Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim to bardzo soczyste i aromatyczne mięso. Przepis na kurczak w cieście francuskim dzięki dodatkowi masła, pieczarek i ziół sprawia, że mięso ma niepowtarzalny smak. Można go przygotować w formie zapiekanki. 

dodany przez: Facet w kuchni

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 152 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-francuskie-fot. iStock-min 1. Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
  • iStock-pieczarki-min 2. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, kieszonki smarujemy masłem, wykładamy podsmażone pieczarki, wierzch przykrywamy plastrem sera. Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Kurczak w cieście francuskim powinien zrobić się złocisty i kruchy.

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy