Pałki z kurczaka z piekarnika

Ocena:

4.5 (183)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pałki z kurczaka z piekarnika to pomysł na szybki, tani i pożywny obiad dla całej rodziny. Możemy serwować je z frytkami, ziemniaczanym purée czy też z ryżem bądź kaszą oraz z ulubioną surówką. Chrupiące pałki z kurczaka z piekarnika uzyskamy dzięki pysznej marynacie i odpowiedniej technice pieczenia – na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie pałek z kurczaka w rękawie.  Pieczone pałki z kurczaka świetnie smakują serwowane z sosem czosnkowym bądź pomidorowym. Przepis na pałki z kurczaka jest niezwykle prosty – bez trudu każdy sobie poradzi z jego realizacją. Ile piec pałki z kurczaka i jak je przygotować? Poniżej odpowiadamy na te pytania. 

Składniki:

  • pałki z kurczaka  1 kg

  • olej  25 g

  • musztarda dijon  20 g

  • czosnek  3 ząbki

  • sok z cytryny  40 ml

  • słodka papryka  10 g

  • zioła prowansalskie  10 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Pałki z kurczaka z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku przepisu na pałki kurczaka przygotowujemy marynatę łącząc w dużej misce olej, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i przyprawy. Do dokładnie wymieszanej marynaty wrzucamy pałki z kurczaka i obtaczamy je tak, aby z każdej strony były dokładnie pokrywe zalewą. Wszystko wkładamy do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.

    pałki z kurczaka
  • Krok 2:

    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Zamarynowane pałki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 30 minut, aby skórka pięknie się zarumieniła. 

    pieczone-pałki

Porady

  • Dobrym pomysłem jest przygotowanie od razu całego obiadu: palek z kurczaka z piekarnika z ziemniakami – wystarczy umieścić je na blasze lub naczyniu żaroodpornym, a wcześniej przyprawić (np. papryką i ziołami prowansalskimi) i skropić olejem bądź oliwą z oliwek. Możemy również przygotować pałki z kurczaka z warzywami – marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. 
  • Ważnym elementem jest marynata do pałek z kurczaka – dzięki niej są one tak soczyste i chrupiące. W naszym przepisie na pałki z kurczaka radzimy przygotować marynatę musztardową na bazie musztardy Dijon, oleju, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Świetnie smakują również pałki kurczaka w miodzie (np. gryczanym, lipowym czy wielokwiatowym). Pałki z kurczaka możemy zamarynować również w keczupie, sosie czosnkowym bądź sosie BBQ. 
  • Pałki z kurczaka z piekarnika można przygotować na wiele różnych sposobów – możemy piec je na blasze, w brytfance bądź naczyniu żaroodpornym, a także w rękawie. Ostatni ze sposobów, czyli pałki kurczaka pieczone w rękawie, gwarantuje nam, że mięso będzie pyszne, delikatne i soczyste w środku. 
  • Pałki z kurczaka możemy serwować z frytkami, z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym purée. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie pałek z kurczaka z ryżem. Należy go wcześniej ugotować i podsmażyć np. w sosie sojowym. Dzięki temu nie będzie on tak suchy. 
  • Ważnym dopełnieniem obiadu złożonego z pałek z kurczaka pieczonych w piekarniku jest surówka. Świetnie sprawdzi się ta przygotowana z marchewki, jabłka i selera lub pora. Możemy również postawić na surówkę z kiszonej kapusty lub z surówkę z buraczków – wybór należy do nas! 
  • Sprawdź też trik, jak szybko rozmrozić kurczaka, jeśli akurat masz go w lodówce
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić chrupiące pałki z kurczaka w piekarniku?

Idealnie upieczone pałki z kurczaka powinny być miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz otoczone przyjemnie chrupiącą skórką. W tym celu należy wcześniej zamarynować pałki z kurczaka (np. w marynacie musztardowej lub miodowej) i wstawić do lodówki nawet na całą noc. Następnie należy umieścić pałki z kurczaka na blasze lub brytfance i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez co najmniej 25-30 minut. 

Pałki kurczaka w rękawie 

Pałki z kurczaka pieczone w rękawie są pyszne i soczyste w smaku. Dzięki niemu nie musimy używać zbyt dużej ilości oleju do marynaty. Dodatkowo pałki w rękawie zawierają mniej kalorii i są lekkostrawne. Ich minusem jest to, że nie mają chrupiącej skórki. Niemniej jednak istnieje na to sposób – ok. 10 minut przed planowanym końcem pieczenia, należy przeciąć rękaw. Dzięki temu prostemu trickowi nasze pałki z kurczaka będą miały chrupiącą skórę, a przy tym będą miękkie i soczyste w środku. Przy przygotowywaniu tej potrawy warto pamiętać, że rękaw foliowy powinien być luźno zawiązany – pałki z kurczaka nie mogą do siebie przylegać. Ponadto warto wyposażyć się w rękaw, który posiada specjalne wypustki, dzięki którym ulatnia się para podczas pieczenia. Ponadto podczas pieczenia pałek z kurczaka w rękawie należy pamiętać o temperaturze, która nie powinna przekraczać 200 stopni – w przeciwnym razie rękaw foliowy może zacząć się topić. Niemniej jednak rekomendujemy, by pałki z kurczaka w rękawie piec maksymalnie w 190 stopniach Celsjusza. 

Pałki z kurczaka pieczone na ryżu 

Świetną alternatywą dla pałek z kurczaka pieczonych w piekarniku wraz z ziemniakami są pałki z kurczaka pieczone na ryżu – wystarczy naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem (np. olejem bądź masłem) i wsypać na nie ryż (jego ilość należy dostosować do liczby pałek), a następnie całość zalać wodą, a  na koniec włożyć również palki z kurczaka i opcjonalnie pokrojoną w piórka cebulę i ulubione warzywa np. marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. godziny. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne