Pyszny krem czekoladowy z mleka skondensowanego - przepis
Przygotuj:
- 200 ml śmietany 30%,
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 2 szt. gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 60% kakao),
- 50 g masła,
- szczyptę soli.
Sposób wykonania:
- Do garnuszka wlej mleko oraz śmietanę. Pokrusz dwie tabliczki czekolady na mniejsze kawałki. Dopraw szczyptą soli.
- Gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę zawartość rondelka.
- Gdy mieszanka zacznie wrzeć, a składniki się dokładnie połączą, zdejmij garnek z ognia.
- Odczekaj chwilę i dodaj schłodzone, pokrojone na kawałki masło.
- Zblenduj całość na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego.
- Krem przełóż do pojemnika z zamknięciem lub słoika. Schładzaj w lodówce, aż całkowicie stężeje.
Krem z powodzeniem można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Nie bój się, że bez dodatku cukru krem może nie być dostatecznie słodki. Odpowiedni poziom słodyczy zapewni mleko skondensowane. W tym wypadku kalorie się nie liczą!
Jeśli jesteś smakoszem czekolady, koniecznie wypróbuj też przepis na czekoladowy tort!
Krem najlepiej podawaj z wcześniej przygotowanym ciastem, krem polecamy w połączeniu z klasyczną babką piaskową lub na energetyczne śniadanie - w połączeniu z drożdżowymi bułeczkami.
Komentarze