Udka z kurczaka

253 przepisów

Udka z kurczaka to dla wielu osób najsmaczniejsza część drobiu. Mięso z udek samo w sobie jest soczyste i delikatne, lecz aby w pełni wydobyć te walory, warto zastosować kilka kulinarnych trików.

Przepisy na udka z kurczaka

Czas przygotowania: 60 min.
flaczki
z mięsem drobiowym

czarrna

flaczki

Udka z kurczaka: jak przygotować?

Udka z kurczaka kupimy w wielu sklepach spożywczych, lecz nie w każdym z nich ich jakość będzie taka sama. Przy zakupie zwróćmy uwagę na wygląd mięsa, oceniając je zwłaszcza pod kątem świeżości - powinno być jędrne i mieć jasnoróżowy kolor.

Wpływ na smak dania, które zamierzamy ugotować, będzie miała również wielkość udek. Duże mogą okazać się twarde bądź zbyt tłuste, natomiast na małych będzie niewiele mięsa. Wyjściem jest złoty środek, czyli zakup udek średniej wielkości.

Jak przygotować udka z kurczaka, kiedy już kupimy dobrej jakości mięso? Jedną z najpopularniejszych potraw są udka pieczone w piekarniku. Jeśli upieczemy je w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub w foliowym rękawie, zachowają miękkość i soczystość, a przy tym zyskają chrupiącą skórkę.

Udko z kurczaka możemy również wykorzystać do przyrządzenia domowego kebaba. Jest bardziej tłuste i soczyste niż równie popularna pierś, dlatego świetnie sprawdzi się w tej potrawie. Ponadto drób to dobry zamiennik dla osób, które nie przepadają za baraniną lub wołowiną zwykle serwowanymi w kebabie.

Udka mogą posłużyć też do przygotowania szarpanego kurczaka, który ostatnio staje się hitem w wielu restauracjach i burgerowniach. Żeby stworzyć samodzielnie tę potrawę, potrzebujemy tylko rondelka, w którym udusimy mięso oraz dwóch widelców, którymi rozdzielimy je na miękkie włókna. Możemy wykorzystać również piekarnik. Jak upiec udka z kurczaka do pulled chicken? Kluczem jest czas - mięso należy piec dwukrotnie dłużej niż zwykle, pamiętając jednak o obfitym podlaniu go marynatą.

Jak przyprawić udka z kurczaka?

Udka z kurczaka lubią marynatę! Dobrze o tym pamiętać, kiedy zamierzamy wykorzystać je w kuchni. W przypadku marynowania sprawdza się zasada "im dłużej, tym lepiej", dlatego warto rozpocząć je nawet dzień przed gotowaniem potrawy z udek.

Nóżki włóżmy do marynaty na minimum kilka godzin. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zyskają aromat zastosowanych przypraw. Jako bazy do marynaty możemy użyć oliwy, jogurtu, sosu pomidorowego lub przecieru z innych warzyw.

Najważniejsze w marynacie są przyprawy, ponieważ to one decydują o ostatecznym aromacie dania. Udka kurczaka świetnie smakują z ziołami, a zwłaszcza z tymiankiem, majerankiem i pieprzem. Dobrze sprawdzą się także różne rodzaje sproszkowanej papryki oraz czosnek. Ponadto marynatę warto wzbogacić sokiem z cytryny lub limonki. Do ziół pasować będzie także odrobina miodu.

Udka z kurczaka: przepisy

Udka z kurczaka w prosty sposób możemy zmienić w danie inne niż zwykle. Wystarczy kilka dodatków, które zmienią jego smak. Ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne! Sprawdźmy, co zrobić z udek kurczaka, aby zaskoczyć gości lub naszych domowników.

Kasza jaglana z kurczakiem w piwie to potrawa, która szczególnie przypadnie do gustu mięsożercom, ponieważ poza udkami zawiera także boczek. Połączenie mięsa, kaszy jaglanej i piwa wzbogacają suszone owoce oraz szczypta cynamonu.

Udka kurczaka z czosnkiem niedźwiedzimmają wyjątkowy smak, a przy tym są lekkie i niezwykle łatwe do przygotowania. Ciekawego smaku nadaje im pesto z czosnku niedźwiedziego, z którym zapiekamy mięso w piekarniku.

Udka z kapustą i ananasem to danie kuchni polskiej uzupełnione egzotycznym akcentem. Udka z piekarnika w takim wydaniu wyróżniają się słodko-kwaśnym smakiem, który podkreśla dodatek miodu.

Jeżeli chcemy wypróbować klasykę w pikantnym wydaniu, przygotujmy pieczone udka z kurczaka posypane pieprzem cayenne i ostrą papryką. Przyprawy sprawią, że chrupiąca skórka na udkach będzie jeszcze smaczniejsza.

Meksykańska zapiekanka z udek kurczaka zawiera różnorodne składniki, lecz wbrew pozorom nie jest trudna do przyrządzenia. Ten przepis na udka kurczaka zyska charakteru za sprawą czerwonego wina, którym podlewamy mięso wraz z warzywami.