Tort z borówkami i kremem budyniowym z mascarpone

Smaczny i prosty torcik

tortyDeserykrem budyniowy

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.36 z 228 głosów)

Składniki:

  • biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • poncz:
  • 100 ml czerwonego wina
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • krem:
  • 300 ml mleka
  • 150g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • dodatkowo:
  • 2,5 szklanki borówek
  • 70 g czekolady mlecznej

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt:
  • Mąkę oraz kakao przesiać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek i ubijać, warto dodać szczyptę soli aby ułatwić sobie tę czynność. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej miksować. Następnie dodawać po kolei żółtka ciągle miksując. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę z kakao, wymieszać bardzo ostrożnie aby masa nie opadła szpatułką bądź łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić. Po wystudzeniu biszkopt oddzielić nożem od ścianek tortownicy. Przekroić na pół. Nasączyć ponczem.
  • Krem:
  • Masło i serek powinny być w temperaturze pokojowej. Na 300 ml mleka ugotować budyń, wystudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodać serek i również dokładnie zmiksować. Dodać łyżkę ekstraktu z wanilii.
  • Na pierwszą część nasączonego biszkoptu wyłożyć 2/3 kremu. Na kremie ułożyć połowę borówek, położyć drugą część biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, górę ozdobić pozostałymi borówkami. Czekoladę zetrzeć na tarce i pokryć nią boki tortu.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy