Pałki z kurczaka w sosie

Pałki z kurczaka to znany i lubiany pomysł na obiad dla całej rodziny. To mięso jest tanie, łatwodostępne i bardzo proste w obróbce. Istnieje wiele wersji smakowych tego dania i niemal każda pani domu ma swój przepis na pałeczki z kurczaka. My prezentujemy klasyczną wersję, którą przygotujecie w mgnieniu oka. Jak zrobić idealnie soczyste pałki z kurczaka? Zobacz nasz prosty przepis i przygotuj pałeczki z kurczaka na dzisiejszy obiad. 

dania mięsnedania z kurczaka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.35 z 182 głosów)

Kroki wykonania:

  • palki-z-kurczaka-przyprawy1.Pałki z kurczaka myjemy porządnie pod bierzącą wodą. Następnie wcieramy w nie sól, pieprz i paprykę słodką. Rozgrzewamy margarynę w rondlu i wrzucamy pałeczki z kurczaka. Kiedy staną się złote dorzucamy do nich drobno pokrojony czosnek i cebulkę. Smażymy dalej na mocno złoty kolor, żeby gotowy sos miał lekko ciemną barwę.
  • palki-z-kurczaka-smazenie2.Kiedy cebula i czosnek będą już mocno podsmażone, zalewamy wszystko gorąca wodą na ok 3cm. ponad stan i gotujemy około 40 minut. Potem zawieszamy wywar maką zmieszaną z wodą i pełczki z kurczaka w sosie są gotowe!

Porady

Jak zrobić soczyste pałeczki z kurczaka?

Sekretem idealnych pałek jest odpowiednia obróbka. Jeśli zależy Wam na mięsie chrupkim na zewnątrz i soczystym w środku, zamarynujcie pałki odpowiednio wcześniej. Najlepszym trikiem na soczyste mięso jest marynata z maślanki. Zawiera ona enzymy, które zmiękczają mięso, dzięki czemu po obróbce cieplnej rozpływa się ono w ustach. Innym sposobem na idealnie miękkie pałki z kurczaka jest włożenie ich do worka do pieczenia. Pałki z kurczaka pieczone w szczelnie zamkniętej folii zachowują wszystkie swoje soki i dzięki temu pozostają niesamowicie soczyste. 

 

Z czym podać pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka można podać właściwie ze wszystkim. Doskonale smakują w towarzystwie kasz, ryżu lub makaronu. Świetnie sprawdzą się także ziemniaki, zarówno te gotowane, w formie puree, jak i pieczone. Pałki z kurczaka będą przepyszne również w towarzystwie domowych frytek. Aby posiłek był pełnowartościowy i zbilansowany, warto podać pałki w towarzystwie ulubionych warzyw. Pasują do nich niemal wszystkie warzywa świeże i gotowane. Jako dodatek do pałek z kurczaka sprawdzą się warzywa na parze, pieczone lub wszelkie surówki i sałatki, zarówno te majonezowe, jak i z sosem winegret. Świetnym wyborem będą także różnego rodzaju kiszonki. Mięso z pałek z kurczaka można także urozmaicać rozmaitymi sosami, na przykład grzybowym lub pomidorowym. Co ciekawe, pałki z kurczaka można podać także z owocami, na przykład z brzoskwiniami z puszki albo z konfiturą z borówek lub żurawiny.

Notka redakcyjna


Obiad, który robi się sam

Pałki z kurczaka można również upiec w piekarniku. Wystarczy zamarynować je uprzednio w oliwie i ulubionych przyprawach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Co więcej, możemy przygotować obiad 2 w 1, czyli pałki z kurczaka zapiekane z ryżem. Jak upiec pałki z kurczaka w ryżu? Wystarczy do naczynia z surowym, przyprawionym mięsem dosypać suchy ryż. Całość zalewamy bulionem, w który ugotuje się ryż. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ile piec pałki z kurczaka z ryżem? Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na około godzinę, ale po upływie połowy czasu zdejmujemy pokrywkę i przez kolejne pół godziny zapiekamy wierzch na złoto. Po godzinie mamy już gotowy pełen posiłek. Taki obiad, który robi się sam to zdecydowana oszczędność czasu i wygoda. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy