Sos kurkowy to przepyszna propozycja na prosty i szybki obiad. Sezon na te wyjątkowe grzyby rozpoczyna się w czerwcu i trwa do listopada. Ten niezwykle aromatyczny sos można podać zarówno do dania głównego lub zjeść na kolację z kromką chleba dobrej jakości. Pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych, kotletów mięsnych i ziemniaczanych, a także do makaronu. Polecamy sprawdzony przepis na aksamitne kurki w śmietanie.
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 194 głosów)
Kurki: musimy je umyć bardzo dokładnie, bo pomiędzy blaszkami gromadzi się dużo piasku. Następnie osuszamy je. Jeśli mamy większe grzyby warto przekroić je na pół wzdłuż. W przypadku małych, bez problemu możemy dodawać je w całości.
Pozostałe składniki: koperek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z czosnku zdejmujemy łupinę i przeciskamy go przez praskę lub ścieramy.
Podsmażanie: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dokładamy czosnek i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Sos kurkowy: na patelni z cebulą i czosnkiem rozpuszczamy masło, dodajemy kurki. Smażymy je przez ok. 5 minut, mieszamy co chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy przez ok. 3 minuty. Pod koniec dodajemy koperek, część możemy zostawić do posypania po wierzchu.
Porady
- Smażone kurki w śmietanie można serwować jako samodzielne danie z kromką chleba lub z ziemniaczkami, a także jako dodatek do mięs smażonych (schabu, kurczaka, kotletów). Sosem można polać również kopytka lub kotlety ziemniaczane.
- Koperek można zamienić np. na natkę pietruszki albo w ogóle pominąć ten dodatek. W ten sposób w daniu będzie dominował smak grzybów.
- Jak podać sos kurkowy? Najlepiej zaserwować go w wygodnej i praktycznej sosjerce, będzie pięknie prezentował się na stole.
- Do kurek w śmietanie można dodać odrobinę musztardy, taki sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i zyska lekko żółty kolor.
- Jeśli zostanie nam sos z kurek, możemy zrobić z niego zupę grzybową, w tradycyjnej wersji lub zmiksować na krem.
Kurki w śmietanie oprócz tego, że są pysznym i uniwersalnym sosem, mogą być również traktowane jako przystawka. Ponadto wspaniale smakują z:
Duszone kurki nabierają jeszcze intensywniejszego zapachu i smaku. Można wykorzystać je na wiele sposobów, a w zależności od wybranych dodatków, za każdym razem zaskoczą nas nieco odmienną, wyjątkową wersją.
Sos kurkowy nie wymaga wielu wyszukanych przypraw i dodatków, tak naprawdę wystarczy tu cebula z czosnkiem i sól z pieprzem do smaku. To taka bazowa wersja, którą możemy nieco zmodyfikować, dodając:
Z kurek można przygotować również pyszne przetwory na zimę. Wystarczy, że poddusimy je na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i cebuli. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy około 30 minut. Tak przygotowane przetwory przekładamy do słoików i pasteryzujemy, najlepiej dwukrotnie. Potem wystarczy podgrzać je w śmietanie i mamy gotowy sos kurkowy. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem kurek nawet po sezonie.
Wiele osób często skarży się na to, że ich kurki są gorzkie. Dzieje się tak najczęściej w przypadku mrożonych grzybów, które były zbyt długo przechowywane. Żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki, należy poddać je obróbce cieplnej. Wystarczy, że przygotujemy wrzątek z odrobiną soli i zanurzymy w nim na chwilę grzyby. Na kilogram kurek potrzebne nam będą trzy litry wody z jedną łyżeczką soli. Dzięki temu zabiegowi, powinny stracić swój gorzki posmak. W takim wydaniu, można już spokojnie wykorzystać je do przygotowania sosu kurkowego, zupy bądź innego pysznego dania.
Kurki to grzyby bogate w witaminy A, E, C, a także witaminy z grupy B. Zawierają wiele minerałów takich jak wapń, magnez i potas. W medycynie ludowej wykorzystywano je do leczenia wątroby, a także do oczyszczania organizmu z pasożytów. Mają również właściwości antybakteryjne. Warto wiedzieć, że grzyby te są bogate w białko, dlatego powinny po nie sięgać osoby uprawiające aktywność fizyczną. Kurki wspomagają zachowanie dobrego wzroku i dobrej odporności. Tak więc warto stosować je w kuchni zarówno ze względu na ich walory smakowe, jak i lecznicze.
Komentarze