Fot. STUDIOO Małgorzata Kujda, stylizacja: Żaneta Hajnowska
4.46 (165)
Łosoś z porem w cieście francuskim to eleganckie danie, które jest proste w wykonaniu. Pory można zastąpić grzybami, aby nadać mu jeszcze bardziej świątecznego smaku.
łosoś 500 g
masło klarowane 2 łyżki stołowe
masło 1 łyżka stołowa
mąka 1 szczypta
por 1 szt.
natka pietruszki 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sok z cytryny 3 łyżki stołowe
ciasto francuskie 1 szt.
żółtko 1 szt.
sezam 2 łyżki stołowe
Porady
Zamiast świeżego filetu z łososia można użyć pstrąga łososiowego, bez skóry. Łosoś będzie się pięknie prezentować na półmisku w kształcie ryby. Podczas przygotowania ryb warto zaopatrzyć się w specjalne szczypce, które usprawnią filetowanie.
Pory można zastąpić grzybami: na maśle szklimy posiekaną szalotkę, dorzucamy ok. 30 dag pieczarek, najlepiej brązowych, startych na grubych oczkach, dusimy aż odparuje niemal cały płyn. Oprószamy solą, pieprzem i mielonymi suszonymi grzybami (najlepiej łagodnymi kurkami), dusimy jeszcze chwilę. Kiedy masa grzybowa ostygnie, mieszamy ją z kilkoma łyżkami zimnego mascarpone i posiekaną natką.