Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. To danie jest szybkie i proste, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Chrupiąca zapiekana cukinia wypełniona po brzegi sycącym nadzieniem z dodatkiem pomidorów to również świetny pomysł na lunch do pracy na wynos. Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym? Zobaczcie nasz prosty przepis.
istock
(średnia 4.39 z 171 głosów)
Przygotowanie składników: ryż gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy cukinie. Powstałe w ten sposób łódeczki odkładamy na bok, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odcedzamy ugotowany ryż i odstawiamy go do ostygnięcia.
Farsz do cukinii: na łyżce oliwy podgrzewamy cebulkę, a kiedy się zeszkli, dorzucamy do niej czosnek. Po kilku minutach wkładamy na patelnię mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy miąższ z cukinii i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i ziołami prowansalskimi (oregano, bazylia, tymianek). Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy do niego ugotowany ryż i mieszamy.
Pieczenie: nadziewamy łódeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem ląduje w piekarniku rozgranym do 180°C na około 30 minut. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy łódeczki tartym serem.
Porady
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to doskonały pomysł na sycący obiad. Można ją zjeść przy rodzinnym stole lub zabrać do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Do nadzienia sprawdzi się zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Można też połączyć oba rodzaje mięsa.
- Ile czasu piec faszerowane cukinie? Przede wszystkim chcemy, żeby warzywna łódeczka zmiękła nieco w środku. Ser powinien się rozpuścić i lekko zarumienić. Zajmie to około pół godziny. Kabaczek można też podpiec z odrobiną oliwy i soli przed nadziewaniem.
- Tym, którzy wybierają chude mięso i dbają o podaż białka, z pewnością przydanie do gustu dietetyczna cukinia nadziewana indykiem lub kurczakiem.
- Domownikom lub gościom, którzy unikają produktów skrobiowych, możemy podać cukinię faszerowaną mięsem mielonym bez ryżu.
- Do tego przepisu zazwyczaj używa się klasycznej cukinii, dzięki której można stworzyć podłużne łódeczki, ale równie smaczny będzie mały, okrągły kabaczek. Nadziewamy go tak jak dynię – odcinamy wierzch i wydrążamy środek.
- Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem będzie się pięknie prezentować, jeśli udekorujemy ją świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub bazylią.
Sycąca zapiekana cukinia z mięsem mielonym i ryżem według naszego przepisu jest samodzielnym daniem. Zawiera wszystko, na co składa się pożywny obiad: element skrobiowy i proteinowy oraz warzywa. Poszczególne składniki można z łatwością modyfikować lub dodawać własne, ulubione produkty. Oto niektóre przykłady:
Sprawdźcie także nasz przepis na wegetariańską cukinię faszerowaną warzywami.
Cukinia z mięsem mielonym i ryżem nie potrzebuje dodatków w postaci pieczywa, ziemniaków lub kaszy, ponieważ zawiera już sycący składnik skrobiowy. Doskonale natomiast komponują się z nią lekkie surówki i sałatki oraz aromatyczne sosy. Można ją podać z takimi dodatkami jak:
Cukinia faszerowana warzywami lub mięsem to doskonałe danie obiadowe, które można podawać przez cały rok, ale ta wdzięczna roślina może być też składnikiem wielu innych dań i przystawek. Można smażyć z niej placki i kotlety lub tworzyć sosy i gulasze, takie jak znane każdemu leczo z kabaczka. Co jeszcze można zrobić z cukinii? Podpowiadamy:
Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest naprawdę mnóstwo. Kiedy z nudzi się Wam już zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, możecie zrobić z niej wegetariański pasztet, dżem, a nawet słodkie brownie.
Komentarze