Kabaczek faszerowany mięsem

Ocena:

4.35 (220)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kabaczek faszerowany mięsem to przepyszne danie dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi obiadami. Kabaczek z piekarnika może być przygotowany na ostro i na sposób łagodny. Wszystko zależy od użytych dodatków. Oto przepis na kabaczek faszerowany mięsem i serem żółtym.

Składniki:

  • kabaczek  1 szt.

  • mięso mielone  500 g

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • ser żółty  200 g

  • bułka tarta  4 łyżki stołowe

  • śmietana  150 g

  • przecier pomidorowy  1 l

  • koperek  1 pęczek

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

Kabaczek faszerowany mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na początek kabaczek należy obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i lekko posolić. Następnie mięso smażymy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, seler, pietruszkę i marchew starte na grubej tarce. Potem dodajemy listek laurowy, koperek i ziele angielskie. Wszystkie składniki podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. lisc-laurowy-iStock
  • Krok 2: Kabaczek wkładamy do naczynia żaroodpornego .Do środka nakładamy farsz (równo z brzegami)ścieramy na wierzch ser żółty i posypujemy bułką tartą. W drugim naczyniu mieszamy przecier pomidorowy ze śmietaną.
    Następnie polewamy nim wierzch kabaczka dość obficie a resztę sosu wlewamy do naczynia. Kabaczek faszerowany mięsem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    marchewka-iStock-min

Porady

Zamiast kabaczka można użyć cukinię, dynię albo bakłażana

Upieczony faszerowany kabaczek będzie świetną przekąską na odświętny obiad. Aby podkreślić wyjątkowość posiłku warto sięgnąć po porcelanową zastawę. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne