Pulpety z kurczaka to łatwe, szybki i lekkie danie. Zwykle kojarzymy ten przepis z jedzeniem dla małych dzieci i dla osób starszych czy zmagających się z niestrawnością. Powinniśmy jednak pamiętać o tym przepisie również w codziennym menu dla całej rodziny. W tym przepisie można również zastąpić kurczaka, mięsem mielonym z indyka.
fot. iStock
(średnia 4.14 z 231 głosów)
Jak zrobić pulpety z kurczaka? To proste. Mięso mielone z kurczaka przełóż do miski. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj czosnek, cebulę, jajka, bułkę tartą, otręby, zioła (tymianek, majeranek, bazylię oraz koperek i natkę pietruszki), sól i pieprz do mięsa i dokładnie wymieszaj masę. Tak przygotowane mięso na pulpety z kurczaka włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki. Podziel na równe części i uformuj kulki o średnicy około 2cm.
Przygotuj parowar. Połóż klopsy z kurczaka na dolny poziom w parowarze. Pora umyj w zimnej wodzie, pokrój w cienkie plastry. Posyp klopsiki drobiowe porem. Tak przygotowane pulpety należy gotować na parze przez około 20 minut. Pulpety z kurczaka można podawać z ziemniakami, makaronem lub jako dodatek do zup.
Porady
- Pulpety drobiowe na parze można ugotować także używając wkładki do gotowania na parze lub za pomocą zwykłego sitka, ustawionego na garnku z wodą i przykrytym pokrywką. Pamiętaj o czasie gotowania: pulpety drobiowe z kurczaka fit trzeba gotować na parze około 20 minut.
- Jeśli często robisz pulpety rozważ kupno specjalnej łyżki do formowania pulpetów. Taka łyżka ułatwia pracę w kuchni.
- Pracę nad pulpetami może ułatwić także maszynka do mielenia mięsa. Oczywiście możesz kupić już gotowe mięso mielone z kurczaka, ale najlepsze pulpety drobiowe wychodzą z mięsa zmielonego tuż przed zrobieniem pulpetów.
Najlepszym mięsem do zrobienia pulpetów drobiowych jest mięso z kurczaka. Najlepiej wybrać piersi z kurczaka i samodzielnie zemleć w maszynce. Jeśli nie masz takiej możliwości, poszukaj sklepu, w którym świadczą usługę mielenia mięsa na miejscu. Zmielone piersi z kurczaka są chude i kleiste – do pulpetów wręcz idealne. Drugim popularnym mięsem mielonym na pulpety drobiowe jest mięso z indyka. Tak samo jak, w przypadku kurczaka najlepiej wybrać pierś z indyka. Pulpety przygotowane z indyka będą bardzo lekkie i delikatne, dlatego polecane są szczególnie dzieciom, seniorom a także tym którzy są na diecie.
Klopsiki drobiowe w wersji fit powinny być przygotowane na parze. Natomiast jeśli nie posiadasz urządzenia do parowania lub zwyczajnie nie przepadasz za daniami na parze, możesz przygotować pulpety drobiowe gotowane. Jak zrobić pulpety z indyka gotowane dietetyczne? 500g mięsa mielonego z piersi z indyka włóż do dużej miski. Dodaj 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Do garnka wlej 500ml wody. Na grubych oczkach tarki zetrzyj marchewkę i pietruszkę. Dodaj liścia laurowego, 3 ziarna ziela angielskiego. Włóż pulpety i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj do pulpetów drobno posiekany koperek. Zamieszaj. Pulpety podawaj na ciepło.
Komentarze