Bułeczki drożdżowe z borówkami
Bułeczki drożdżowe z borówkami - Przepis na Bułeczki drożdżowe z borówkamidrożdżowe bułeczki z owocami to dla mnie najlepsze letnie śniadanie, do tego szklanka mleka i już!
drożdżówkaDeseryPrzekąski
- Czas przygotowania:
- 90 min.
Ocena:
(średnia 4.36 z 196 głosów)
Składniki:
- Ciasto:
- 1,5-2 szkl. mąki pszennej luksusowej (ilość mąki zależy od jej wilgotności, czasami trzeba dodać troszkę więcej
- 1,5 szkl. mąki pszennej krupczatki,
- 4 dkg świeżych drożdży,
- ok.1 szkl. mleka,
- 50 g masła,
- 3 jajka,
- 1 szkl. cukru zwykłego,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej,
- Na kruszonkę:
- 50 g masła
- ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego
- ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej,
- Nadzienie:
- 50 dkg borówki amerykańskiej albo jagód - można użyć owoców mrożonych
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczane
- 3 łyżki cukru pudru,
- Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na 30 min.. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinać porcje.
- Borówki opłukać, dokładnie osączyć. Posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Ponieważ bałam się, że bułeczki obeschną więc na sam dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą aby parowała. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek.
- Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku - lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
120 min.

Smakowite bułeczki na deser i nie tylko
Bułeczki drożdżowe z borówkami
Czas przygotowania:
120 min.

Małe co nieco do kawki :)
Bułeczki drożdżowe z borówkami
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 1 godzina 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 280 kcal
Bułeczki drożdżowe
Czas przygotowania:
90 min.

Drożdżowe bułeczki, doskonałe dla dzieci, na śniadanie,kolacje z mlekiem lub kakao.
Drożdżowe Bułeczki
Czas przygotowania:
100 min.

zostało mięso z rosołu a na pierogi nie mieliśmy ochoty...zrobiłam więc pyszne bułeczki
Drożdżowe bułeczki z mięsem
Czas przygotowania:
90 min.

pulchne bułeczki
Bułeczki drożdżowe z dżemem
Czas przygotowania:
60 min.

Niby zwykłe drożdżowo-maślane bułeczki nadziewane masą krówkową
Bułeczki drożdżowe z krówką
Czas przygotowania:
180 min.

Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem.
Bułeczki drożdżowe z dżemem
Czas przygotowania:
120 min.

Pięknie wyglądają i wspaniale smakują!