Przepisy z burakiem

407 przepisów

Burak to warzywo, które najczęściej wykorzystujemy w okolicach Bożego Narodzenia przygotowując zakwas na barszcz czerwony i ćwikłę. Jednak tradycyjne dania to nie wszystko co można zdziałać z burakiem. Buraki dodaje się do coraz popularniejszych burgerów na bazie kasz i tofu. Zaskakujące może się wydawać carpaccio z buraka albo dodawanie go do ciasta czekoladowego. Zebraliśmy zestaw przepisów na dania z użyciem buraka.

Przepisy w kolekcji Przepisy z burakiem

Burak-właściwości
Burak to warzywo bogate w witaminy takie jak C, A, K, B1 i składniki mineralne wspierające osoby zmagające się z anemią. Doskonale sprawdzają się jako środek krwiotwórczy a zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że buraki są szczególnie zalecane kobietom planującym zajście w ciąże, a także w jej kolejnych miesiącach. Ponadto zawiera sporą ilość błonnika i mało kalorii. Buraki są doskonałym składnikiem potraw dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Burak-zastosowanie
Buraki są znane najczęściej z wytrawnych przepisów. Barszcz czerwony, ćwikła, zupa-krem lub surówka z buraczków to główne zastosowania fioletowo-czerwonego warzywa. Jednak najbardziej zaskakującym użyciem startych buraków jest dodanie ich do ciasta czekoladowego zamiast porcji cukru kryształu. Ten krok sprawia, że cukier pozyskiwany jest jedynie z surowego warzywa a nie przetworzonego słodzika. Taki krok pozwala zmniejszyć ilość kalorii przypadającym na jeden kawałek ciasta.

Artykuły powiązane

buraki-z-czerwona-cebula-i-imbirem
12.10.2019

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

Carpaccio z buraka
01.10.2018

Carpaccio z buraka i nie tylko - nietypowe wersje mięsnego klasyka

Carpaccio z buraka jest fantastyczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu z mięsem w roli głównej. Przygotujecie je w kilka chwil i świetnie sprawdzi się w roli przystawki. Rozbudzi apetyt na kolejne dania, może też być ciekawą formą podania sałatki.

Botwina czy boćwina? Zagadka rozwiązana!
21.05.2018

Botwina czy boćwina, czyli burak i mangold pod lupą

W języku kulinariów botwina i boćwina często idą w parze. A to dwa różne produkty! Jak rozpoznać botwinę, czyli młode liście buraka, a jak boćwinę, nazywaną też mangoldem? Wyjaśniamy i podpowiadamy sprawdzone przepisy nie tylko na botwinkę.

Zakwas buraczany
17.11.2017

Zakwas buraczany na barszcz - jak to zrobić?

Zwykle przyrządzamy zakwas na barszcz tuż przed świętami Bożego Narodzenia – to oczywiste. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne warto go jednak wprowadzić na stałe do swojej kuchni.

Barszcz wigilijny z uszkami
19.12.2016

Barszcz wigilijny - jak ugotować? Bez zakwasu też się uda!

Do jego przygotowania nie potrzebujesz sztucznego koncentratu ani zupy w proszku – barszcz wigilijny to proste danie, znane w polskiej kuchni od bardzo dawna. Można go przygotować na kilka prostych sposobów.