do dzięki niemu faszerowane kwiaty cukinii będą takie pyszne. Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i wodę, mieszamy aż składniki się połączą na jednolitą masę.
  • 3.Na patelni mocno rozgrzewamy dużą ilość oleju. Kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Faszerowane kwiaty cukinii smażymy z obu stron na złoto i odsączamy na papierowym ręczniku.

Porady

Faszerowane kwiaty cukinii w cieście

Przepis na faszerowane kwiaty cukinii to gratka dla osób, które lubią dania w tempurze oraz chrupiącym cieście naleśnikowym. Jeśli nie wiecie, co zaserwować w ramach przystawki lub przekąski na proszonym przyjęciu w domu, to w sezonie letnim nadziewane kwiaty cukinii będą najlepszym wyborem. Nie są banalne, a delikatne płatki kwiatów cukinii zaskoczą Was smakiem! W dodatku są idealne do wypełnienia ich farszem. Nie jest to zbyt lekka przekąska, bo najlepsze są faszerowane kwiaty cukinii w cieście wprost z głębokiego tłuszczu. Do takiego dania najlepiej wykorzystać.... frytkownicę. Oczywiście ten sprzęt przyda się też na klasyczne frytki, nuggetsy czy boczniaki panierowane.

Notka redakcyjna

Faszerowane kwiaty cukinii - przepis

Czym nafaszerować tak delikatne kwiaty cukinii? Na włoski sposób, wymieniony w powyższym przepisie, najlepsze będą kwiaty cukinii faszerowane ricottą. Delikatny, bardzo kremowy serek ricotta łatwo wypełni pąki, a w dodatku wystarczy kilka przypraw, aby smakował przepysznie. W naszym przepisie polecamy starty twardy ser parmezan do farszu z ricotty - całość będzie bardziej wyrazista i tym samym jeszcze smaczniejsza.

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą - wariacje

Parmezan to oczywiście tylko jeden z produktów, który wzbogaci kwiaty cukinii faszerowane ricottą. To bardzo twardy ser o słodko orzechowym smaku i ziarnistej konsystencji – niezwykle wzbogaca smak potraw. Możemy go zastąpić grana padano lub dojrzałym, twardym serem owczym. Warto też sięgnąć po znakomite polskie sery dojrzewające jak Bursztyn, Rubin czy Szafir. Jedno jest pewne kwiaty cukinii faszerowane ricottą to przekąska, na którą warto czekać cały rok!

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy