Kremowy sos grzybowy

Sos grzybowy jest świetny. Kalorie są jednak pyszniejsze, niż cokolwiek innego! :)

Sosysos grzybowy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 169 głosów)

Składniki:

  • Sos grzybowy: -20g grzybow suszonych - mialam, do wyprobowania przed Wigilia, jakas wloska mieszanke z m.in. porcini i shitakee w skladzie
  • -niewielka cebula, pokrojona na cieniutkie polplasterki
  • -1 lyzka oleju
  • -kostka rosolowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzatku
  • -3-4 ziarenka pieprzu
  • -200g 30% smietanki - uzywam creme fraiche
  • -1 lyzka maki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sos grzybowy: Grzyby wlozyc do miseczki i zalac mocno ciepla woda, tak, by byly przykryte, a woda siegala okolo 1cm ponad - okolo 1/2 szklanki. Odstawic na 30min. Potem odcedzic, zachowujac plyn z namaczania, i pokroic na male kawaleczki.
  • Olej rozgrzac w garnku, wrzucic cebule i smazyc, az bedzie miekka i zlotawa. Wrzucic grzyby i dobrze wymieszac. Wlac plyn z namaczania i wywar, wrzucic pieprz. Zagotowac. Zmniejszyc ogien do malenkiego, przykryc i gotowac okolo 30min - do miekkosci grzybow.
  • Zestawic z ognia. Wlac smietanke i dokladnie rozmieszac. Na mala miseczke odlac chochelke plynu, wsypac make i wymieszac dokladnie na gesta paste. Wlac do garnka, zamieszac i gotowac jeszcze 5min, az sos grzybowy ladnie zgestnieje.
  • Doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac goracy na krokietach, lub nalesnikach ze slonym nadzieniem.

Porady

Sos grzybowy można podawać na krokietach, polać nim pyzy ziemniaczane czy naleśniki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: