Udka pieczone

Pieczone udka z kurczaka to proste danie, które nie wymaga wiele pracy, ani dużej ilości składników. Przepis na udka z piekarnika zawsze wychodzi i smakuje każdemu. Szykując obiad dla całej rodziny, warto więc wybrać pałki z kurczaka w piekarniku. Jeśli zastanawiacie się jak przyprawić i ile piec udka z kurczaka w piekarniku to zajrzyjcie do naszego przepisu! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne dania z kurczaka Kurczak pieczony

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pałki z kurczaka 1.

    Udka dokładnie myjemy, a następie nacieramy mieszanką oliwy ze wszystkimi przyprawami i szpikujemy czosnkiem. Tak przyprawione mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.  

  • udka 2.

    Zamarynowane udka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5 h.

Porady

Udka pieczone

Udka pieczone to danie doskonale każdemu znane, które można przyrządzić na dziesiątki różnych sposobów. Być może dlatego też tak bardzo je lubimy, bo mając w lodówce udka zawsze możemy stworzyć z nich bardzo smaczny obiad, który wcale nie musi być nudny. Udko z kurczaka pieczone w piekarniku w naszych ulubionych przyprawach lub marynacie i z odpowiednimi dodatkami jest sycącą potrawą, która jest w stanie zadowolić wszystkich domowników. Jest to też świetny pomysł na danie główne podczas uroczystego obiadu lub rodzinnej imprezy. Tym bardziej, że wariacji na jego temat jest naprawdę mnóstwo.

Przepis na udka z piekarnika

Udka z kurczaka z piekarnika od czasu do czasu pojawiają się w praktycznie każdym domu, najczęściej w postaci dania obiadowego. Nie powinno być to jednak zaskoczeniem, gdyż mięso to można dostać właściwie w każdym sklepie, nie jest szczególnie drogie, a przy tym stanowi bardzo sycący element każdego posiłku. Ogromną zaletą tego produktu jest jednak również to, iż na jego bazie można przyrządzić bardzo różnorodne potrawy, które z pewnością spełnią oczekiwania smakowe każdego domownika.

Jak upiec pałki z kurczaka?

Pieczone udka z kurczaka to jedno z najprostszych dań, jakie możemy przyrządzić zarówno na zwykły obiad, jak i na uroczystą kolację. Oczywiście w pierwszej kolejności należy dokładnie opłukać kupione mięso i je osuszyć, na przykład przy pomocy ręcznika papierowego. W niektórych przepisach znajdziemy informacje, że mięso należy najpierw obsmażyć na patelni z każdej strony. Większość osób jednak tego nie robi, wstawiając zupełnie surowe udka prosto do piekarnika. Rzecz jasna po tym, jak odpowiednio je doprawimy lub zamarynujemy.

Ile piec udka z kurczaka?

Wszystko zależy w tym przypadku od tego, z jakiego przepisu korzystamy. Według niektórych z nich pałki z kurczaka w piekarniku muszą spędzić tylko 20-30 minut, inne od 40 do 60 minut, ale zdarzają się też przepisy, które wskazują, iż danie to powinno się piec nawet 2 godziny.

W jakiej temperaturze piec udka z kurczaka?

Udka pieczone mogą być przyrządzane na mnóstwo najróżniejszych sposobów. Temperatura pieczenia zależy od wykorzystywanego przez nas przepisu. Te najprostsze potrawy z udkami w roli głównej zazwyczaj piecze się w 180 stopniach, co jest raczej standardowym wyborem. Z pewnością natrafimy też na przepisy, których autorzy zalecają ustawienie piekarnika na 150, 190, 200, czy nawet 220 stopni.

Notka redakcyjna

Co zrobić z pieczonych udek?

Udka z piekarnika to jak już wspomniano świetna propozycja na danie obiadowe. Można je wówczas podać tradycyjnie z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami, ale także z ryżem albo kaszą. Oczywiście do tego należy dodać naszą ulubioną surówkę, buraczki lub na przykład ogórki kiszone.

Co jednak w sytuacji, gdy po takim obiedzie wciąż zostaną nam jakieś udka w piekarniku? Wystarczy obrać z nich mięso, które możemy wykorzystać do zrobienia innych dań, takich jak tarta z kurczakiem, zapiekanka makaronowa, czy sos mięsny. Kurczaka można również dodać na przykład do sałatki albo użyć, jako jeden ze składników pysznych kanapek. Możliwości jest naprawdę wiele zwłaszcza, że pieczone udka są pełne niezwykłego aromatu i smaku, który fantastycznie skomponuje się z niemal każdym daniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy