Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiarowej ilości owoców. Za jej przygotowanie warto zabrać się w sezonie na wiśnie, który przypada na końcówkę czerwca i pierwszą połowę lipca. Konfitura wiśniowa to świetny dodatek do ciast, naleśników, a także do różnego rodzaju deserów. Istnieje wiele różnych przepisów na konfiturę z wiśni – my postawiliśmy na prostotę i przygotowanie jej z trzech podstawowych składników: wiśni, wody i cukru, bez zbędnych polepszaczy smaku. Jeśli nie mamy pomysłu na to co zrobić z wiśni i ja wykorzystać ich nadmiar to warto przygotować konfiturę wiśniową według naszego przepisu

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory konfitury

Czas przygotowania:
72godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 246 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Konfitura z wiśni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wiśnie 1.

    Idealne konfitury z wiśni w proporcji 1 kg cukru na 1 kg wiśni. Owoce puszczą sok, ale całość powinna być zalana ok. 70 ml. wody. Zaczynamy od wypestkowania, oczyszczenia z ogonków, umycia wiśni. Następnie podgrzewamy cukier z wodą, aż cukier się rozpuści. Do takiego syropu wrzucamy stopniowo dosypujemy wiśnie, raz po raz mieszając, podgrzewająca na najmniejszym gazie / mocy kuchenki. Zostawiamy na pół godziny, aby bulgotały, w tym czasie już nie mieszamy.  Dzięki temu gotowa konfitura wiśniowa będzie miała widoczne, apetyczne kawałki wiśni. W czasie gotowania zdejmujemy łyżką tworzącą się pianę. Po 30 minutach wyłączamy. Przestudzamy. Proces powtarzamy na następny dzień (gotowanie przez 30 minut), a na koniec przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy, pasteryzujemy i konfitury z wiśni gotowe!

Porady

  • Konfiturę z wiśni można wykorzystać do ciast (kruchych, drożdżowych i biszkoptowych), naleśników, omletów na słodko, tarteletek czy też musów. Sprawdzi się ona także na śniadanie do kanapek (wraz z twarożkiem lub serkiem kanapkowym). Konfiturę wiśniową możemy wykorzystywać również jako dodatek do mięs. 
  • Jeśli chcemy przygotować niskosłodzoną konfiturę wiśniową (zdrowszy wariant tradycyjnej wersji) to cukier, możemy zastąpić np. ksylitolem – naturalnym cukrem brzozowym, który jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny od zwykłego cukru. Opcjonalnie możemy zastąpić go miodem. 
  • Nasza propozycja na konfiturę z wiśni to zaledwie jeden z możliwych wariantów – świetnie sprawdzi się konfitura wiśniowa z dodatkiem winnych jabłek, malin lub borówek. 
     

Notka redakcyjna

Co zrobić z wiśni? 


Wiśnie są jednymi z najpopularniejszych owoców wykorzystywanych na przetwory – możemy z nich przygotować konfitury, dżemy, kompoty, a nawet domowe alkohole: wina i nalewki (szczególnie dużą popularnością cieszy się wiśniówka). Na konfiturę z wiśni, a także wszystkie inne przetwory z tych owoców, najlepiej sprawdzą się wiśnie dojrzałe, które należy zbierać w suchy i bezdeszczowy dzień. Większość odmian wiśni pełną dojrzałość osiąga w lipcu – dlatego też wtedy warto zaplanować przygotowanie przetworów z tych owoców. Ze zbioru owoców należy odrzucić wszystkie wiśnie z defektami. Co ważne, zanim przejdziemy do przygotowania konfitury wiśniowej czy innego rodzaju przetworu, to należy wcześniej pozbyć się pestek z owoców. Jest to o tyle istotne, że przetwory z pestkami charakteryzują się nieprzyjemną w smaku goryczą. Wydrylowane owoce należy natychmiast wykorzystać, ponieważ bardzo szybko się psują. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy