Łosoś z porem w cieście francuskim to eleganckie danie, które jest proste w wykonaniu. Pory można zastąpić grzybami, aby nadać mu jeszcze bardziej świątecznego smaku.
Fot. STUDIOO Małgorzata Kujda, stylizacja: Żaneta Hajnowska
(średnia 4.46 z 165 głosów)
Porady
Zamiast świeżego filetu z łososia można użyć pstrąga łososiowego, bez skóry. Łosoś będzie się pięknie prezentować na półmisku w kształcie ryby. Podczas przygotowania ryb warto zaopatrzyć się w specjalne szczypce, które usprawnią filetowanie.
Pory można zastąpić grzybami: na maśle szklimy posiekaną szalotkę, dorzucamy ok. 30 dag pieczarek, najlepiej brązowych, startych na grubych oczkach, dusimy aż odparuje niemal cały płyn. Oprószamy solą, pieprzem i mielonymi suszonymi grzybami (najlepiej łagodnymi kurkami), dusimy jeszcze chwilę. Kiedy masa grzybowa ostygnie, mieszamy ją z kilkoma łyżkami zimnego mascarpone i posiekaną natką.
Komentarze