Kremowy sos grzybowy

Sos grzybowy jest świetny. Kalorie są jednak pyszniejsze, niż cokolwiek innego! :)

Dodany przez:

Kremowy sos grzybowy

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • Sos grzybowy: -20g grzybow suszonych - mialam, do wyprobowania przed Wigilia, jakas wloska mieszanke z m.in. porcini i shitakee w skladzie
  • -niewielka cebula, pokrojona na cieniutkie polplasterki
  • -1 lyzka oleju
  • -kostka rosolowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzatku
  • -3-4 ziarenka pieprzu
  • -200g 30% smietanki - uzywam creme fraiche
  • -1 lyzka maki

Przygotowanie

  1. Sos grzybowy: Grzyby wlozyc do miseczki i zalac mocno ciepla woda, tak, by byly przykryte, a woda siegala okolo 1cm ponad - okolo 1/2 szklanki. Odstawic na 30min. Potem odcedzic, zachowujac plyn z namaczania, i pokroic na male kawaleczki.
  2. Olej rozgrzac w garnku, wrzucic cebule i smazyc, az bedzie miekka i zlotawa. Wrzucic grzyby i dobrze wymieszac. Wlac plyn z namaczania i wywar, wrzucic pieprz. Zagotowac. Zmniejszyc ogien do malenkiego, przykryc i gotowac okolo 30min - do miekkosci grzybow.
  3. Zestawic z ognia. Wlac smietanke i dokladnie rozmieszac. Na mala miseczke odlac chochelke plynu, wsypac make i wymieszac dokladnie na gesta paste. Wlac do garnka, zamieszac i gotowac jeszcze 5min, az sos grzybowy ladnie zgestnieje.
  4. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac goracy na krokietach, lub nalesnikach ze slonym nadzieniem.

Wskazówki

Sos grzybowy można podawać na krokietach, polać nim pyzy ziemniaczane czy naleśniki.

sos Sos grzybowy suszone grzyby smietanka kremowka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze