Polędwiczki w cieście francuskim

Danie na rodzinny obiad ale również na romantyczną kolację we dwoje.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Dwie nieduże polędwiczki wieprzowe
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 nieduże cebule
  • natka pietruszki
  • koperek
  • marynata:
  • oliwa
  • majeranek
  • bazylia
  • oregano
  • szczypta curry
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Z powyższych składników przygotować marynatę. Włożyć do niej polędwiczki, niech poleżą w niej około 2 - 3 godzin.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Delikatnie podsmażyć na niej wyjęte z marynaty polędwiczki. Przygotować ciasto francuskie. Podzielić je na pół. Posmarować lekko koncenratem lub keczupem, podsypać natką pietruszki i koperkiem, ułożyć polędwiczki, które przysypać resztą posiekanych natek. Zwinąć ciasto z mięsem w rulony. posmarować białkiem.
  3. Obydwa rulony włożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Pieć około 35-40 minut w 180-200oC.
  4. Podawać na ciepło, np. z pieczonymi ziemniaczkami i lekkimi surówkami z sosem vinegret.
  5. Życzę smacznego !.
mięso obiad kolacja cisato francuskie polędwidczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze