REKLAMA

Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy to niezwykle popularny i smaczny wypiek, który można serwować na kilka różnych sposobów. Najczęściej przygotowuje się biszkopt kakaowy z 4 jaj lub z 6 jaj. Prostokątny biszkopt kakaowy z powodzeniem możemy serwować z kremem, dżemem, świeżymi owocami, z kolei okrągły – dobrze sprawdza się jako spód do tortów. Przepis na biszkopt kakaowy jest niezwykle prosty i nie wymaga zbyt dużego doświadczenia w cukiernictwie. Jak zrobić biszkopt ciemny? Poniżej podajemy przepis na biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

biszkopt biszkopt kakaowy ciasto kakaowe Desery biszkopty

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.16 z 231 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto kakao 1.

    Przepis na biszkopt kakaowy zaczynamy od przesiania mąki pszennej. Następnie całe jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.

  • biszkopt-blacha 2.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez około 30-40 minut. Najlepiej po 35 minutach sprawdzić biszkopt kakaowy patyczkiem.

Porady

  • Biszkopt kakaowy przygotowuje się na bazie jajek, mąki pszennej, cukru do wypieków i kakao, które odpowiada za ciemnobrązowy kolor ciasta. Z powodzeniem możemy przygotować też bezglutenowy biszkopt kakaowy np. na bazie mąki migdałowej czy kokosowej. Dobrym pomysłem jest także dodanie do biszkoptu kakaowego mąkę ziemniaczaną (proporcje 4:1 na korzyść mąki pszennej), dzięki której nasz wypiek będzie bardziej sypki. 
  • Ważną czynnością przy przygotowaniu biszkoptu kakaowego jest wcześniejsze przesianie mąki, dzięki temu będzie ona bardziej sypka i napowietrzona.
  • Przy przygotowaniu biszkoptu kakaowego wszystkie składniki sypkie, czyli: kakao, mąkę i cukier należy dodawać do ubitych jajek powoli i mieszać wszystko delikatnie za pomocą szpatułki. Niezbyt dobrym pomysłem jest użycie miksera, gdyż jest to prosta droga do tego, by ubita piana nam opadła. 
  • Biszkopt kakaowy z 6 jaj to idealna baza do tortów – taka ilość jajek jest odpowiednia, by upiec biszkopt na tortownicę o średnicy 24-26 cm. Możemy też upiec biszkopt kakaowy z 4 jaj, który sprawdzi się na tortownicę o średnicy 18 cm. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje? 

Zdecydowanie najważniejszym składnikiem biszkoptu kakaowego (i nie tylko) są jajka, które dzięki procesowi ubijania stają się napowietrzone, co przekłada się na tak pożądaną – puszystą – konsystencję naszego wypieku. Jajka do biszkoptu kakaowego możemy ubijać na dwa podstawowe sposoby: na zimno bądź na ciepło. Pierwszy ze sposobów polega na oddzieleniu białek od żółtek oraz ubijaniu ich aż do uzyskania sztywnej piany (między czasie można powoli dosypywać cukier). Dopiero na samym końcu dodajemy żółtka – jest to bardzo istotne, ponieważ żółtko ma więcej tłuszczu, przez co jest znacznie cięższe i trudniejsze do ubijania. Drugim sposobem na ubicie jajek do biszkoptu kakaowego jest metoda na ciepło, która polega na wbiciu do miski całych jajek, zmieszania ich z cukrem, a następnie wstawieniu jej do gorącej wody. Dzięki temu nasza masa jajeczna będzie cieplejsza, dzięki czemu będzie rzadsza i bardziej podatna na ubijanie. 

Biszkopt ciemny 

Ciemny biszkopt stanowi świetną bazę do tortów – jest on bardziej wyrazisty i esencjonalny w smaku niż biszkopt tradycyjny. Dlatego też świetnie sprawdzi się do kremów (np. z serka mascarpone i śmietany) oraz owoców: truskawek, malin, porzeczek czy też borówek. Chcąc uzyskać biszkopt czekoladowy, to wystarczy dodać do niego kakao (prawdziwe, bez żadnych dodatków – napój kakaowy nie będzie odpowiedni). Możemy też przygotować biszkopt kawowy – wystarczy lekko nasączyć ciasto aromatycznym espresso, a do masy jajecznej dodać drobno zmieloną kawę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy