Kremy, chodź proste w przygotowaniu, w najmniej oczekiwanym momencie potrafią przysporzyć kucharzowi problemów. Kiedy spieszysz się, a wszystko leci ci z rąk, łatwo o pomyłkę. Jednak nawet zwarzony krem nie musi trafić do kosza. W tym artykule znajdziesz porady i odpowiedzi na pytania, jak zagęścić krem na ciasto, oraz jak nasączyć biszkopt!

Jak uratować zwarzony krem budyniowy?

Szukasz odpowiedzi na pytanie, jak uratować zwarzony krem budyniowy? Taka sytuacja zdarza się nawet najbardziej doświadczonym kucharzom i cukiernikom. Krem budyniowy jest niezwykle popularny, ponieważ naprawdę łatwo można go przygotować. Składniki na ten krem są tanie oraz łatwo dostępne w każdym mniejszym i większym markecie, a nawet sklepie osiedlowym. Aby mieć pewność, że krem budyniowy będzie miał właściwą konsystencję, przed przystąpieniem do gotowania należy wyciągnąć z lodówki masło oraz upewnić się, że przygotowany wcześniej budyń jest już chłodny.

Dzięki tym kilku krokom zminimalizujesz ryzyko zwarzenia się kremu. Pamiętaj, że masło powinno być miękkie, a jego krojenie nie powinno sprawiać problemu. Potnij je w małe kostki i stopniowo dodawaj do budyniu. Jeśli zastosujesz tę metodę, twój krem z pewnością wyjdzie idealny. Co, jednak kiedy coś nie pójdzie po twojej myśli? Jak uratować zwarzony krem?

Kiedy krem budyniowy się zwarzy, warto skorzystać z kilku sprawdzonych sposobów:

  • Pierwsza metoda jest niezwykle prosta, jednak nie działa za każdym razem. Wystarczy, że do kremu dodasz odrobinę/kilka kropel gorącej wody, a całość raz jeszcze zmiksujesz.
  • Do następnego triku, konieczne jest posiadanie mikrofalówki. Włóż do niej miskę ze zwarzonym kremem budyniowym. Całość nastaw na średnią moc na 10 sekund. Po wszystkim raz jeszcze zmiksuj masę.
  • Inny sposób, dzięki któremu możemy uratować zwarzony krem, polega na utarciu masła i dodawaniu do niego stopniowo i w niedużych ilościach zwarzonego kremu. Należy pamiętać, aby stale miksować masę. Wówczas istnieje mniejsze prawdopodobieństwo ponownego zwarzenia.

Jak uratować zwarzony krem śmietanowy?

Krem śmietanowy jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, jest również stosunkowo tani. Idealnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju tortów i placków. Dodaje się go również do ptysiów, rolad, a dodatkowo, często służy do dekoracji. Wystarczy dodać do niego kilka kropel barwnika, a z kolorowej masy można przygotować prawdziwe cuda! Krem śmietanowy jest lekki i puszysty. Z tego powodu doskonale pasuje do owocowych ciast, ciasteczek czy też tarteletek. Czy może się nie udać, a jeśli tak, to jak uratować zwarzony krem?

Jeżeli twój krem na bazie śmietany nie wyszedł tak, jak powinien, jeszcze da się go uratować. Co należy zrobić? Istnieje sprawdzony sposób:

  • Na początek podgrzej śmietanowy krem w kąpieli wodnej. Cały czas mieszaj, aż składniki połączą się i staną się płynne.
  • Następnie ostudź masę i przełóż ją do lodówki na kilka godzin. Krem śmietanowy powinien być naprawdę dobrze schłodzony.
  • Całość ponownie ubij. Teraz powinno być dobrze!

iStock

Twój krem śmietanowy wyszedł rzadki? Zastanawiasz się jak zagęścić krem na ciasto? Do śmietanowej masy dodaj śmietan-fix lub serek mascarpone. W ten sposób będzie on stabilniejszy i znacznie trwalszy. Możesz go wykorzystać do tortów, babeczek i rolad.

Jak uratować zwarzony krem z mascarpone?

Do nieco trudniejszych w przygotowaniu kremów należy ten z dodatkiem mascarpone. Jeśli jeszcze nie masz wprawy w jego przygotowaniu, nie powinieneś się jednak obawiać. Nawet zwarzony krem można uratować. Krem z dodatkiem mascarpone idealnie komponuje się z deserami kawowymi, pistacjowymi, jak i tymi owocowymi. Dodaje się go do ciast, jak i tart. Ten przysmak kochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Zwarzona masa z mascarpone nie musi trafić do kosza! Jak uratować zwarzony krem?

Jeśli podczas miksowania kremu z mascarpone zauważysz grudki i chropowatości, musisz działać szybko. Co należy zrobić? Wystarczy, że do masy dodasz odrobinę zimnej śmietanki 18%. Całość nadal miksuj, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto z kremem z mascarpone będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli je czymś nasączysz. Jak nasączyć biszkopt? Można to zrobić łyżką, specjalistycznym spryskiwaczem bądź pędzelkiem. Uważaj, aby ciasto nie było nasączone za bardzo, ani za mało. Nie może być suche, ani się rozpadać. Biszkopt powinno się nasączać od jego wewnętrznej strony. Czym nasączyć biszkopt? W przypadku ciast z kremem mascarpone dobrze sprawdza się poncz z herbaty, woda z sokiem z cytryny oraz (w wersji dla dorosłych) likiery bądź whiskey.

Jak uratować zwarzony krem z kaszy manny?

Jak uratować zwarzony krem z kaszy manny? W przypadku tej masy dobrze sprawdzą się te same metody, które zostały wymienione przy kremie budyniowym. Dodatkowo można także przełożyć zwarzoną masę do miski i ustawić ją nad rondelkiem, w którym gotuje się woda, cały czas mieszając. Mieszanie należy kontynuować do czasu, aż masa stanie się jednolita.

Aby mieć pewność, że krem z kaszy manny nie zwarzy się, należy pamiętać o kilku rzeczach:

  • Zadbaj o jakość składników. Masło, którego używasz, musi mieć przynajmniej 82% tłuszczu.
  • Nie korzystaj z masła, które jest za zimne, lub wręcz przeciwnie, jest miękkie i ciepłe.
  • Dodaj odpowiednią ilość kaszy. Krem musi mieć właściwą konsystencję.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak zagęścić krem na ciasto? Za rzadką masę z kaszy manny szybko i łatwo uda się uratować. Ostudź krem, a następnie włóż do lodówki, do momentu aż stężeje. Następnie połóż miskę z kremem na blacie i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej. Po tym znów utrzyj masę, powinna być idealna.

Jak uratować zwarzony krem do tiramisu?

Tiramisu to deser, które uwielbiają dosłownie wszyscy. Klasyk, który idealnie pasuje do porannej filiżanki kawy, nie jest jednak prosty w przygotowaniu. Jak uratować zwarzony krem do włoskiego specjału? Nie jest to łatwe zadanie, ale może się udać. Co należy zatem zrobić?

Masę podgrzej mocniej, włóż na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub zrób to w kąpieli wodnej. Kiedy całość stanie się płynna, lejąca, to znaczy, że ci się udaje. Po chwili dodaj do kremu do tiramisu trochę śmietanki kremówki, w ten sposób masa na nowo stanie się puchata i lekka.

Co zrobić, jeśli krem do tiramisu wyjdzie zbyt rzadki? Jak zagęścić krem na ciasto? Do masy wystarczy dodać odrobinę śmietanki 18% i jeszcze raz zmiksować. Teraz całość powinna mieć odpowiednią konsystencję. Jak nasączyć biszkopt? Jest to niezbędny element niejednego ciasta. Odpowiednie poncz przyda się też do tiramisu. Warstwy biszkopta nasącz w kawie, wystarczy, że zmoczysz je w niej przez sekundę. Na tak przygotowane ciasto możesz nałożyć krem.