Krem Kinder Bueno

Krem kinder bueno to deser stworzony z myślą o amatorach smaku popularnego batonika o tej samej nazwie. Przygotowuje się go na bazie orzechów laskowych, mleka (w tym m.in. mleka w proszku) i wanilii. Smakuje wybornie, serwowany z naleśnikami czy waflami. Z powodzeniem możemy potraktować go również jako masę do tortu czy też do ciasta – przy połączeniu z czekoladą będzie smakował niemal jak oryginalny batonik. Jak zrobić krem kinder bueno? Poniżej podajemy szybki i sprawdzony przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery przetwory naleśniki krem przekąski

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.12 z 284 głosów)

Krem kinder bueno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie orzechów: orzechy laskowe rozbijamy tłuczkiem lub mielimy w malakserze. Przesypujemy do miski

  • 2.

    Przygotowanie maślanej bazy: roztapiamy w rondelku kostkę masła, dodajemy do niej wyłuskane ziarenka z laski wanilii i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Ciepłym masłem zalewamy orzechy, następnie miksujemy całość na gładką masę.

  • 3.

    Miksowanie kremu: do masy dolewamy mleko i miód (nie przerywając miksowania). Na końcu wsypujemy mleko w proszku i pulsacyjnie miksujemy.  Półpłynny krem przekładamy do słoików, wkładamy do lodówki na 2-3 h. 

Porady

  • Krem kinder bueno świetnie smakuje jako nadzienie do naleśników (w tym również amerykańskich). Możemy go potraktować również jako masę do wafla czy też krem do tortu i ciasta. Świetnie smakuje w połączeniu z puszystym biszkoptem i polewą czekoladową. 
  • Krem kinder bueno doskonale komponuje się z musem malinowym, wiśniowym, porzeczkowym, jeżynowym czy jagodowym. Z powodzeniem możemy go też serwować z konfiturą brzoskwiniową czy morelową. Z racji tego, że krem kinder bueno jest dość słodki, to dobrym pomysłem jest zestawianie go z kwaśnymi smakami. 
  • Opcjonalnie, do przygotowania kremu kinder bueno zamiast orzechów laskowych, możemy wykorzystać orzechy włoskie. 
  • Do kremu kinder bueno rekomendujemy wykorzystać mleko pełnotłuste oraz miód wielokwiatowy, ponieważ ma on neutralny smak. Jeśli takiego nie mamy, to możemy go zastąpić cukrem (50 g). 
     

Notka redakcyjna

Krem z batoników kinder bueno 

Popularnym (chociaż nieco bardziej kosztowym i bardziej kalorycznym) rozwiązaniem jest przygotowanie kremu na bazie batoników kinder bueno. Wystarczy serek mascarpone i cukier puder zmiksować na gładką masę, a następnie dodać do niej pokrojone w małe kawałki batoniki. Tak przygotowany krem możemy nakładać bezpośrednio ciasto. Jest to zdecydowanie ekspresowa wersja kremu kinder bueno, która świetnie sprawdzi się wówczas, gdy chcemy zaoszczędzić nieco czasu. 

Nasz krem jest obowiązkowym składnikiem tortu kinder bueno, który przygotowuje się na bazie: ciemnego biszkoptu, żelki malinowej (lub innej, owocowej), musu kinder bueno oraz tynku czekoladowego. Świetnie prezentuje się on udekorowany słodyczami od kinder: jajkiem niespodzianką, kinder czekoladkami, chocko bons, a także batoników (jasnego i ciemnego) kinder bueno. Tego typu tort świetnie sprawdzi się na urodziny dla dzieci! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy