Polędwiczki w cieście francuskim

Ocena:

4.5 (176)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwiczki w cieście francuskim to eleganckie danie, które smakuje i wygląda jak z najlepszej restauracji. Ten przepis wyjdzie każdemu, a jego przygotowanie nie wymaga wiele poświęconego czasu, ani skomplikowanych składników. Jak zrobić soczyste mięso w chrupiącej skórce? Zobaczcie nasz przepis i odtwórzcie go w swoich kuchniach!

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe  2 szt.

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • szpinak  450 g

  • feta  150 g

  • czosnek  2 ząbki

  • masło  1 łyżka stołowa

  • żółtko  1 szt.

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  2 szczypty

  • olej  1 łyżka stołowa

Polędwiczki w cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie polędwiczek: Dwie polędwiczki myjemy, osuszamy, nacieramy szczyptą pieprzu i 1 ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przesmażamy szpinak na maśle razem z 1 ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy ser feta. Doprawiony szpinak odstawiamy do wystudzenia. Po dwóch godzinach wyjmuje mięso z lodówki i obsmażamy je na patelni na łyżce oleju po 2 minuty z każdej strony.

     

    polędwica na grilla
  • Krok 2:

    Pieczenie polędwiczek:  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Każdą część faszerujemy wzdłuż środka szpinakiem, a na nim kładziemy jedną polędwiczkę. Następnie bokami ciasta owijamy mięso dookoła, tworząc roladę. Obie roladki przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je po wierzchu żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut, aż ciasto francuskie będzie pięknie rumiane.

    Surowe ciasto francuskie

Porady

  • Aby polędwiczki w cieście francuskim pozostały miękkie i soczyste w środku, należy je najpierw krótko przesmażyć i dopiero potem zawijać w ciasto.
  • Przed faszerowaniem ciasta francuskiego, szpinak warto dobrze doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, aby po upieczeniu był aromatyczny.
  • Jeśli chcemy, by ciasto francuskie się nie rozwarstwiło, należy piec je przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ile piec ciasto francuskie?

Polędwica w cieście francuskim powinna spędzić około 30-40 minut, jednak dokładny czas pieczenia zależy od rozmiaru polędwicy i ilości położonego na niej ciasta. Mniejszym wypiekom, takim jak rogaliki francuskie, paszteciki czy kopertki, wystarczy już 15 minut pieczenia.

Dodatki do polędwicy w cieście francuskim

Do szpinakowego farszu można dodać też inny ser, na przykład parmezan, goudę, cheddar, ricottę czy mozzarellę. Fanom mocniejszych smaków z pewnością spodoba się też połączenie szpinaku z serem pleśniowym, takim jak camembert, brie lub gorgonzola. Kolejnymi dodatkami, które świetnie współgrają ze szpinakiem, są suszone pomidory i oliwki. W farszu świetnie sprawdza się też chrupiący dodatek w postacie posiekanych orzechów

Jeśli natomiast nie przepadamy za szpinakiem, można zamienić go na całkowicie inny farsz. Polędwicę w cieście warto upiec również z nadzieniem cebulowym, porowym, kapuścianym czy pomidorowym. W ciasto francuskie zawinąć można właściwie wszystkie ulubione warzywa, sery i zioła, dlatego dobrze jest przetestować różne opcje smakowe i znaleźć swoją ulubioną. 

Z czym podać polędwiczki w cieście francuskim?

Polędwiczki w cieście francuskim najlepiej komponują się delikatnym puree. Możemy zdecydować się na klasyczne puree ziemniaczane, bądź z innych warzyw korzeniowych. Szczególnie warto spróbowania są puree z selera, pietruszki, kalafiora, marchewki lub z brokułów. Innym pysznym dodatkiem do polędwicy a'la Wellington będzie lekka sałatka ze świeżych liści i warzyw, koniecznie z dodatkiem wyrazistego winegretu.

Pysznym dodatkiem, który idealnie pasuje do tego dania, jest sos do polędwicy. Podstawowym przepisem jest polędwica w sosie własnym, czyli pieczeniowym. W restauracyjnych menu najczęściej pojawia się z kolei polędwica w sosie grzybowym. Szczególnie pysznie smakuje ten sos kurkowy, pieczarkowy lub borowikowy. Innym wariantem jest polędwica w sosie śmietanowym, chrzanowym lub koperkowym.

Jak zrobić polędwicę wieprzową? Pomysły na inne dania

Polędwica w cieście francuskim to tylko jeden z licznych pomysłów na przygotowanie tego mięsa. Innym, ciekawym przepisem są też polędwiczki w cieście naleśnikowym lub polędwica w boczku. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne