Pomidory faszerowane oliwkami

Pomidory faszerowane - propozycja na lekki obiad lub pyszną kolację. Do farszu dodajemy oliwki, bakłażana, chrupiące orzeszki piniowe i parmezan. Całość doprawiamy sporą ilością ziół.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 pomidory
  • 7–8 listków mięty
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1/2 bakłażana
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • po 2 łyżki oliwek czarnych i zielonych posiekanych + kilka całych do dekoracji
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • 3–4 łyżeczki pinioli uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy, odcinamy górę z szypułką, odkładamy. Miąższ wydrążamy, nie wyrzucamy, wnętrza osuszamy papierowym ręcznikiem, żeby nie puszczały soku.
  2. Miętę i natkę siekamy, miąższ pomidorów i bakłażan kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy.
  3. Bakłażana smażymy na oliwie, dodajemy cebulę z czosnkiem, smażymy 3 min. Dodajemy posiekane oliwki, wlewamy ocet, mieszamy, czekamy chwilę, aż odparuje. Dodajemy miąższ pomidorów, oregano, smażymy kolejną minutę.
  4. Na koniec dodajemy miętę, natkę, cynamon, sól, pieprz, orzeszki i parmezan.
  5. Pomidory nadziewamy ostudzonym farszem, możemy udekorować oliwkami i posypać parmezanem, pieczemy w temp. 180°C do czasu, aż wierzch się zapiecze, a pomidory lekko zmiękną
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
oliwki pomidory
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze