Tort śmietankowy

Tort śmietankowy to klasyka wśród ciast okolicznościowych. Jest pyszny, a do tego ponadczasowy, elegancki i pasuje na każdą okazję. Jak przygotować tort śmietankowy? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na prosty tort śmietankowy.

Ciastatortytort śmietanowyDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-12530199491.MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.
  • iStock-175240339 (1)2.BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką. Przełożyć do dobrze wysmarowanej blachy. Piec ok 45 min. w temp 180- im niższy biszkopt tym krótszy czas pieczenia.
  • iStock-11640778453.Biszkopt pokroić na części, każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy. Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Dowolnie ozdobić.

Porady

Krem do tortu śmietankowego

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu? Krem śmietankowy do tortu najczęściej przygotowuje się na bazie bitej śmietany. Możemy również zdecydować się na krem maślany lub krem śmietankowy z mascarpone. To właśnie tort śmietankowy z mascarpone jest ulubionych spośród przepisów na słodkości. Jeśli szukamy banalnie prostej i szybkiej wersji, jako śmietankowy krem do tortu wspaniale sprawdzi się również serek ricotta lub śmietankowy serek kanapkowy. Krem śmietankowy do tortu z białą czekoladą to już dużo słodsza, ale przepyszna wersja. Niezależnie którą opcję wybierzemy, ważne, aby masa śmietankowa do tortu była dobrze ubita, a następnie schłodzona. Aby idealnie rozprowadzić masę pomiędzy blatami ciasta, a także na zewnątrz tortu, warto posłużyć się specjalną szpatułką lub długim nożem. Jeśli przygotowujemy tort dla dzieci, krem śmietankowy możemy zabarwić na rozmaite kolory barwnikami spożywczymi lub syropem owocowym.

Dodatki do tortu śmietankowego

Kiedy mamy już zrobiony krem śmietankowy do tortów, możemy myśleć o dodatkach. Dobrze jest dodać pomiędzy warstwami kremu śmietankowego dodatkową warstwę owocową. Owoce są doskonałym uzupełnieniem śmietankowej masy. Możemy użyć do tego świeżych owoców, ale także musu, konfitury czy dżemu. Tort śmietankowy doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi owocami leśnymi. Najpopularniejszym połączeniem smakowym są bez wątpienia tort truskawkowo śmietankowy, tort malinowo śmietankowy oraz tort śmietankowy z borówkami. Jeśli nie mamy świeżych owoców, zdecydujmy się na dżem lub konfiturę owocową. Jaki dżem do tortu śmietankowego? Szczególnie polecamy użycie domowych przetworów owocowych, takich jak powidła śliwkowe, dżem wiśniowy czy konfitura malinowa. Oprócz owoców, do przełożenia tortu śmietankowego możemy użyć również masy kajmakowej, makowej lub masła orzechowego. Możemy też do połowy masy śmietankowej dodać kakao lub wiórki startej czekolady i w ten prosty sposób otrzymamy tort śmietankowo czekoladowy. Krem śmietankowy możemy wzbogacić także odrobiną kawy i zrobić szybki tort kawowy. Polecamy także tort śmietankowy z owocami i galaretką. 

Poncz do tortu śmietankowego

Aby tort śmietankowy był wilgotny i aromatyczny, warto porządnie nasączyć blaty biszkoptowe. Do wyboru mamy kilka opcji ponczu do tortu, takich jak alkohol, herbata, kawa, sok, a nawet zwykła woda z cukrem. Jaki poncz będzie najlepszy do ciasta śmietankowego? Jeśli przygotowujemy ciasto dla dzieci, najlepiej będzie wybrać herbatę, natomiast szykując tort na imprezę dla dorosłych, najlepiej sprawdzi się likier lub koniak. 

Dekoracje do tortu śmietankowego

Kiedy tort jest już przełożony wszystkimi dodatkami, przychodzi czas na ozdabianie. Najpierw w ruch idzie krem śmietankowy do dekoracji tortu, którym smarujemy cały wierzch ciasta. Taka baza jest już doskonałym płótnem do dalszych prac. Na tym etapie możemy oblać brzegi tortu polewą, lukrem lub roztopioną czekoladą, albo obsypać brzegi dowolnymi dekoracjami. Do tego celu przydadzą się wiórki kokosowe, zmielone orzechy czy gotowe kolorowe posypki cukrowe. Gotowy tort możemy także obłożyć płatem masy cukrowej lub marcepanowej. Innym sposobem na dekorację może być ułożenie na górze tortu gotowych opłatków z nadrukami. Jeśli zostało nam trochę kremu śmietankowego, możemy wykorzystać go do dekoracji tortu przy pomocy rękawa cukierniczego. 

Z czym podawać tort śmietankowy?

Tort śmietankowy smakuje doskonale z filiżanką kawy lub herbaty. Na przyjęciach dla dzieci, tort najlepiej sprawdzi się w towarzystwie soku lub lemoniady. W sezonie letnim, do każdego kawałka tortu możemy dorzucić na talerzyku garść świeżych owoców. 

Ile kalorii ma tort śmietankowy?

W zależności od użytego kremu i dodatków, torty śmietankowe mogą mieć różną wartość kaloryczną. Klasyczny tort śmietankowy ma około 300-400 kalorii w jednym kawałku. Jeśli jednak chcemy nieco odchudzić nasz tort, możemy zastąpić tłuste kremy gęstym budyniem lub ubitym mleczkiem kokosowym. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy