Polędwiczki w cieście francuskim to eleganckie danie, które smakuje i wygląda jak z najlepszej restauracji. Ten przepis wyjdzie każdemu, a jego przygotowanie nie wymaga wiele poświęconego czasu, ani skomplikowanych składników. Jak zrobić soczyste mięso w chrupiącej skórce? Zobaczcie nasz przepis i odtwórzcie go w swoich kuchniach!
istock
(średnia 4.5 z 175 głosów)
Przygotowanie polędwiczek: Dwie polędwiczki myjemy, osuszamy, nacieramy szczyptą pieprzu i 1 ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przesmażamy szpinak na maśle razem z 1 ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy ser feta. Doprawiony szpinak odstawiamy do wystudzenia. Po dwóch godzinach wyjmuje mięso z lodówki i obsmażamy je na patelni na łyżce oleju po 2 minuty z każdej strony.
Pieczenie polędwiczek: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Każdą część faszerujemy wzdłuż środka szpinakiem, a na nim kładziemy jedną polędwiczkę. Następnie bokami ciasta owijamy mięso dookoła, tworząc roladę. Obie roladki przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je po wierzchu żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut, aż ciasto francuskie będzie pięknie rumiane.
Porady
- Aby polędwiczki w cieście francuskim pozostały miękkie i soczyste w środku, należy je najpierw krótko przesmażyć i dopiero potem zawijać w ciasto.
- Przed faszerowaniem ciasta francuskiego, szpinak warto dobrze doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, aby po upieczeniu był aromatyczny.
- Jeśli chcemy, by ciasto francuskie się nie rozwarstwiło, należy piec je przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
Polędwica w cieście francuskim powinna spędzić około 30-40 minut, jednak dokładny czas pieczenia zależy od rozmiaru polędwicy i ilości położonego na niej ciasta. Mniejszym wypiekom, takim jak rogaliki francuskie, paszteciki czy kopertki, wystarczy już 15 minut pieczenia.
Do szpinakowego farszu można dodać też inny ser, na przykład parmezan, goudę, cheddar, ricottę czy mozzarellę. Fanom mocniejszych smaków z pewnością spodoba się też połączenie szpinaku z serem pleśniowym, takim jak camembert, brie lub gorgonzola. Kolejnymi dodatkami, które świetnie współgrają ze szpinakiem, są suszone pomidory i oliwki. W farszu świetnie sprawdza się też chrupiący dodatek w postacie posiekanych orzechów.
Jeśli natomiast nie przepadamy za szpinakiem, można zamienić go na całkowicie inny farsz. Polędwicę w cieście warto upiec również z nadzieniem cebulowym, porowym, kapuścianym czy pomidorowym. W ciasto francuskie zawinąć można właściwie wszystkie ulubione warzywa, sery i zioła, dlatego dobrze jest przetestować różne opcje smakowe i znaleźć swoją ulubioną.
Polędwiczki w cieście francuskim najlepiej komponują się delikatnym puree. Możemy zdecydować się na klasyczne puree ziemniaczane, bądź z innych warzyw korzeniowych. Szczególnie warto spróbowania są puree z selera, pietruszki, kalafiora, marchewki lub z brokułów. Innym pysznym dodatkiem do polędwicy a'la Wellington będzie lekka sałatka ze świeżych liści i warzyw, koniecznie z dodatkiem wyrazistego winegretu.
Pysznym dodatkiem, który idealnie pasuje do tego dania, jest sos do polędwicy. Podstawowym przepisem jest polędwica w sosie własnym, czyli pieczeniowym. W restauracyjnych menu najczęściej pojawia się z kolei polędwica w sosie grzybowym. Szczególnie pysznie smakuje ten sos kurkowy, pieczarkowy lub borowikowy. Innym wariantem jest polędwica w sosie śmietanowym, chrzanowym lub koperkowym.
Polędwica w cieście francuskim to tylko jeden z licznych pomysłów na przygotowanie tego mięsa. Innym, ciekawym przepisem są też polędwiczki w cieście naleśnikowym lub polędwica w boczku.
Komentarze