Łosoś z porem w cieście francuskim

Łosoś z porem w cieście francuskim to eleganckie danie, które jest proste w wykonaniu. Pory można zastąpić grzybami, aby nadać mu jeszcze bardziej świątecznego smaku. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 165 głosów)

Łosoś z porem w cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła, wrzucamy kawałeczki dużego pora, pokrojone w cienkie półtalarki, przesmażamy aż zmiękną. Dodajemy posiekaną natkę, oprószamy mąką i zasmażamy. Dokładamy zimne masło, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rybę obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i reszcie masła klarowanego.
  • 2. Rozwijamy ciasto i przecinamy w poprzek na pół. Na jednym płacie, zostawiając 5 cm wolnego od brzegów, kładziemy połowę pora, łososia i resztę pora, przykrywamy drugim płatem ciasta, mocno zlepiamy. Smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na ok. 15 min.

Porady

Zamiast świeżego filetu z łososia można użyć pstrąga łososiowego, bez skóry. Łosoś będzie się pięknie prezentować na półmisku w kształcie ryby. Podczas przygotowania ryb warto  zaopatrzyć się w specjalne szczypce, które usprawnią filetowanie.

Notka redakcyjna

Pory można zastąpić grzybami: na maśle szklimy posiekaną szalotkę, dorzucamy ok. 30 dag pieczarek, najlepiej brązowych, startych na grubych oczkach, dusimy aż odparuje niemal cały płyn. Oprószamy solą, pieprzem i mielonymi suszonymi grzybami (najlepiej łagodnymi kurkami), dusimy jeszcze chwilę. Kiedy masa grzybowa ostygnie, mieszamy ją z kilkoma łyżkami zimnego mascarpone i posiekaną natką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy