Sos kurkowy - kurki duszone w śmietanie z koperkiem

Sos kurkowy to doskonały dodatek do wielu dań. Kurki to wyjątkowe grzyby, sezon na nie rozpoczyna się w czerwcu i trwa do listopada. Kurki duszone z koperkiem w śmietanie stworzą pyszny sos, który można podać zarówno do dania głównego jak i w ramach przekąski. Dzięki dodatkowi śmietany, sos kurkowy staje się jeszcze bardziej kremowy i aksamitny. Zobacz, jak zrobić sos kurkowy i wzbogać nim swój posiłek, na pewno nie pożałujesz!

dodany przez: Julita gotuje

sos grzybowy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sos kurkowy 1.

    Przygotowując sos kurkowy zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia grzybów. Następnie przekrajamy je na większe połówki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy kurki i smażymy je mieszając ok. 10 minut. Następnie dodajemy poszatkowany koperek. Chwilę podsmażamy, aby wydobyć z niego aromat. Zalewamy kurki śmietanką, zmniejszamy gaz i dusimy około 20 minut, aż śmietanka zgęstnieje. Kurki przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

  • Kurki w sosie śmietanowym z koperkiem można serwować jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub dodatek do mięs smażonych (schabu, kurczaka).
  • W sosie kurkowym koperek można zamienić np. na natkę pietruszki.
  • Jak podać sos kurkowy? Najlepiej zaserwować go w wygodnej i praktycznej sosjerce.

 

Notka redakcyjna

Kurki duszone w śmietanie 

Kurki duszone w śmietanie oprócz tego, że są pysznym i uniwersalnym sosem, mogą być również traktowane jako przekąska. Wspaniale smakują z chlebem, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Duszone kurki nabierają jeszcze intensywniejszego aromatu i smaku. To sos, który można wykorzystać na wiele sposobów, a w zależności od wybranych dodatków, za każdym razem zaskoczy nas nieco odmiennym, wyjątkowym smakiem.

Kurki duszone na zimę

Z kurek można przygotować również pyszne przetwory na zimę. Wystarcz, że poddusimy je na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i cebuli. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy około 30 minut. Tak przygotowane przetwory przekładamy do słoików i pasteryzujemy, najlepiej dwukrotnie. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem kurek nawet po sezonie. 

Kurki – grzyby o leczniczych właściwościach 

Kurki to grzyby bogate w witaminy A, E, C, a także witaminy z grupy B. Zawierają wiele minerałów takich jak wapń, magnez czy potas. W medycynie ludowej wykorzystywano je do leczenia wątroby, a także do oczyszczania organizmu z pasożytów. Mają one również właściwości antybakteryjne. Warto wiedzieć, że grzyby te są bogate w białko, dlatego powinny po nie sięgać osoby uprawiające aktywność fizyczną. Kurki wspomagają zachowanie dobrego wzroku i dobrej odporności. Tak więc warto sięgać w kuchni po kurki zarówno ze względu na ich walory smakowe jak i lecznicze. 

Na ratunek gorzkim kurkom

Wiele osób często skarży się na to, że ich kurki są gorzkie. Dzieje się tak najczęściej w przypadku mrożonych grzybów, które były zbyt długo przechowywane. Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki kurek, należy poddać je obróbce cieplnej. Wystarczy, że przygotujemy wrzątek z odrobiną soli i zanurzymy w nim na chwilę kurki. Na kilogram kurek potrzebne nam będą trzy litry wody z jedną łyżeczką soli. Dzięki temu zabiegowi, kurki powinny stracić swój gorzki posmak. W takim wydaniu, można już spokojnie wykorzystać je do przygotowania sosu kurkowego, zupy, bądź innego pysznego dania.

Polecamy też przepis na sos chrzanowy do jajek!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy