Kabanosy w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska, która dosłownie zawsze się udaje. Proste wykonanie łączy się z efektem chrupiącego ciasta i gorącymi, soczystymi kawałkami kiełbasek wewnątrz. Sprawdzą się na różne imprezy w domu - andrzejki, urodziny czy sylwestra. Takie kabanosy na ciepło zasmakują wszystkim gościom. Przepis i propozycje podania znajdziecie poniżej.
Artur Rogalski
(średnia 4.53 z 141 głosów)
Przygotowanie: jajko rozbijamy do miseczki i rozmącamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Ciasto: jeśli mamy odpowiednią ilość czasu, robimy domowe ciasto francuskie. Jeśli nie, korzystamy z gotowego półproduktu. Wystarczy 1 arkusz, czyli ok. 300 g. Rozwijamy ciasto na czystym blacie lub stolnicy. Kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok. 1 cm.
Owijanie: jeśli używamy dłuższych kabanosów, najlepiej przekroić je na kawałki. Każdy owijamy ciastem francuskim, tak by delikatnie na siebie nachodziło. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem - najwygodniej będzie to zrobić za pomocą pędzelka kuchennego.
Pieczenie: owinięte kabanosy w cieście francuskim posypujemy równomiernie białym sezamem. Pieczemy przez 20 minut, kontrolując pod koniec stopień zarumienienia ciasta. Gotowe kiełbaski studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Długie laski kabanosów możemy wykorzystać w całości - będą mniej wygodnie do serwowania, ale na pewno przykują wzrok gości wyłożone na deskę lub paterę
- Jakie kabanosy wybrać? Mogą to być zarówno kabanosy wieprzowe, jak i drobiowe. Nie polecamy jednak zbyt cienkich, wysuszonych lasek, bo ich smak zniknie w cieście.
- Do tej szybkiej przekąski warto wybrać do niej jakościowe składniki. Sprawdźmy skład kabanosów - z pewnością ilość mięsa zużytego na 100 g produktów nie może być za mała. To samo dotyczy arkuszy ciasta francuskiego (mrożonego lub ze sklepowej lodówki) - im krótszy skład - bez konserwantów, tym lepiej.
- Do posmarowania ciasta francuskiego można użyć samego żółtka - np. kiedy zostanie nam po przepisach na bezę.
- Do dekoracji zamiast sezamu sprawdzi się też: siemię lniane, mak, nasiona chia czy czarnuszka. Ważne jest, żeby posypki nie było za dużo, a także by ciasta nie piec w zbyt wysokiej temperaturze/na za wysokiej półce piekarnika, bo dodatki zwyczajnie się przypalą.
- Kabanosy w cieście francuskim najlepiej smakują na gorąco, ale po przestudzeniu też będą dobre - tu liczy się też jakość ciasta francuskiego (te kiepskiej jakości po przestudzeniu mają gorsza teksturę).
Taka przekąska nie potrzebuje wyszukanych dodatków. Jednak podobnie, jak inne pomysły na ciasto francuskie (np. szpinak w cieście francuskim czy parówki w cieście francuskim) pysznie smakuje w towarzystwie rozmaitych sosów. Możemy najprościej zaserwować kabanosy w cieście francuskim z ketchupem - podanym w miseczce obok albo polanym na ciasto. Nie polecamy zapiekać ketchupu z surowym ciastem - woda w nim wypłynie, mocząc ciasto i psując cały efekt. Inne klasyki jak musztarda czy majonez też będą odpowiednie. Można też pójść o krok dalej i przygotować samodzielnie dodatkowe sosy. Gorąco polecamy nasze pewniaki, kabanosy na gorąco wzbogacą pyszne sosy:
Jeśli mamy ochotę podkręcić podstawowy przepis na kabanosy w cieście francuskim, dodajmy do zapiekania proste składniki, które dodadzą smaku i zmienią teksturę.
Komentarze