Kurki duszone z koperkiem w śmietance

Przepisy na kurki to nie tylko przetwory. Kurki duszone z koperkiem w śmietanie stworzą pyszny sos i taki przepis na kurki polecam! Sezonowo, prosto, pysznie. Kurki wyjdą idealne.

Dodany przez:

Kurki duszone z koperkiem w śmietance :

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag kurek
  • ½ szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Kurki oczyścić, umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki.
  2. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut.
  3. Wsypać koper. Chwilę podsmażać, by wydobyć aromat.
  4. Zalać kurki śmietanką. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut, aż śmietanka zgęstnieje. Kurki przed podaniem doprawić sola i pieprzem.
  5. Kurki w sosie śmietanowym z koperkiem polecam podawać jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub dodatek do mięs smażonych (schabu, kurczaka). Ja podałam do wątróbek drobiowych doprawionych na pikantnie z ziemniaczkami puree.

Wskazówki

Zobacz też: drożdżowe bułeczki z kurkami

Grzyby obiad wegetariańska kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze