Pulpety w sosie grzybowym to pyszna jesienna potrawa. Doskonale smakuje na bazie świeżo zebranych borowików, podgrzybków lub koźlarzy. Z powodzeniem możemy przygotować równie smaczne danie na grzybach suszonych. W przepisie na pulpeciki w sosie z grzybów leśnych stawiamy na tradycyjną recepturę. To gwarancja dobrego smaku, która wynika z doświadczeń kulinarnych wielu pokoleń.
Artur Rogalski
(średnia 4.47 z 197 głosów)
Grzyby leśne: czyścimy, w razie potrzeby myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy w paski.
Bułkę: zalewamy mlekiem i pozostawiamy do namoczenia
Cebulę: obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę: obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażanie warzyw: w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy połowę posiekanej cebuli, marchewkę i grzyby. Smażymy do miękkości.
Bulion: do warzyw dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania.
Mięso na pulpety: przekładamy do miski, dodajemy namoczoną bułkę, jajko, pozostałą posiekaną cebulę, sól, pieprz i oregano. Wyrabiamy ręką na spójną masę. Następnie formujemy kuleczki o wielkości 3–4 cm i obtaczamy je w mące.
Gotowanie pulpetów: obtoczone mięsne kuleczki wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 min. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Zabielanie: na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy z sosem i wyłączamy palnik.
Podawanie: pulpety w sosie grzybowym podajemy z ziemniakami, kopytkami, kaszą lub makaronem.
Porady
- Na pulpeciki w sosie grzybowym najlepsze będzie mięso z szynki wieprzowej. Możemy sięgnąć również po łopatkę lub mieszane mięso wołowo–wieprzowe.
- W wersji light sprawdzi się mięso drobiowe, które jest o wiele mniej kaloryczne niż wieprzowina.
- Doskonały sos grzybowy przygotujemy na borowikach lub mieszance grzybów leśnych – maślaków, koźlarzy, podgrzybków, kurek lub kani.
- Pulpety możemy dodatkowo obsmażyć przed gotowaniem w sosie, aby miały bardziej chrupiącą skórkę, ale nie jest to konieczne. Mięso obtoczone w mące nie rozpadnie się podczas gotowania, a z pewnością będzie mniej kaloryczne.
- Zamiast słodkiej śmietany 30% możemy dodać kwaśną śmietanę 18%, aby danie było równie kremowe w smaku, ale jednak mniej ciężkostrawne. Taką śmietanę trzeba wcześniej zahartować, aby się nie zważyła. Mieszamy ją z zimną wodą, dodajemy gorącego wywaru i dopiero w takiej formie dodajemy do sosu. Cały czas mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pulpety w sosie grzybowym możemy dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem, aby zwiększyć aromatyczność potrawy.
- W przypadku dania z makaronem doskonale sprawdzi dodatek startego na wiórki parmezanu. W wersji wegetariańskiej możemy zrobić pulpety z kaszy jaglanej.
Równie smaczny sos do pulpecików możemy przygotować także poza sezonem – z suszonych borowików, podgrzybków lub innych odmian leśnych. Suszone grzyby krótko opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem, aby zrobiły się miękkie.
Wodę, w której moczyły się grzyby, wykorzystujemy do sosu zamiast bulionu warzywnego. Dla wzmocnienia smaku możemy dodać proszek z suszonych grzybów.
Do pulpetów w sosie grzybowym świetnie pasują różne kluski ziemniaczane lub kopytka, nie tylko z ziemniaków:
Danie możemy podać także z makaronem tagliatelle, penne lub kaszą, np. gryczaną lub pęczak. Dla przełamania smaków sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty lub colesław.
Pulpeciki w sosie to proste do wykonania danie, uwielbiane zwłaszcza przez młodszych amatorów dobrego smaku. W sezonie na grzyby aż żal nie przygotować ich z dodatkiem darów lasów. Poza sezonem, możemy przebierać w kompozycjach smakowych. Poniżej najsmaczniejsze pomysły:
Chętni mogą spróbować także połączenia z sosem porowym, a fani kuchni Dalekiego Wschodu – z sosem słodko–kwaśnym i ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze