Gnocchi dyniowe w sosie grejpfrutowym

Mięciutkie gnocchi warto zrobić w nowoczesnej wersji. Dyniowy miąższ i sos grejpfrutowy doskonale podkręcą smak włoskiego klasyku. Nie trzeba mieć specjalnego gadżetu do gnocchi - wystarczy widelec.

Pierogignocchi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Składniki:

  • 1,2 kg dyni hokkaido
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • tymianek cytrynowy
  • 150 g parmezanu
  • 150 g mąki + do podsypania
  • 2 żółtka
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 grejpfruty
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 150 ml śmietany kremówki

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dynię myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w plastry. Smarujemy za pomocą pędzla 2 łyżkami oliwy, oprószamy solą, posypujemy połową tymianku. Pieczemy w piekarniku ok. 20 min.
  • Usuwamy skórę i miksujemy na purée, przekładamy do miski, dodajemy 120 g startego parmezanu, mąkę, żółtka, sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową.
  • Zagniatamy ciasto, podsypujemy mąką, formujemy wałeczki i tniemy skośnie małe romby. Możemy widelcem tworzyć wgłębienia. Gnocchi układamy na lekko posypanej mąką blasze.
  • Grejpfruty obie ramy ze skóry, ostrym nożem wycinamy pomiędzy błonami filety, zachowujemy sok.
  • Czosnek i szalotki obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do rondelka, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy sok z grejpfruta, redukujemy o połowę. Dodajemy śmietanę i dusimy 5 min na wolnym ogniu.
  • Gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 5 min od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Do sosu wrzucamy filety grejpfruta, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, chwilę podgrzewamy. Gnocchi podajemy z sosem, posypane resztą parmezanu i tymianku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy