REKLAMA

Cukinia faszerowana ryżem , mięsem i warzywami – po meksykańsku

Świetnym pomysł na smaczny i sycący obiad!

dodany przez: Ostra Na Słodko ostra_na_slodko

dania mięsne Przekąski

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 169 głosów)


Składniki:

  • SKŁADNIKI:
  • ( 4 porcje )
  • - cukinia - 2 szt
  • - mięso mielone - 400 g
  • - jajko - 1 szt
  • - ryż - 100 g
  • - papryka czerwona - 1 szt
  • - kukurydza - 100 g
  • - cebula - 1 szt
  • - koncentrat pomidorowy - 50 g
  • - czosnek - 1 ząbek
  • - ser cheddar - 100 g
  • - sól , pieprz , chili

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  • Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  • Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).
  • Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.
  • Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.
  • Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.
  • Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego
  • ( podlewamy bulionem )
  • Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
  • Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
  • * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową.
  • Podajemy gorące!

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy