Gnocchi dyniowe w sosie grejpfrutowym

Mięciutkie gnocchi warto zrobić w nowoczesnej wersji. Dyniowy miąższ i sos grejpfrutowy doskonale podkręcą smak włoskiego klasyku. Nie trzeba mieć specjalnego gadżetu do gnocchi - wystarczy widelec.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1,2 kg dyni hokkaido
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • tymianek cytrynowy
  • 150 g parmezanu
  • 150 g mąki + do podsypania
  • 2 żółtka
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 grejpfruty
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 150 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dynię myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w plastry. Smarujemy za pomocą pędzla 2 łyżkami oliwy, oprószamy solą, posypujemy połową tymianku. Pieczemy w piekarniku ok. 20 min.
  2. Usuwamy skórę i miksujemy na purée, przekładamy do miski, dodajemy 120 g startego parmezanu, mąkę, żółtka, sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową.
  3. Zagniatamy ciasto, podsypujemy mąką, formujemy wałeczki i tniemy skośnie małe romby. Możemy widelcem tworzyć wgłębienia. Gnocchi układamy na lekko posypanej mąką blasze.
  4. Grejpfruty obie ramy ze skóry, ostrym nożem wycinamy pomiędzy błonami filety, zachowujemy sok.
  5. Czosnek i szalotki obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do rondelka, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy sok z grejpfruta, redukujemy o połowę. Dodajemy śmietanę i dusimy 5 min na wolnym ogniu.
  6. Gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 5 min od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  7. Do sosu wrzucamy filety grejpfruta, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, chwilę podgrzewamy. Gnocchi podajemy z sosem, posypane resztą parmezanu i tymianku.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
gnocchi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy