Tort śmietankowy

Tort śmietankowy to klasyka wśród ciast okolicznościowych. Puszysty biszkopt, przełożony aksamitnym kremem jest pyszny, a do tego ponadczasowy, elegancki i pasuje na każdą okazję. Jak zrobić go, by zachwycał nie tylko smakiem, lecz także pięknym wyglądem? Polecamy prosty przepis, który zawsze się udaje!

dodany przez: Kulinarna Ania

torty tort śmietanowy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 203 głosów)

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-1253019949 1.

    Biszkopt: jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 26 cm. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Do masy jajecznej partiami dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie  mieszamy ręcznie, przy pomocy szpatułki lub łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40–45 minut.

  • iStock-175240339 (1) 2.

    Krem śmietanowy do tortu: 2 opakowania galaretki 100 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, żeby wszystko się rozpuściło, a następnie odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno. Dolewamy zimną galaretkę, jeszcze chwilę wszystko mieszamy, tak by krem był zwarty i gładki.

  • iStock-1164077845 3.

    Jak złożyć tort śmietankowy: parzymy szklankę czarnej herbaty i studzimy ją, do już zimnej dodajemy łyżkę soku z cytryny. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy każdy blat, a następnie przekładamy je kremem (zostawiamy trochę kremu do otynkowania tortu). Ostatnią warstwę ciasta lekko dociskamy, żeby wszystkie warstwy dobrze razem się trzymały. Wierzch ciasta smarujemy od góry i dookoła resztą kremu. Gotowy tort śmietankowy dekorujemy ulubionymi owocami.

Porady

  • Gotową masę biszkoptową przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Choć zwykle widujemy okrągłe torty, możemy też wybrać prostokątna blachę i przygotować duży tort prostokątny. Jednak wtedy może być konieczne zwiększenie proporcji składników. Kolejna opcja to torty w przeróżnych kształtach, pieczone w specjalnych blachach czy silikonowych formach.
  • Zazwyczaj torty powstają na bazie blatów biszkoptowych, jednak to nie jedyna możliwa opcja. Tort śmietankowy można stworzyć też na spodzie bezowym lub ciasteczkowym. W szybkiej i łatwej wersji można też wyłożyć spód tortownicy gotowymi biszkopcikami lub herbatnikami. Mniej znane, ale równie pyszne wariacje na temat, to tort na cieście drożdżowym lub francuskim.
  • Z czym podawać tort śmietankowy? Doskonale smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. Na przyjęciach dla dzieci, najlepiej sprawdzi się w towarzystwie soku lub lemoniady. W sezonie letnim, do każdego kawałka możemy dorzucić na talerzyku garść świeżych owoców.
  • Żeby idealnie rozprowadzić masę pomiędzy blatami ciasta, a także na zewnątrz tortu, warto posłużyć się specjalną szpatułką lub długim nożem.

Zobacz także: przepisy na tort śmietankowy z owocami i tort z bitą śmietaną, a jeśli wolisz ciasta z bezą, wypróbuj lekki tort bezowy z mascarpone i owocami.


Notka redakcyjna

Krem do tortu śmietankowego

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu? Najczęściej przygotowuje się go na bazie bitej śmietany. Możemy również zdecydować się na krem maślany lub tort śmietankowy z mascarpone. Jeśli szukamy banalnie prostej i szybkiej wersji, to sprawdzi się również krem z serka ricotta lub kanapkowego. Inną opcją jest krem śmietankowy do tortu z białą czekoladą – jest dużo bardziej słodki, ale równie pyszny.


Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, ważne, by masa śmietankowa do tortu była dobrze ubita, a następnie schłodzona. Jeśli przygotowujemy tort dla dzieci, krem śmietankowy możemy zabarwić na rozmaite kolory barwnikami spożywczymi lub syropem owocowym.

 

Poncz do tortu śmietankowego

Żeby tort śmietankowy był wilgotny i aromatyczny, warto porządnie nasączyć blaty biszkoptowe. Do wyboru mamy kilka opcji ponczu do tortu, takich jak alkohol, herbata, kawa, sok, a nawet zwykła woda z cukrem.


Jaki poncz będzie najlepszy do ciasta śmietankowego? Jeśli przygotowujemy ciasto dla dzieci, najlepiej będzie wybrać herbatę, natomiast szykując tort na imprezę dla dorosłych, najlepiej sprawdzi się likier lub koniak.


Dekoracje do tortu śmietankowego

Kiedy tort jest już przełożony wszystkimi dodatkami, przychodzi czas na ozdabianie. Najpierw w ruch idzie krem śmietankowy do dekoracji tortu, którym smarujemy cały wierzch ciasta. Taka baza jest już doskonałym płótnem do dalszych prac. Na tym etapie możemy oblać brzegi tortu polewą, lukrem lub roztopioną czekoladą albo obsypać brzegi dowolnymi dekoracjami. Do tego celu przydadzą się wiórki kokosowe, zmielone orzechy czy gotowe kolorowe posypki cukrowe.


Gotowy tort możemy także obłożyć płatem masy cukrowej lub marcepanowej. Innym sposobem na dekorację może być ułożenie na górze tortu gotowych opłatków z nadrukami. Jeśli zostało nam trochę kremu śmietankowego, możemy wykorzystać go do dekoracji tortu przy pomocy rękawa cukierniczego.


Ile kalorii ma tort śmietankowy?

W zależności od użytego kremu i dodatków, torty śmietankowe mogą mieć różną wartość kaloryczną. Klasyczny tort śmietankowy ma około 300-400 kalorii w jednym kawałku. Jeśli jednak chcemy nieco go odchudzić, możemy zrobić krem gęstym budyniem lub ubitym mleczkiem kokosowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy