Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty surowej to klasyka wśród dodatków do obiadu. Każda pani domu ma swój własny przepis na surówkę z czerwonej kapusty, ale najczęściej spotykana wersja to surówka z czerwonej kapusty z olejem i octem. Zobacz jak się robi surówkę z czerwonej kapusty. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Surówki

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
90 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szatkowanie-kapusty 1.

    Surówka z czerwonej kapusty jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Jak zrobić surówkę z kapusty czerwonej? To proste. Kapustę czerwoną myjemy i oczyszczamy z wierzchnich liści. Następnie drobno ją szatkujemy, solimy i odstawiamy na chwilę. Zasoloną kapustę najlepiej wyrobić dłońmi, aby stała się miękka i krucha. Do ugniecionej rękami kapusty dodajemy posiekaną drobno cebulę, olej i ocet. Na koniec wszystko doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Kalorie: 90

Węglowodany: 6

Tłuszcz: 7

Białko: 1

Porady

  • Jeśli często robisz domowe surówki, rozważ kupno małej podręcznej szatkownicy do kapusty. Szatkując kapustę takim urządzeniem, otrzymasz efekt surówki z czerwonej kapusty jak z restauracji.  Szatkownica ułatwia pracę w kuchni i pozwala na przygotowanie wielu innych dań niż tylko surówki. 
  • Do zrobienia surówki możesz użyć także tzw. mandoliny, która pozwala na cienkie poszatkowanie kapusty. To czy kapusta jest grubo, czy cienko poszatkowana wpływa na finalny smak surówki, gdyż kapusta pokrojona zbyt grubo może nie zmięknąć wystarczają, a być tym samym mniej apetyczna. 
  • Surówka z czerwonej kapusty to smaczny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie kotletów schabowych, czy mielonych i ziemniaków. Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do mięs pieczonych serwowanych wraz z kopytkami czy kluskami śląskimi, ale również do dań rybnych i wegetariańskich np. placków ziemniaczanych. 
  • Ile kalorii ma surówka z czerwonej kapusty? Surówka z czerwonej kapusty z octem i olejem ważąca 100g zawiera około 180 kcal.  
     

Notka redakcyjna

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem 

Przepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele. Można ja przygotować w wersji na zimno i ciepło oraz wykorzystać zarówno kapustę surową, jak i kiszoną. Jedną z najczęściej przygotowywanych surówek, jest surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Jak zrobić surówkę z majonezem? Obierz z wierzchnich liści małą kapustę czerwoną. Przedziel na cztery części i poszatkuj na drobno. Średnią cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Duże jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj. W miseczce wymieszaj 4 łyżki majonezu, z trzema łyżkami octu, łyżeczką cukru, szczyptą soli oraz pieprzu. Sos majonezowy dodaj do kapusty i dobrze wymieszaj. Tak zrobiona surówka z czerwonej kapusty smakuje jak w barze. Możesz ją podać z wszystkimi rodzajami mięs i ryb lub wykorzystać jako dodatek do dań bezmięsnych. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy