Tort z borówkami

Tort z borówkami to prosty, a jednocześnie bardzo efektowny poczęstunek na wszystkie okazje. Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i świeżymi owocami smakuje każdemu i zawsze robi furorę na stole. Ten przepis szybko staje się ulubieńcem wśród deserów, gdyż z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący amator cukiernictwa. Jak zrobić tort z borówkami? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 239 głosów)


Tort z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • krojenie-biszkoptu 1.

    Biszkopt: Mąkę z kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami dosypujemy 150 g cukru i miksujemy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy mąkę z kakao i mieszamy już delikatnie szpatułką, aby ciasto nie opadło. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrajamy na pół.

  • mascarpone 2.

    Krem budyniowy z mascarpone: Masło i serek mascarpone wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie gotujemy budyń z 300 ml mleka i odstawiamy go do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę, następnie dodajemy mascarpone, zimny budyń oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy całość na jednolity krem. 

  • nakladanie-kremu 3.

    Tort z borówkami: Wodę, sok z cytryny i 1 łyżkę cukru dokładnie mieszamy i powstałym ponczem nasączamy pierwszy blat biszkoptu. Następnie wykładamy na niego połowę kremu, a na nim układamy warstwę borówek. Przykrywamy to drugą częścią biszkoptu, ciasto ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy resztę borówek. Gotowy tort z borówkami ozdabiamy tartą czekoladą. 

Porady

  • Tort z borówkami i mascarpone świetnie smakuje też w wersji na jasnym biszkopcie. Miksując ciasto, można dodatkowo doprawić je wszelkiego rodzaju dodatkami smakowymi i zapachowymi, takimi jak skórka z cytryny, szczypta cynamonu czy kilka kropli wody różanej. Pysznie smakuje też biszkopt orzechowy, na bazie mączki z migdałów czy kokosa. 
  • Krem budyniowy z mascarpone najlepiej rozsmarowuje się porządnie schłodzony, dlatego najlepiej nie spieszyć się z przekładaniem tortu i dać masie dobrze stężeć w lodówce. 
  • Zamiast ponczu na bazie soku z cytryny, torcik z borówkami można nasączyć także kawą, mocną herbatą z cukrem lub ulubionym sokiem owocowym. Smaczne poncze do nasączania biszkoptu powstaną również na bazie czerwonego wina, wymieszanego z wodą i cukrem lub z rozwodnionej whisky, brandy czy koniaku. 
  • Tort z borówką amerykańską można dodatkowo wzbogacić innymi owocami, na przykład malinami, truskawkami, porzeczkami, jagodami czy jeżynami. Taki miks smaków i kolorów będzie pyszny, a do tego przepięknie kolorowy. Krem z mascarpone i budyniu można też wzbogacić odrobiną ulubionej konfitury lub domowego dżemu. 
  • Tak przygotowany tort z mascarpone i borówkami, należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniku. Jeśli nie zdążymy zjeść całego ciasta przed upływem 2-3 dni, z powodzeniem możemy go zamrozić i zjeść nawet za kilka tygodni. Należy jednak pamiętać, że raz rozmrożonego tortu nie można już potem ponownie wkładać do zamrażarki. 

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Notka redakcyjna

Tort z borówkami - przepis na idealny biszkopt

Choć wypiek ten wygląda jak z najlepszej cukierni, to przepis na tort z borówkami wcale nie jest skomplikowany. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku przygotowanie dobrego biszkoptu. O czym należy pamiętać, aby wyszedł on idealnie wyrośnięty, puszysty i sprężysty? Przede wszystkim należy ściśle trzymać się proporcji podanych w przepisie. Kolejną niezwykle istotną kwestią jest wcześniejsze wyjęcie składników z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Gdy wszystkie produkty będą miały jednakową temperaturę, unikniemy powstania zakalca.

Następnym ważnym aspektem jest przesianie wszystkich sypkich składników, czyli mąki i ewentualnie proszku do pieczenia, kakao czy cukru pudru. Dzięki temu, ciasto będzie bardziej napowietrzone i lepiej urośnie. 

Tak przygotowane składniki należy już tylko delikatnie wymieszać, aby ciasto nie opadło. Należy również pamiętać, aby wcześniej porządnie rozgrzać piekarnik i dopiero wtedy wkładać do niego nasz biszkopt. Ostatnią zasadą, której należy przestrzegać, jest nie otwieranie piekarnika podczas pieczenia. Choć czasem kusi nas, by zajrzeć do środka, to niestety ta ciekawość może skutkować opadnięciem ciasta. 

Czym przełożyć tort z borówkami?

Dobry tort to nie tylko puszyste, wilgotne ciasto, ale także pyszne nadzienie. Czym przełożyć tort, aby smakował jak najlepiej? Możliwości jest wiele, a krem mascarpone z borówkami to tylko jeden z pomysłów. Blaty biszkoptu kakaowego można posmarować również masą na bazie masła, żółtek, śmietany czy budyniu. Mogą być one w przeróżnych smakach i kolorach, w zależności od tego, czym doprawimy naszą bazę. Dodając do gotowego kremu świeże owoce lub ulubiony dżem możemy łatwo przygotować krem malinowy, truskawkowy czy jagodowy. Do ciemnego biszkoptu szczególnie pasuje krem czekoladowy lub masa kokosowa, orzechowa czy kawowa. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się również masy inspirowane kultowymi słodyczami, na przykład krem rafaello, oreo czy kinder bueno.

Tym, którzy od gęstych kremów wolą lżejsze i bardziej odświeżające nadzienia, polecamy z kolei wszelkiego rodzaju musy, frużeliny i konfitury. Z kolei fanom kakao z pewnością posmakuje tort przekładany ganachem czekoladowym. Szybkim pomysłem na jedną z wielu warstw tortu jest także masa kajmakowa lub domowa nutella

Dekoracja tortu z borówkami 

Jak udekorować tort z borówkami? Najprostszą ozdobą będą same owoce, ułożone na wierzchu ciasta, jednak jeśli chcecie aby wypiek był jeszcze efektowniejszy, możecie dodatkowo włożyć między owocami listki świeżej mięty lub melisy. Świetną naturalną dekoracją są też jadalne kwiaty. Mogą to być goździki, chabry, pelargonie, rumianek czy hibiskus. Pomysłem na szybką dekorację mogą być także wzory, ułożone z suszonych owoców lub orzechów. Na kremie możemy ułożyć też po prostu małe beziki, ulubione ciasteczka lub pralinki.

Szykując tort na specjalne okazje, warto dodać na górę ozdoby z czekolady. Możemy łatwo przygotować je rozpuszczając tabliczkę w kąpieli wodnej, a następnie formując dowolne kształty na kawałku folii (na przykład na plastikowej koszulce na dokumenty). Tak przygotowane płynne dekoracje wstawiamy do lodówki i po 30 minutach mamy gotowe twarde figurki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy