Kluski śląskie zrobione są z gotowanych ziemniaków, które warto wcześniej wstawić i ostudzić. Z taką bazą ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Ciasto zagniata się bardzo szybko, a lepienie kulek z charakterystyczną dziurką może być świetną zabawą dla całej rodziny. Tradycyjne kluski śląskie dobrze smakują zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Wystarczy dodać do nich okrasę, sos lub gulasz.
iStock
(średnia 4.54 z 150 głosów)
Gotowanie ziemniaków: obieramy je i myjemy, kroimy na połówki i zalewamy wodą z płaską łyżką soli (10 g). Gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestygnięcia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czas studzenia).
Ciasto na kluski śląskie: dokładnie ugniecione ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ręcznie na gładką masę.
Przed gotowaniem: stolnicę posypujemy mąką. W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Dodajemy do niej łyżkę soli (ok. 10 g).
Formowanie kulek: po kolei odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki o wielkości ok. 3–4 cm. Układamy je na przygotowanej stolnicy. Na środku każdej kulki robimy dziurkę palcem wskazującym lub kciukiem.
Gotowanie: do wrzącej wody wrzucamy kluski śląskie – tyle, ile mieści się na płasko u podstawy garnka. Gotujemy je przez 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy na płaski talerz. W ten sposób gotujemy wszystkie kluski.
Porady
- Ugotowane ziemniaki muszą być bardzo miękkie, aby po sprasowaniu tworzyły gładką masę. Najłatwiej rozgnieść je wtedy, gdy są jeszcze gorące. Można je także zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Kluski śląskie nie mogą gotować się w zbyt wysokiej temperaturze, bo będą się rozpadały. Woda powinna tylko lekko bulgotać.
- Dziurki w kluskach można zrobić także przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki. Jeśli oprószymy go delikatnie mąką, nie będzie się lepić do ciasta.
- Na kluski śląski najlepsze będą ziemniaki z dużą ilością skrobi, czyli typu C.
- W wersji wegańskiej można przygotować je bez jajka. Jeśli ziemniaki są świeże (ugotowane w tym samym dniu) ciasto ładnie połączy się w gładką masę. Jeśli przygotowujecie kluski z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, warto dodać roślinny odpowiednik jajka, np. namoczone w wodzie siemię lniane.
- Kluski śląskie z gotowanymi ziemniakami i skrobią nie zawierają glutenu.
Jeśli planujemy przygotować większą ilość, np. na rodzinne przyjęcie, możemy zrobić je dzień wcześniej. Ulepione (nie nie ugotowane) rozkładamy na tacy oprószonej mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odkładamy do lodówki na maksymalnie 24 godz.
Kluski śląskie można mrozić – najlepiej po krótkiej obróbce termicznej, czyli blanszowaniu. Ulepione kuleczki wrzucamy dosłownie na 2–3 sekundy do wrzątku, po czym wyławiamy je i układamy płasko na tacy. Gdy przestygną, przykrywamy je folią i wstawiamy wraz z tacą do zamrażalnika.
Po 24 godz. możemy przełożyć je do woreczka foliowego lub pudełka, bez obaw o to, że się posklejają. Mrożone kluski śląskie są odpowiednie do spożycia przez 2 miesiące. Po rozmrożeniu gotujemy je we wrzątku przez 2 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.
W najprostszej wersji wystarczy sama okrasa – z cebulki i wędzonego boczku. W innych wariantach warto postawić na:
Kluski z dziurką są częścią tradycyjnej potrawy kuchni śląskiej, uzupełniając kompozycję złożoną z rolady i kapusty modrej. Dobrze smakują także w innych kompozycjach, np:
Z dań bezmięsnych, można przygotować ratatouille z bakłażana, papryki i pomidorów lub wegetariańskie leczo z cukinii i bakłażana.
Komentarze