Bułeczki drożdżowe z borówkami

drożdżowe bułeczki z owocami to dla mnie najlepsze letnie śniadanie, do tego szklanka mleka i już!

drożdżówkaDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 188 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1,5-2 szkl. mąki pszennej luksusowej (ilość mąki zależy od jej wilgotności, czasami trzeba dodać troszkę więcej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej krupczatki,
  • 4 dkg świeżych drożdży,
  • ok.1 szkl. mleka,
  • 50 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 szkl. cukru zwykłego,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej,
  • Na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego
  • ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • Nadzienie:
  • 50 dkg borówki amerykańskiej albo jagód - można użyć owoców mrożonych
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczane
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na 30 min.. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinać porcje.
  • Borówki opłukać, dokładnie osączyć. Posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Ponieważ bałam się, że bułeczki obeschną więc na sam dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą aby parowała. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek.
  • Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku - lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy