Kluski śląskie

Kluski śląskie idealnie pasują do gulaszu lub podsmażanej cebuli z boczkiem.

Pierogikluski śląskie

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 150 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Gorące przecisnąć przez praskę.
  • 3. Do przeciśniętych (jeszcze gorących) ziemniaków dodać mąki i wyrobić gładkie ciasto.
  • 4. Uformować wałek o grubości około 3 cm i pokroić, z każdego kawałka uformować kulkę i pośrodku zrobić dziurkę.
  • 5. Kluski gotować w osolonym wrzątku około minutę po wypłynięciu.
  • Uwaga: Jeżeli do przeciśniętych ziemniaków dodamy tylko i wyłacznie mąkę ziemniaczaną, to kluski będą "gumowe" . Natomiast jeśli ktoś nie lubi takich klusek może dodać więcej mąki pszennej, z tym, że jej ilość nie powinna przekroczyć połowy mąki ziemniaczanej.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy