Pomidory faszerowane bakłażanami

Wegetariańska propozycja na obiad z piekarnika, czyli pomidory faszerowane bakłażanami. Nie tylko pysznie smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzach.

faszerowane warzywapomidory faszerowane

Czas przygotowania:
105 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 187 głosów)

Składniki:

  • bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag czarnych oliwek bez pestek
  • sól
  • 8 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 10 listków bazylii
  • łyżka solonych kaparów
  • szczypta suszonego lub gałązka świeżego oregano
  • pieprz
  • łyżka oleju do formy

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Umyty bakłażan kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Po 1 min wkładamy bakłażan oraz oliwki i smażymy pod przykryciem przez 10 min. Po 2 min solimy.
  • Pomidory myjemy, ostrym nożem odcinamy wierzchy z szypułką. Nasiona i miąższ wydrążamy łyżką. Wnętrza pomidorów oprószamy solą, po czym je odwracamy i wkładamy do cedzaka przekrojonymi stronami do dołu, odstawiamy na ok. 30 min.
  • Listki bazylii rwiemy na kawałeczki. Kapary płuczemy z soli i osuszamy.
  • Do miski przekładamy usmażone bakłażany z oliwkami, dodajemy bazylię, kapary i oregano. Mieszamy drewnianą łyżką i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Pomidory układamy na desce kuchennej i napełniamy przygotowaną masą.
  • Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Wkładamy pomidory, skrapiamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160°C i pieczemy ok. 50 min. Pomidory można podawać na gorąco lub na zimno.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy