Kurki duszone z koperkiem w śmietance

Przepisy na kurki to nie tylko przetwory. Kurki duszone z koperkiem w śmietanie stworzą pyszny sos i taki przepis na kurki polecam! Sezonowo, prosto, pysznie. Kurki wyjdą idealne.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • ½ szklanki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka słodkiej 30 % śmietanki
  • sól
  • pieprz mielony

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurki oczyścić, umyć , osuszyć i większe przekroić na połówki.
  • Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kurki i smażyć mieszając ok. 10 minut.
  • Wsypać koper. Chwilę podsmażać, by wydobyć aromat.
  • Zalać kurki śmietanką. Zmniejszyć gaz i dusić ok. 20 minut, aż śmietanka zgęstnieje. Kurki przed podaniem doprawić sola i pieprzem.
  • Kurki w sosie śmietanowym z koperkiem polecam podawać jako samodzielne danie z ziemniaczkami lub dodatek do mięs smażonych (schabu, kurczaka). Ja podałam do wątróbek drobiowych doprawionych na pikantnie z ziemniaczkami puree.

Porady

Zobacz też: drożdżowe bułeczki z kurkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy