Konfitury z wiśni

Konfitury z wiśni domowym sposobem - bez zbędnej chemii, bez konserwantów czy polepszaczy smaków.

Przetworykonfitury

Czas przygotowania:
4320 min.
Ocena:

(średnia 4.14 z 236 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na 1 kg wiśni dajemy 1 kg cukru i 1/4 szklanki wrzącej wody (ok 70 ml). Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować.;Cukier wsypać do rondla, zalać wrzącą wodą i mieszając rozpuścić. Do gotującego się syropu wrzucać stopniowo wiśnie i gotować na bardzo małym gazie (ogniu) około 30 minut - licząc od momentu zagotowania. Żeby konfitury z wiśni się nie przypaliły należy od czasu do czasu potrząsnąć rondlem. NIE MIESZAĆ ŁYŻKĄ!!! żeby nie rozgnieść owoców. Zdejmować pianę tworzącą się na powierzchni.; Konfitury pozostawić w garnku/rondlu do następnego dnia, w temperaturze pokojowej. Potem przez 2 kolejne dni smażyć po 30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż staną się szkliste. owoce powinny być zachowane w całości, Gorące konfitury z wiśni rozkładać do wyparzonych słoików twist off i zamknąć. Na 10 - 15 minut odwrócić je do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy