Kluski śląskie

Kluski śląskie zrobione są z gotowanych ziemniaków, które warto wcześniej wstawić i ostudzić. Z taką bazą ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Ciasto zagniata się bardzo szybko, a lepienie kulek z charakterystyczną dziurką może być świetną zabawą dla całej rodziny. Tradycyjne kluski śląskie dobrze smakują zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Wystarczy dodać do nich okrasę, sos lub gulasz.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi kluski śląskie

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 150 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Kluski śląskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie ziemniaków: obieramy je i myjemy, kroimy na połówki i zalewamy wodą z płaską łyżką soli (10 g). Gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestygnięcia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czas studzenia).

  • 2.

    Ciasto na kluski śląskie: dokładnie ugniecione ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ręcznie na gładką masę.

  • 3.

    Przed gotowaniem: stolnicę posypujemy mąką. W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Dodajemy do niej łyżkę soli (ok. 10 g).

  • 4.

    Formowanie kulek: po kolei odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki o wielkości ok. 3–4 cm. Układamy je na przygotowanej stolnicy. Na środku każdej kulki robimy dziurkę palcem wskazującym lub kciukiem.

  • 5.

    Gotowanie: do wrzącej wody wrzucamy kluski śląskie – tyle, ile mieści się na płasko u podstawy garnka. Gotujemy je przez 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy na płaski talerz. W ten sposób gotujemy wszystkie kluski.

Porady

  • Ugotowane ziemniaki muszą być bardzo miękkie, aby po sprasowaniu tworzyły gładką masę. Najłatwiej rozgnieść je wtedy, gdy są jeszcze gorące. Można je także zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • Kluski śląskie nie mogą gotować się w zbyt wysokiej temperaturze, bo będą się rozpadały. Woda powinna tylko lekko bulgotać.
  • Dziurki w kluskach można zrobić także przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki. Jeśli oprószymy go delikatnie mąką, nie będzie się lepić do ciasta.
  • Na kluski śląski najlepsze będą ziemniaki z dużą ilością skrobi, czyli typu C.
  • W wersji wegańskiej można przygotować je bez jajka. Jeśli ziemniaki są świeże (ugotowane w tym samym dniu) ciasto ładnie połączy się w gładką masę. Jeśli przygotowujecie kluski z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, warto dodać roślinny odpowiednik jajka, np. namoczone w wodzie siemię lniane.
  • Kluski śląskie z gotowanymi ziemniakami i skrobią nie zawierają glutenu.

Notka redakcyjna

Jak przechowywać kluski śląskie?

Jeśli planujemy przygotować większą ilość, np. na rodzinne przyjęcie, możemy zrobić je dzień wcześniej. Ulepione (nie nie ugotowane) rozkładamy na tacy oprószonej mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odkładamy do lodówki na maksymalnie 24 godz.

Kluski śląskie można mrozić – najlepiej po krótkiej obróbce termicznej, czyli blanszowaniu. Ulepione kuleczki wrzucamy dosłownie na 2–3 sekundy do wrzątku, po czym wyławiamy je i układamy płasko na tacy. Gdy przestygną, przykrywamy je folią i wstawiamy wraz z tacą do zamrażalnika.

Po 24 godz. możemy przełożyć je do woreczka foliowego lub pudełka, bez obaw o to, że się posklejają. Mrożone kluski śląskie są odpowiednie do spożycia przez 2 miesiące. Po rozmrożeniu gotujemy je we wrzątku przez 2 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Sosy do klusek śląskich

W najprostszej wersji wystarczy sama okrasa – z cebulki i wędzonego boczku. W innych wariantach warto postawić na:

  • sos pieczarkowy – przygotowany ze śmietaną kremówką i tymiankiem,
  • sos z grzybów leśnych – można go zrobić w sezonie ze świeżych grzybów lub suszonych w każdą inną porę roku,
  • sos pieczeniowy – na bazie wywaru, powstałego po pieczeniu mięsa,
  • sos pomidorowy – doskonałym uzupełnieniem tego wariantu będzie tarty parmezan i świeża bazylia,
  • gulasz z soczewicy – z dodatkiem suszonych pomidorów i śliwek, awokado oraz orzechów nerkowca,
  • lub mięsny gulasz, np. wieprzowy, wołowy lub segedyński.

Dania z kluskami śląskimi

Kluski z dziurką są częścią tradycyjnej potrawy kuchni śląskiej, uzupełniając kompozycję złożoną z rolady i kapusty modrej. Dobrze smakują także w innych kompozycjach, np:

Z dań bezmięsnych, można przygotować ratatouille z bakłażana, papryki i pomidorów lub wegetariańskie leczo z cukinii i bakłażana.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy