REKLAMA

Jasny biszkopt z czterech jajek

Prosty jasny biszkopt z czterech jaj to idealny wypiek na średniej wielkości tort. Tak przygotowane ciasto można przełożyć dżemem, konfiturą lub kremem maślanym. Taki biszkopt zawsze wychodzi miękki i lekki, a powstałe z niego torty będą idealne na wiele okazji! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.04 z 334 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jasny biszkopt z czterech jajek 1.

    Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia – dzięki jaj napowietrzeniu biszkopt z 4 jajek będzie delikatniejszy. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać.

  • Jasny biszkopt z czterech jaj 2.

    Średnią tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do tortownicy przelać ciasto na biszkopt z 4 jaj, wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 25 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni). Upieczony biszkopt  z 4 jajek wyłożyć z tortownicy na czystą ściereczkę i ostudzić. 

Porady

  • Biszkopt z 4 jaj powinien być pieczony w dobrze rozgrzanym piekarniku – nie należy go otwierać w trakcie pieczenia, ponieważ zimne powietrze napływające z zewnątrz sprawi, że ciasto opadnie.
  • Jeśli chcemy przygotować ciemny biszkopt z 4 jaj wystarczy część mąki zastąpić taką samą ilością kakao.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić biszkopt z 4 jaj?

Przepis na biszkopt z 4 jajek jest prostszy niż może się to wydawać. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby zrobić pyszną bazę do tortów. Wystarczy ubić na puszysty krem jajka z cukrem i dodać do mich przesianą mąkę. Aby mieć pewność, że ciasto wyrośnie warto dodać 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Do ciasta można też wlać kilka kropel ekstraktu waniliowego lub migdałowego, aby nadać mu dodatkowy aromat. Ile czasu piec biszkopt? Przepis na biszkopt z 4 jajek podaje, że wystarczy 25 minut, do momentu, aż wierzch ciasta się zarumieni, aby cieszyć się pysznym deserem. 

Biszkopt z 4 jajek to podstawa tortu!

Upieczony i wystudzony biszkopt z 4 jaj jest podstawą wielu ciast. Wystarczy przekroić go na 3 równe blaty i można puścić wodze fantazji przekładając je ulubionymi kremami i owocami. Polecamy więc kilka godnych uwagi przepisów, które mogą zainspirować do upieczenia własnego tortu z biszkoptu z 4 jaj. Tort wielkanocny straciatella to przepis na pyszny krem z kawałkami czekolady o pistacjowym odcieniu. Jest to klasyczny słodki deser o niecodziennym wyglądzie. Idąc jednak w klasyczki, można zainspirować się znanym na całym świecie wiedeńskim tortem Sachera. Czekoladowy biszkopt połączony z kwaśnym dżemem morelowym oraz gorzkim kremem czekoladowym zachwyca smakoszy od lat. Przepis na biszkopt z 4 jaj można wykorzystać też do stworzenia formy tortowej – idealnej na lekki tort z owocami i galaretką. W tym przepisie biszkopt upieczony jest w formie foremki wypełnionej świeżymi owocami i kremem. Połączenie idealne na lato!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy