Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie uduszone z koperkiem to doskonały dodatek do wielu dań. Sezon na te wyjątkowe grzyby rozpoczyna się w czerwcu i trwa do listopada. Sos jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego aromatyczny i przepyszny. Można je podać zarówno do dania głównego lub zjeść na kolację z kromką chleba dobrej jakości. Sprawdź, jak ugotować kremowy i aksamitny sos kurkowy.

dodany przez: Julita gotuje

sos grzybowy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)


Kurki w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Świeże kurki 1.

    Przygotowanie: kurki musimy umyć bardzo dokładnie, bo pomiędzy blaszkami gromadzi się dużo piasku. Następnie osuszamy je. Jeśli mamy większe grzyby warto przekroić je na pół wzdłuż. W przypadku małych, bez problemu możemy dodawać je w całości. Koperek płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy jej nadmiar i siekamy.

  • Sos kurkowy 2.

    Kurki w śmietanie: na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy grzyby i smażymy je, mieszając ok. 10 minut. Następnie dodajemy koperek. Chwilę podsmażamy, żeby wydobyć z niego aromat. Zalewamy kurki śmietanką, zmniejszamy gaz i dusimy około 20 minut, aż śmietanka zgęstnieje. Kurki przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Porady

  • Smażone kurki w śmietanie można serwować jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub jako dodatek do mięs smażonych (schabu, kurczaka). Sosem można polać również kopytka lub kotlety ziemniaczane.
  • W sosie kurkowym koperek można zamienić np. na natkę pietruszki lub w ogóle pominąć ten dodatek. W ten sposób w daniu będzie dominował smak grzybów.
  • Jak podać sos kurkowy? Najlepiej zaserwować go w wygodnej i praktycznej sosjerce, będzie pięknie prezentował się na stole.
  • Do kurek w śmietanie można dodać odrobinę musztardy, taki sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  • Jeśli zostaną nam kurki w śmietanie, możemy zrobić z nich zupę grzybową, w tradycyjnej wersji lub zmiksować na krem.

Notka redakcyjna

Kurki w śmietanie – z czym je jeść

Kurki w śmietanie oprócz tego, że są pysznym i uniwersalnym sosem, mogą być również traktowane jako przekąska. Wspaniale smakują z chlebem, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Duszone kurki nabierają jeszcze intensywniejszego zapachu i smaku. Można wykorzystać je na wiele sposobów, a w zależności od wybranych dodatków, za każdym razem zaskoczą nas nieco odmienną, wyjątkową wersją.


Kurki duszone na zimę

Z kurek można przygotować również pyszne przetwory na zimę. Wystarcz, że poddusimy je na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i cebuli. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy około 30 minut. Tak przygotowane przetwory przekładamy do słoików i pasteryzujemy, najlepiej dwukrotnie. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem kurek nawet po sezonie.


Kurki – grzyby o leczniczych właściwościach

Kurki to grzyby bogate w witaminy A, E, C, a także witaminy z grupy B. Zawierają wiele minerałów takich jak wapń, magnez czy potas. W medycynie ludowej wykorzystywano je do leczenia wątroby, a także do oczyszczania organizmu z pasożytów. Mają one również właściwości antybakteryjne. Warto wiedzieć, że grzyby te są bogate w białko, dlatego powinny po nie sięgać osoby uprawiające aktywność fizyczną. Kurki wspomagają zachowanie dobrego wzroku i dobrej odporności. Tak więc warto stosować je w kuchni zarówno ze względu na ich walory smakowe, jak i lecznicze.


Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Wiele osób często skarży się na to, że ich kurki są gorzkie. Dzieje się tak najczęściej w przypadku mrożonych grzybów, które były zbyt długo przechowywane. Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki kurek, należy poddać je obróbce cieplnej. Wystarczy, że przygotujemy wrzątek z odrobiną soli i zanurzymy w nim na chwilę grzyby. Na kilogram kurek potrzebne nam będą trzy litry wody z jedną łyżeczką soli. Dzięki temu zabiegowi, powinny stracić swój gorzki posmak. W takim wydaniu, można już spokojnie wykorzystać je do przygotowania sosu kurkowego, zupy bądź innego pysznego dania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy