Gotowanie na parze - przepisy

106 przepisów

trzy-wklady-do-roznych-produktow

Gotowanie na parze to najzdrowsza metoda obróbki termicznej żywności. Przygotowane w ten sposób potrawy zachowują większość swoich właściwości odżywczych, a do tego - wyglądają niezwykle apetycznie i smakują wyśmienicie. Niepodważalną zaletą tej metody gotowania jest fakt, że z jej pomocą bez trudu przygotujemy większość popularnych potraw.

Jak gotować na parze?

Gotowanie na parze nie jest żadną nowością. Ta technika była praktykowana już w starożytnych Chinach, przy użyciu woka i bambusowego koszyczka. Obecnie, staje się coraz popularniejsza i nic dziwnego - o ile w tradycyjnym procesie gotowania, składniki żywnościowe tracą ok. 70 proc. zawartych w nich witamin i mikroelementów, to gotowanie parowe, pozwala zredukować straty do ok. 40 proc. Dodatkowo, potrawy przygotowane w ten sposób są dietetyczne i lekkostrawne.

Technika gotowania na parze wymaga użycia specjalnego naczynia. Może to być nakładka do stosowania ze zwykłym garnkiem (wystarczy dopasować średnicę), specjalny garnek parowy lub elektryczny parowar. Funkcję gotowania na parze oferują też niektóre kuchenki mikrofalowe. Każde z tych rozwiązań różni się funkcjonalnością (ze względu na elektroniczne sterowanie, najwygodniejszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest parowar), ale finalny efekt jest zawsze taki sam.

Co można przygotować na parze? Praktycznie wszystko - warzywa (w tym także liściaste), mięso (najlepiej nadają się miękkie i delikatne odmiany, jak cielęcina i drób), ryby, makaron czy ryżWarto podkreślić, że przy zastosowaniu tej techniki, każdą potrawę przygotujemy szybciej niż w tradycyjnym procesie gotowania - temperatura w komorze naczynia dochodzi do 120 stopni Celsjusza. 

Gotowania na parze: praktyczne porady

Co równie istotne, technika gotowania na parze nie jest skomplikowana i z łatwością opanuje ją nawet osoba początkująca, która korzysta z najprostszej nakładki na garnek. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Produkty żywnościowe nie mogą mieć kontaktu z wodą (minimalny odstęp sitka od powierzchni wody to 2,5 cm) i powinny być równomiernie rozłożone. Mięsa i ryby należy kroić na zbliżone pod względem wielkości kawałki.

Czas gotowania należy mierzyć od momentu, gdy woda zacznie wrzeć i dopiero wtedy należy włożyć przygotowane wcześniej składniki do naczynia. Gotowanie na kilku poziomach (niektóre naczynia oferują możliwość przygotowania kilku składników w tym samym czasie) wymaga pewnej wprawy, bo poszczególne składniki będą różnić się pod względem niezbędnego czasu obróbki. Należy je układać tak, aby na wyższych sitkach były umieszczone te, które trzeba będzie wyjąć w pierwszej kolejności. 

Gotowanie na parze: jak przyprawiać jedzenie?

Gotowanie na parze całkowicie eliminuje konieczność używania tłuszczu, co w codziennej diecie ma niemal same zalety. Niemal, bo tłuszcz jest najskuteczniejszym nośnikiem smaku. Nie oznacza to, że przygotowane w ten sposób potrawy są niesmaczne, przeciwnie. Po prostu, dla osoby, która jest przyzwyczajona do smażenia lub gotowanego w wodzie, ich naturalny smak może być nieco zaskakujący. Na szczęście, dania na parze wyjątkowo "lubią się" z aromatycznymi przyprawami.

Mięsa najlepiej marynować przed ugotowaniem. Sprawdzą się delikatne marynaty, bazujące na oliwie z oliwek lub na soku z cytryny. Potrawy można też posypać przyprawami - pieprzem, czosnkiem, ziołami lub przyprawami korzennymi. Aby nadać daniu głębszy aromat, do wody można wrzucić kilka ziołowych gałązek albo kostkę rosołową. Dobrym pomysłem jest też dolanie odrobiny wytrawnego wina, najlepiej białego. Ważna uwaga - dań gotowanych na parze nie solimy przed obróbką termiczną. Wynika to z faktu, że proces ten skutecznie wydobywa słony smak potraw, więc łatwo przesadzić. 

Gotowanie na parze: pomysły na potrawy

Gotowanie na parze pozwala przyrządzić zarówno proste, jak i nieco bardziej złożone potrawy. Idealny pomysł na szybki obiad to pierś na parze z brokułami ugotowanymi w ten sam sposób. Czas przygotowania to ok. 15-17 min. Brokuły można zastąpić kalafiorem, fasolką szparagową albo innym ulubionym warzywem lub mieszanką warzyw. Ciekawą alternatywą dla piersi z kurczaka jest jagnięcina - pokrojona w plastry, będzie gotowa po 15 min. 

Na parze z łatwością przygotujemy tradycyjne lub orientalne pierożki, makaron z warzywami, łososia w ziołach, udka w marynacie cytrynowej, pampuchy z sosem truskawkowym lub gołąbki, tradycyjne, z farszem z mielonego mięsa i ryżu, albo nieco bardziej orientalne, z krewetkami. Możliwości jest nieskończenie wiele.