Czekolada to ten produkt, który kochają niemal wszyscy. Lody czekoladowe, czekolada na gorąco, fondant czekoladowy czy zwykła tabliczka czekolady zawsze znikają błyskawicznie. I wcale się nie dziwimy, bo czekolada pod każdą postacią smakuje doskonale. Dodatkowo dobrej jakości czekolada jest bardzo wartościowa.

Cenna czekolada

Wysokiej jakości czekolada, w której składzie nie znajdziemy zbędnych ulepszaczy, zawiera ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie. Są to m.in. magnez, potas, cynk, żelazo, witaminy A, B i E oraz kwasy omega-6. Nieprzypadkowo ziarna kakaowca, z których wytwarzana jest czekolada są zaliczane do tzw. superfoods, czyli żywności korzystnie wpływającej na organizm człowieka. Gorzka czekolada daje uczucie sytości, a co za tym idzie zaspokaja łaknienie na inne słodycze czy kaloryczne przekąski. Pomaga dzięki temu zachować szczupłą sylwetką oraz wspiera odchudzanie. Jedząc czekoladę w organizmie wydziela się serotonina, która przeciwdziała depresji oraz chorobom układu nerwowego i trawiennego. Zawarte w niej związki, tj. flawonole chronią nasz organizm przed poważniejszymi schorzeniami, m.in. chorobami nowotworowymi czy zawałami serca.

Jeśli przygotowujecie ciasto z kremem czekoladowym, albo robicie tort czekoladowy, najważniejszy jest krem. Powinien być stabilny, odpowiednio puszysty i przede wszystkim pyszny. Nie zawsze udaje się osiągnąć taki efekt i ostateczny wypiek nie jest taki, jak sobie wyobrażaliśmy. Zobaczcie prosty przepis na krem czekoladowy, który zawsze się udaje, a dodatkowo jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Pyszny krem czekoladowy z mleka skondensowanego

Przygotujcie:

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 2 szt. gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 60% kakao),
  • 50 g masła,
  • szczyptę soli.

Sposób wykonania:

Do garnuszka wlejcie mleko oraz śmietanę. Pokruszcie dwie tabliczki czekolady na mniejsze kawałki. Doprawcie szczyptą soli. Gotujcie na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę zawartość rondelka. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, a składniki się dokładnie połączą, zdejmijcie garnek z ognia. Odczekajcie aż masa wystygnie i dodajcie schłodzone, pokrojone na kawałki masło. Zblendujcie całość na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego. Krem przełóżcie do pojemnika z zamknięciem lub słoika. Schładzajcie w lodówce, aż całkowicie stężeje.

Krem z powodzeniem można przechowywać w lodówce do tygodnia. Nie bójcie się, że bez dodatku cukru krem może nie być dostatecznie słodki. Odpowiedni poziom słodyczy zapewni mleko skondensowane. W tym wypadku kalorie się nie liczą.

Do czego pasuje krem czekoladowy?

Krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym idealnie sprawdzi się w tych przepisach: