Kremowy sos porowy na śmietanie jest doskonałym dodatkiem do pieczonej ryby lub mięs białych gotowanych na parze. Lekko ostry, a jednocześnie delikatny nada daniom charakteru i każdemu przypadnie do gustu. Jeśli więc przygotowujecie rodzinny obiad dla dorosłych i dzieci, sos z pora i śmietany będzie strzałem w dziesiątkę. Możecie również zrobić wersję wegańską, bez produktów pochodzenia zwierzęcego.
iStock
(średnia 4.47 z 185 głosów)
Przygotowanie: pora obieramy z zewnętrznych liści i myjemy go pod bieżącą wodą. Kroimy w drobne paseczki.
Smażenie: na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy posiekanego pora. Całość smażymy przez ok. 2 minuty.
Duszenie: gdy por już przyjemnie pachnie, dodajemy bulion – może być warzywny ze słoika, rozrobiony z ciepłą wodą. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 5 min.
Zabielanie: w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z łyżką mąki pszennej. Zmniejszamy moc palnika i dodajemy do sosu, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy pozostałe 50 g masła.
Przyprawy i dekoracja: doprawiamy sos porowy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
- W jaki sposób dokładnie umyć pora? Obieramy dwa zewnętrzne listki, a następnie nacinamy go od góry na kształt litery „x”. W ten sposób łatwiej jest wypłukać piasek, który lubi czasem znaleźć się w środku pora.
- Do siekania pora wybierzcie duży ostry nóż bez ząbków. Ząbki mogą poszarpać por i nie uzyskacie w ten sposób cienkich wiórków.
- Co zrobić, żeby sos porowy się nie zważył? Zanim wlejecie śmietanę na patelnię, dodajcie do niej kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Mniejsza różnica temperatur pomoże w połączeniu składników.
- Bulion warzywny można zastąpić mięsnym (np. drobiowym) lub białym winem – wtedy sos porowy nabierze bardziej wyrazistego i wytrawnego smaku.
Aby zrobić wegańską wersję sosu, trzeba wprowadzić kilka prostych modyfikacji. Zamiast masła możecie użyć oleju. Śmietanę łatwo zastąpicie mlekiem roślinnym, np. sojowym lub owsianym – zwróćcie tylko uwagę na to, żeby nie było słodkie. Do zagęszczenia sosu możecie użyć mąki pszennej lub ryżowej.
Sos porowy wegański zrobicie także na jogurcie sojowym. Taki jogurt możecie przygotować samodzielnie w domu z mleka sojowe i bakterii jogurtowych, które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Pod koniec gotowania sosu warto dodać odrobinę soku z cytryny, która podkręci smaki.
Komentarze