Faszerowane bakłażany na mezze

Faszerowane bakłażany w słoiku.

Dodany przez:

Faszerowane bakłażany na mezze

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg niedużych bakłażanów
  • FARSZ:
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 4 posiekane łodygi selera naciowego
  • 3 starte marchewki
  • 2 papryczki chili pocięte w plasterki
  • łyżeczka soli
  • DODATKOWO:
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 różnokolorowe papryczki chili
  • kilka liści winogron (lub czarnych porzeczek)
  • sól
  • 3 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie

  1. Bakłażany nacinamy głęboko wzdłuż, opiekamy aż będą miękkie, zostawiamy lekko dociążone na papierowych ręcznikach na noc. Składniki farszu dokładnie mieszamy i nadziewamy bakłażany, dociskając brzegi. Wkładamy do słoja, przetykając obranym czosnkiem, przeciętymi wzdłuż na pół, wypestkowanymi chili i liśćmi winogron lub porzeczek. Słój wypełniamy zimną wodą, odlewamy ją do miarki. Na 500 ml wody dajemy 1,5 łyżeczki soli, mieszamy z octem, ponownie zalewamy bakłażany. Słój przykrywamy gęstą gazą, odstawiamy do zakiszenia na ok. 2 tyg. w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
przetwory warzywa bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze