Pulpety w sosie grzybowym

Pyszne pulpety!

dodany przez: karolina12-345 karolina12_345

dania mięsne pulpety sosy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 196 głosów)

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa
  • 200 g grzybów
  • zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • odrobina mąki
  • 2 cebule
  • odrobina natki pietruszki
  • koperek
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Wlej do garnka 4 szklanki wody i zagotuj
  • 2. Bułkę namocz w wodzie, a po upływie ok. 15 minut odciśnij ją i pokrusz
  • 3. Jedną cebulę pokrój drobno
  • 4. Rozkłóć jajka i dodaj do mięsa. Dodaj do masy pokrojoną cebulę
  • 5. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do mięsa. Dodaj również bułkę
  • 6. Przypraw ziołami, solą i pieprzem
  • 7. Wyrób masę rękami i formuj z niej kulki
  • 8. Pulpety obtocz w mące
  • 9. Wkładaj je do gotującej wody. Dodaj grzyby
  • 10. Posiekaj druga cebulę i dodaj do mięsa i grzybów
  • 11. Gotuj pod przykryciem 30 minut, czasem mieszając
  • 12. Dodaj smietanę, posiekaną natkę i koperek
  • 13. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami
  • 14. Zagotuj wszystko razem

Porady

Zobacz też: pulpeciki drobiowe z mozzarellą


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy