REKLAMA

Tort oreo

Tort oreo to pyszne ciasto, które można przygotować na różne okazje. Świetnie nadaje się zwłaszcza na wesele, urodziny, imieniny, Dzień Dziecka oraz na niedzielę. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto oreo, aby wyszło wyśmienite w smaku i pięknie prezentowało się na stole. Ten rodzaj wypieku znakomicie prezentuje się z sezonowymi owocami lub ulubioną konfiturą. W szczególności polecamy tort oreo z malinami i z truskawkami. Zobaczcie, jak przygotować pyszny tort na wyjątkowe okazje.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Beza białka 1.

    Tort oreo - przepis na biszkopt: 
    Na początku należy oddzielić białka od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno i dodawać stopniowo 180 g cukru, ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia się. Potem należy dodać żółtka wymieszane z olejem i wymieszać do połączenia. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać wraz z kakao w dwóch turach i wymieszać ręcznie do połączenia. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 165°C (góra-dół) przez 35-40 minut, aż do momentu, gdy wkłuty patyczek będzie całkiem suchy. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przekroić na dwa blaty.

  • ciasteczka-oreo 2.

    Tort oreo - krem: 
    Na początek należy bardzo drobno zmielić 2,5 ciastek oreo. Ma powstać ciasteczkowy proszek. Drugą część trzeba rozkruszyć na kawałki. Mocno schłodzoną śmietankę 36% trzeba ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Włożyć połamane ciastka do kremu.
     

  • Sok z cytryny 3.

    Tort oreo - poncz:

    Przegotowaną, ostudzoną wodę należy wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Wcześniej przekrojony blat biszkoptu powinno się ułożyć na silikonowej macie i nasączyć ponczem. Na wierzch trzeba wyłożyć krem oreo i ułożyć od góry drugi blat. Następnie tort dobrze schłodzić.  

  • Czekolada kawałki 4.

    Tort oreo – polewa: 
    Śmietankę trzeba podgrzać, ale nie zagotować. Do garnka należy dołożyć rozkruszone czekolady i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić do momentu, aż masa będzie powoli gęstniała. Najlepiej wykonać to na kąpieli wodnej. Za  pomocą łyżki należy polać roztopioną czekoladę na bokach tworząc charakterystyczne łezki. Na koniec trzeba rozsmarować polewę na górze tortu. Ciasto należy odstawić do zastygnięcia.
     

Porady

Zobacz też: Akcesoria cukiernicze - pomogą upiec tort, babeczki i inne słodkości

  • Tort oreo znakomicie smakuje przełożony konfiturą owocową. Można przygotować wersję z dodatkiem wiśni, jeżyn lub truskawek. 
  • Tort oreo typu drip to niezwykle popularny wypiek. Charakterystyczne łezki można wykonać z gęstej polewy, która zostanie odstawiona do ostygnięcia. Gdy polewa osiągnie odpowiednią temperaturę trudniej będzie spływać z łyżki. 
  • Jak zrobić zacieki na torcie? Przed polaniem czekolady na tort dobrze jest sprawdzić gęstość polewy do dripu na szklance.  Jeżeli będzie szybko zastygnąć można za pomocą łyżeczki polewać brzegi tortu tak, aby spływały dekoracyjne zacieki. Resztę polewy warto delikatnie rozsmarować na wierzchu ciasta. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort oreo?

Ciasto Oreo można zrobić zarówno w tradycyjny sposób – piekąc je w piekarniku, jak i bez pieczenia. Najczęściej można znaleźć przepis na ciasto Oreo z mascarpone oraz śmietaną. Dzięki temu sernik nabiera kremowej konsystencji. Aby tort był odpowiednio wilgotny, dodaje się do niego łyżeczkę cytryny. Podstawą tortu są ciasteczka oreo, najlepiej z nadzieniem śmietankowym.

Można również spotkać się z przepisami na tort oreo z owocami, powidłami lub dżemem. Często krem oreo ma w swoim składzie likier pomarańczowy, stopioną czekoladę oraz cukier puder.

Ciasto to smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Powinno przypaść do gustu zwłaszcza osobom, które lubią eksperymenty kuchenne. Można podawać je razem z kawą, herbatą, kakao, jak i zimnymi napojami, np. kompotem.

Aby sernik oreo wyszedł wyborny, warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze pieczenia – powinna ona wynosić 180 stopni Celsjusza. Pieczenie ciasta w takiej temperaturze sprawia, że zachowuje ono puszystość. Ważne jest również, aby upieczone ciasto zrzucić na blat z wysokości, a serek oraz śmietankę odpowiednio schłodzić przed ubijaniem.

Ubijanie najlepiej rozpocząć od średnich obrotów, a później stopniowo je zwiększać, co umożliwi zgęstnienie kremu oreo. Polewę należy zmiksować w blenderze i przepuścić przez sitko w celu usunięcia grudek oraz nadania aksamitnej konsystencji.

Dekoracje i dodatki do tortu oreo

Można podawać taki tort ozdobiony nie tylko ciasteczkami oreo, lecz także wieloma innymi dodatkami, np. różnego typu batonikami, drażami, kostkami czekolady, chałwą czy orzechami. Tort oreo pięknie prezentuje się także z dekoracją z owoców, np. malin czy borówek amerykańskich.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy