Kurki duszone z koperkiem w śmietance

Przepisy na kurki to nie tylko przetwory. Kurki duszone z koperkiem w śmietanie stworzą pyszny sos i taki przepis na kurki polecam! Sezonowo, prosto, pysznie. Kurki wyjdą idealne.

sos grzybowy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Kurki oczyścić, umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut. Wsypać koper. Chwilę podsmażać, by wydobyć aromat. Zalać kurki śmietanką. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut, aż śmietanka zgęstnieje. Kurki przed podaniem doprawić sola i pieprzem.
  • 2.Kurki w sosie śmietanowym z koperkiem polecam podawać jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub dodatek do mięs smażonych (schabu, kurczaka). Ja podałam do młodych ziemniaków.

Porady

Zobacz też: drożdżowe bułeczki z kurkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy