Pomidory faszerowane - propozycja na lekki obiad lub pyszną kolację. Do farszu dodajemy oliwki, bakłażana, chrupiące orzeszki piniowe i parmezan. Całość doprawiamy sporą ilością ziół.
Składniki:
2 pomidory
7–8 listków mięty
5 gałązek natki pietruszki
1/2 bakłażana
cebula czerwona
ząbek czosnku
oliwa
po 2 łyżki oliwek czarnych i zielonych posiekanych + kilka całych do dekoracji
łyżka octu winnego
łyżeczka oregano
szczypta cynamonu
sól, pieprz
3–4 łyżeczki pinioli uprażonych na suchej patelni
2 łyżki startego parmezanu
Pomidory faszerowane oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomidory myjemy, odcinamy górę z szypułką, odkładamy. Miąższ wydrążamy, nie wyrzucamy, wnętrza osuszamy papierowym ręcznikiem, żeby nie puszczały soku.
Miętę i natkę siekamy, miąższ pomidorów i bakłażan kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy.
Bakłażana smażymy na oliwie, dodajemy cebulę z czosnkiem, smażymy 3 min. Dodajemy posiekane oliwki, wlewamy ocet, mieszamy, czekamy chwilę, aż odparuje. Dodajemy miąższ pomidorów, oregano, smażymy kolejną minutę.
Na koniec dodajemy miętę, natkę, cynamon, sól, pieprz, orzeszki i parmezan.
Pomidory nadziewamy ostudzonym farszem, możemy udekorować oliwkami i posypać parmezanem, pieczemy w temp. 180°C do czasu, aż wierzch się zapiecze, a pomidory lekko zmiękną
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016