Gnocchi dyniowe

Ocena:

4.48 (153)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gnocchi dyniowe podane w towarzystwie aromatycznego sosu grejpfrutowego i tartego parmezanu zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Kluseczki świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do rozmaitych dań mięsnych, jak i jako samodzielny, pożywny posiłek. Jeśli chcecie urozmaicić swoje codzienne menu, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić gnocchi z dyni. 

Składniki:

  • dynia  1200 g

  • grejpfrut  600 g

  • parmezan  150 g

  • mąka pszenna  150 g

  • śmietana kremówka  150 ml

  • szalotka  80 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • żółtko  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • tymianek  2 łyżeczki

  • sól  1 łyżeczka

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

Gnocchi dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dyni: dokładnie ją myjemy, usuwamy z niej nasiona i kroimy ją w plastry. Przy pomocy pędzla smarujemy ją 20 ml oliwy. Oprószamy ją solą i połową tymianku. Wkładamy ją na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

  • Krok 2:

    Puree z dyni: upieczone kawałki owocu wyjmujemy z piekarnika. Usuwamy z nich skórę, a następnie przekładamy je do naczynia blendera i miksujemy je na gładką masę. 

  • Krok 3:

    Masa na dyniowe gnocchi: w misce umieszczamy przygotowane wcześniej puree, 120 g tartego parmezanu, mąkę pszenną, żółtka, szczyptę soli i pieprzu oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Krok 4:

    Formowanie gnocchi: stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto formujemy na kształt wałka, po czym tniemy je na skośne romby. Przeciągamy je po ząbkach widelca, by stworzyć charakterystyczne wgłębienia. Gotowe kluseczki gnocchi układamy na lekko podsypanej mąką blasze i odstawiamy na bok. 

  • Krok 5:

    Przygotowanie składników na sos: grejpfruty obieramy. Przy pomocy ostrego noża wycinamy z nich błonki. Wypływający sok zachowujemy na później. Czosnek i szalotki obieramy oraz sieczemy na drobno. 

  • Krok 6:

    Sos grejpfrutowy: czosnek oraz cebulki wrzucamy do rondelka i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy sok z grejpfruta. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy sos zredukuje się o połowę, dolewamy do niego śmietanę. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstawiamy sos na bok.

  • Krok 7:

    Gotowanie gnocchi z dyni: w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kluseczki. Gotujemy je przez około 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej. 

  • Krok 8:

    Podanie klusek: do sosu wrzucamy filety grejpfruta. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie chwilę podgrzewamy. Kluseczki podajemy polane sosem oraz posypane pozostałym parmezanem i tymiankiem. 

Porady

  • Jeśli przygotujecie gnocchi dyniowe w większej porcji, po wystudzeniu, przełóżcie je do lodówki. Tak przechowywane zachowają świeżość przez około 3 dni. 
  • Formowanie kluseczek ułatwi specjalna deseczka do gnocchi. Nie jest ona jednak niezbędna – charakterystyczne wgłębienia można również wykonać, używając widelca. Wystarczy przeciągnąć je po jego ząbkach i gotowe! 
  • Nie przepadacie za smakiem grejpfruta? Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem dyniowe gnocchi możecie również zaserwować z sosem serowym, maślano-szałwiowym, pieczarkowym lub pomidorowym. Możliwości jest wiele! 
  • Kluseczki gnocchi można mrozić, zarówno w wersji surowej, jak i ugotowanej. By zapobiec ich sklejeniu, polecamy rozłożyć je równomiernie na blaszce lub tekturowym talerzyku i włożyć do zamrażalnika na około 2 h. Gdy stwardnieją, można je przesypać do woreczka strunowego lub zamykanego pojemnika. 
  • Włoskie gnocchi można też przyrządzić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej. 
  • Gotowe ciasto na dyniowe gnocchi powinno mieć elastyczną konsystencję. 
  • Fanom włoskich smaków polecamy także nasze pozostałe przepisy na gnocchi
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać gnocchi dyniowe? 

Zdarza się, że niektórzy nazywają gnocchi mianem włoskich kopytek. Określenie to nie jest dalekie od prawdy. Oba rodzaje klusek przygotowuje się w podobny sposób, na bazie niemalże tych samych składników. Zasadniczą różnicą jest ich rozmiar – gnocchi są zdecydowanie mniejsze. Można jednak serwować je w towarzystwie dobrze znanych nam dodatków, takich jak podsmażona na patelni cebulka czy boczek. Świetnie komponują się też z domowym gulaszem, pieczenią, bitkami czy innymi rodzajami mięsa.

Szukacie pomysłu na lekki lunch? W takim razie koniecznie spróbujcie smacznej sałatki z gnocchi. A jeśli chcecie podać kluski jako samodzielne danie główne, możecie je po prostu obsypać tartym parmezanem i polać ulubionym sosem, np. pomidorowym czy grzybowym. Gnocchi z dyni można też serwować w wersji na słodko. W towarzystwie kleksa śmietany, odrobiny cukru i cynamonu smakują wprost fantastycznie. Dobrze komponują się też ze smakiem sosu jabłkowo-karmelowego.

Kluseczki gnocchi – inne wersje przygotowania 

Kuchnia włoska słynie ze swej prostoty. Nic więc dziwnego, że do przygotowania klasycznej wersji gnocchi potrzeba jedynie 5 składników – ziemniaków, mąki, jajek, gałki muszkatołowej oraz soli. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w bardziej fantazyjny sposób. Szczególnie polecamy spróbować gnocchi buraczanych, które nie tylko wspaniale smakują, ale i prezentują się wprost cudownie. 

Inna, równie popularną wersją tego dania są gnocchi szpinakowe. Dzięki dodatkowi ricotty kluski wychodzą genialnie. Podane w towarzystwie aromatycznego sosu maślano-ziołowego, tartego parmezanu i śmietany zachwycą niejedno podniebienie. Jeśli jednak chcecie urozmaić nieco ich smak, możecie pokusić się o zaserwowanie ich z suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne