REKLAMA

Pulpety z kurczaka

Pulpety z kurczaka to łatwe, szybki i lekkie danie. Zwykle kojarzymy ten przepis z jedzeniem dla małych dzieci i dla osób starszych czy zmagających się z niestrawnością. Powinniśmy jednak pamiętać o tym przepisie również w codziennym menu dla całej rodziny. W tym przepisie można również zastąpić kurczaka, mięsem mielonym z indyka. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne pulpety dania z kurczaka

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.15 z 228 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pulpety z kurczaka 1.

     Jak zrobić pulpety z kurczaka? To proste. Mięso mielone z kurczaka przełóż do miski. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj czosnek, cebulę, jajka, bułkę tartą, otręby, zioła (tymianek, majeranek, bazylię oraz koperek i natkę pietruszki), sól i pieprz do mięsa i dokładnie wymieszaj masę. Tak przygotowane mięso na pulpety z kurczaka włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki. Podziel na równe części i uformuj kulki o średnicy około 2cm. 

  • Pulpety z kurczaka 2.

    Przygotuj parowar. Połóż klopsy z kurczaka na dolny poziom w parowarze. Pora umyj w zimnej wodzie, pokrój w cienkie plastry. Posyp klopsiki drobiowe porem. Tak przygotowane pulpety należy gotować na parze przez około 20 minut. Pulpety z kurczaka można podawać z ziemniakami, makaronem lub jako dodatek do zup. 

Porady

  • Pulpety drobiowe na parze można ugotować także używając wkładki do gotowania na parze lub za pomocą zwykłego sitka, ustawionego na garnku z wodą i przykrytym pokrywką.  Pamiętaj o czasie gotowania: pulpety drobiowe z kurczaka fit trzeba gotować na parze około 20 minut. 
  • Jeśli często robisz pulpety rozważ kupno specjalnej łyżki do formowania pulpetów. Taka łyżka ułatwia pracę w kuchni. 
  • Pracę nad pulpetami może ułatwić także maszynka do mielenia mięsa. Oczywiście możesz kupić już gotowe mięso mielone z kurczaka, ale najlepsze pulpety drobiowe wychodzą z mięsa zmielonego tuż przed zrobieniem pulpetów. 
     

Notka redakcyjna

Jakie mięso na pulpety drobiowe wybrać?


Najlepszym mięsem do zrobienia pulpetów drobiowych jest mięso z kurczaka. Najlepiej wybrać piersi z kurczaka i samodzielnie zemleć w maszynce. Jeśli nie masz takiej możliwości, poszukaj sklepu, w którym świadczą usługę mielenia mięsa na miejscu. Zmielone piersi z kurczaka są chude i kleiste – do pulpetów wręcz idealne. Drugim popularnym mięsem mielonym na pulpety drobiowe jest mięso z indyka. Tak samo jak, w przypadku kurczaka najlepiej wybrać pierś z indyka. Pulpety przygotowane z indyka będą bardzo lekkie i delikatne, dlatego polecane są szczególnie dzieciom, seniorom a także tym którzy są na diecie. 

Pulpety drobiowe gotowane


Klopsiki drobiowe w wersji fit powinny być przygotowane na parze. Natomiast jeśli nie posiadasz urządzenia do parowania lub zwyczajnie nie przepadasz za daniami na parze, możesz przygotować pulpety drobiowe gotowane. Jak zrobić pulpety z indyka gotowane dietetyczne? 500g mięsa mielonego z piersi z indyka włóż do dużej miski. Dodaj 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Do garnka wlej 500ml wody. Na grubych oczkach tarki zetrzyj marchewkę i pietruszkę. Dodaj liścia laurowego, 3 ziarna ziela angielskiego. Włóż pulpety i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj do pulpetów drobno posiekany koperek. Zamieszaj. Pulpety podawaj na ciepło. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy