Drożdżówki z borówkami

Drożdżówki z borówkami to najpyszniejszy sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Są idealnie puszyste i miękkie, a ich smak i zapach skuszą każdego. Takie bułeczki to świetny pomysł nie tylko na deser, ale także słodki podwieczorek czy drugie śniadanie do szkoły. Jak zrobić drożdżówki idealne? Zobaczcie nasz przepis i odtwórzcie go w swoich kuchniach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bułki drożdżowe drożdżówka bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.33 z 202 głosów)

Drożdżówki z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąka ciasto drożdżowe 1.

    Ciasto drożdżowe: W rondelku lekko podgrzewamy mleko (nie gotujemy), wkruszamy do niego drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Obie mąki przesiewamy przez sito, dosypujemy resztę cukru oraz cukier wanilinowy i sól. Dolewamy rozczyn drożdżowy oraz roztrzepane wcześniej jajka i wszystko zagniatamy. Następnie dolewamy roztopione, przestudzone masło i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce. 

  • drożdżówki 2.

    Drożdżówki z borówkami: Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i odstawiamy na kolejne 30 minut. W tym czasie dokładnie myjemy borówki i lekko je osuszamy. Owoce posypujemy mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i delikatnie mieszamy. Blat posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 centymetrów i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każdy krążek nakładamy dużą łyżkę borówek i zlepiamy ciasto dokładnie, formując okrągłą bułeczkę. Gotowe drożdżówki z borówkami układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

  • smarowanie-bulek 3.

    Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy roztrzepanym z wodą żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.  Z podanych proporcji wychodzi około 20-25 bułeczek.

Porady

  • Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić ten przepis, możecie przygotować bułki z borówkami i kruszonką. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, masło i cukier w proporcji 2:1:1. W ten sposób otrzymamy konsystencję idealnie piaskową konsystencję, którą możemy zostawić w większych grudkach, bądź rozdrobnić na mniejsze kawałki.
  • Aby mieć pewność, że drożdżówki z borówkami nie wyschną, można wstawić na dół piekarnika drugą blaszkę z wodą. Dzięki wydobywającej się parze, piekące się bułeczki pozostaną miękkie i puszyste.
  • Gotowe bułeczki drożdżowe z borówkami można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Świetnie będą smakowały również z polewą czekoladową. 
  • Jeśli lubicie odświeżające smaki, oblane lukrem drożdżówki z borówkami możecie ozdobić listkami świeżej mięty oraz skórką potartą z cytryny lub limonki. Piękną dekoracją gotowych bułek będą też wiórki kokosowe, kruszone orzechy lub kandyzowana skórka pomarańczowa. 

Lubisz owocowe wypieki? Wypróbuj też błyskawiczny przepis na muffinki z borówkami!


Notka redakcyjna

Drożdżówki z borówkami - o tym musisz pamiętać

Bułki z borówkami wyglądają tak pięknie, że mogą wydawać się trudne do zrobienia, jednak przy zachowaniu kilku podstawowych zasad, z pewnością udadzą się każdemu. O czym należy pamiętać, aby wypieki wyszły idealnie? Po pierwsze, składniki na ciasto drożdżowe powinny być mieć temperaturę pokojową, dlatego masło i jajka należy wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed gotowaniem. Mąkę natomiast należy wcześniej przesiać, dzięki czemu będzie bardziej napowietrzona.

Kolejny niezwykle ważny punkt przepisu to rozczyn z drożdży. To właśnie on odpowiada za to, że ciasto będzie wyrośnięte, puszyste i delikatne, dlatego ważne, aby drożdże zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Zbyt wysoka temperatura płynu zabije drożdże, natomiast za zimna sprawi, że będą one fermentowały bardzo wolno. Jaka temperatura mleka do drożdży będzie idealna? Najlepiej, aby było to 37-40 stopni.

Kiedy wyrośnięty rozczyn połączymy już z pozostałymi składnikami, niezwykle istotne jest wyrabianie masy. Aby ciasto drożdżowe było sprężyste i dobrze napowietrzone, należy zagniatać je (najlepiej ręcznie) przez około 12 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, suche miejsce na około godzinę. Nie warto przeciągać czasu wyrastania, gdyż grozi to opadnięciem ciasta i powstaniem zakalca.

Jak przechowywać drożdżówki z borówkami? 

Aby bułeczki z borówką amerykańską jak najdłużej zachowały świeżość, najlepiej trzymać je w lodówce. Ważne jednak, aby włożyć je do papierowych torebek lub szczelnie zamykanych pojemników, gdyż ciasta drożdżowe szybko chłonie wszystkie zapachy. Tak przechowywane drożdżówki zachowają świeżość i nie wyschną nawet przez 4-5 dni.

Jeśli natomiast nie zdążycie spożyć całej porcji w tym czasie, możecie je z powodzeniem zamrozić. W tym wypadku najlepiej jednak zrezygnować z polewy i lukru, gdyż takie dodatki nie najlepiej znoszą mrożenie. Należy więc szczelnie owinąć bułeczki z borówkami folią spożywczą lub włożyć je do woreczków strunowych i tak przygotowane schować do zamrażarki. Kiedy przyjdzie nam ochota na rozmrożenie drożdżówek, wystarczy wyjąć je aby nabrały temperatury pokojowej, a następnie odgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. 

Inne przepisy z ciasta drożdżowego

Bułki z borówkami to tylko jeden z wielu pomysłów na pyszne drożdżówki. Czym jeszcze warto nadziać domowe wypieki? Latem klasyką gatunku są oczywiście jagodzianki i drożdżówki z truskawkami. Kiedy przychodzi jesień, w cukierniach i naszych domach królują ślimaczki cynamonowe oraz drożdżówki ze śliwkami. Zimą, kiedy dostępność do świeżych owoców jest ograniczona, warto przygotować drożdżówki z dżemem. Można też wykorzystać wiśnie w syropie lub marynowane śliwki. Jednak pyszne drożdżówki możemy zrobić nie tylko na słodko. W wersji wytrawnej warto przygotować bułeczki pizzowe, pizza rollsy lub ślimaczki z mozzarellą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy