Udka w cieście francuskim

Ocena:

4.48 (165)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Udka w cieście francuskim to pyszny pomysł na szybki i efektowny obiad. Soczyste mięso otulone chrupiącym ciastem francuskim to idealna kompozycja smaków i struktur. Ten przepis nie jest trudny, a zawsze robi wielkie wrażenie na gościach, więc idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę lub na święta. 

Składniki:

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • pałki z kurczaka  6 szt.

  • olej  50 ml

  • czosnek  4 ząbki

  • sos sojowy  2 łyżki stołowe

  • papryka w proszku  1 łyżeczka

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • pieprz  1 szczypta

  • sezam  3 łyżki stołowe

Udka w cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki oleju, 2 łyżek sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i pieprzu. Nacieramy nią udka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby mięso dokładnie przeszło smakami.  Po tym czasie obsmażamy udka na pozostałym oleju, aby zarumieniły się z każdej strony. Usmażone udka odstawiamy do ostygnięcia.

    smazone-udka
  • Krok 2:

    Pieczenie udek w cieście: Z ciasta francuskiego wycinamy długie, cienkie paski i owijamy nimi każde udko dookoła, tak aby paseczki szczelnie zachodziły na siebie. Układamy udka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, każde smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 35 minut. 

    paski-z-ciasta

Porady

  • Udka można zastąpić też innym mięsem. Do zapiekania w cieście francuskim fantastycznie sprawdzi się też pierś kurczaka, udziec z indyka lub polędwica wołowa. Pysznie smakuje też mięso mielone w cieście francuskim.
  • Jeśli wolimy unikać smażenia, udka możemy wcześniej obgotować, a następnie owinąć ciastem francuskim i zapiec w piekarniku.
  • Udka w cieście francuskim, przed pieczeniem, można posypać nie tylko sezamem, ale także czarnuszką lub kminkiem. Wierzch ciasta można też wzbogacić dodatkowym tartym serem. 
  • Gotowe udka w cieście francuskim najlepiej podawać na świeżo, od razu po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście można je odgrzać kolejnego dnia, ale ciasto francuskie niestety straci na chrupkości i kruchości. Lepiej więc przygotować mniejszą porcję, którą będziemy w stanie zjeść na jeden obiad.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Marynata do udek z kurczaka

Aby udka w cieście francuskim były wyraziste i aromatyczne, należy je wcześniej zamarynować. Marynatę przygotowujemy na bazie oliwy z oliwek i przypraw, dobranych według własnych upodobań. Dobrym składnikiem każdej marynaty jest czosnek, a ciekawego smaku dodają też miód oraz sos sojowy. Fanom pikantnych potraw polecamy dodać sproszkowane lub świeże chilli oraz starty na drobnych oczkach korzeń imbiru. Dobrym składnikiem każdej marynaty są oczywiście zioła, świeże lub suszone. 

Jakąkolwiek marynatę przygotujemy, zadbajmy, aby dokładnie pokryła ona mięso. Następnie przykryjmy naczynie z zamarynowanym mięsem folią spożywczą lub aluminiową i odstawmy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Najlepsze jednak będzie mięso, które spędzi w marynacie całą noc. 

Ile piec udka z kurczaka?

Udka z kurczaka w cieście francuskim zapiekamy około 30-40 minut, ale czas pieczenia może zmieniać się w zależności od ich wielkości. Należy obserwować je podczas pieczenia i wyjąc, kiedy ciasto francuskie pięknie się zarumieni. W jakiej temperaturze piec udka? Zwykle najlepsza temperatura to 180 stopni, ale musimy dobrać temperaturę do konkretnego piekarnika. 

Z czym podawać udka z kurczaka w cieście francuskim?

Udka w cieście francuskim są dosyć sycące, więc można podawać je solo, bez ziemniaków czy ryżu. Warto jednak zaserwować je z sosem, który będzie idealnie kontrastował z chrupiącym ciastem. Doskonale sprawdzi się tu aromatyczny sos grzybowy lub duszone kurki w śmietanie. Może to być też sos na zimno, na przykład chrzanowy lub po prostu domowy majonez

Udka z kurczaka - przepisy

Udka z kurczaka to bardzo wszechstronny produkt, który możemy przyrządzić na wiele sposobów. Są tanie i łatwo dostępne, więc możemy testować je w przeróżnych daniach. Co zrobić z udek, oprócz zapiekania ich w cieście? Można je piec, smażyć, gotować, grillować, dusić, a nawet przygotować na parze. Jeśli lubicie udka z piekarnika, możecie zapiec je na ryżu lub w kapuście kiszonej. Polecamy też faszerowane udka z kurczaka oraz udka z kurczaka w sosie. Tym, którzy są na diecie polecamy z kolei udka z kurczaka pieczone z warzywami w rękawie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne