Polędwiczka z sosem grzybowym ze świeżych grzybów

Sezon grzybowy w pełni, dlatego polecam przepis na pyszne, łatwe i szybkie danie.

dania mięsnepolędwicaSosy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 204 głosów)

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g)
  • dowolna ilość grzybów
  • 1 cebula
  • ok. 200 ml przegotowanej wody
  • sól, pieprz
  • odrobina mąki
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy krótko polędwiczki z dwóch stron i ściągamy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulkę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę masła. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę grzybki i porządnie podsmażamy (ja również w tym momencie przyprawiłam je solą i pieprzem).
  • 3. Kiedy grzybki są miękkie i dobre w smaku dodajemy podsmażone kawałki polędwicy i wlewamy wodę. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki można go zagęścić mąką (łyżeczkę lub dwie mąki dokładnie rozcieramy z odrobiną zimnej wody, a następnie dolewamy po kilka łyżek sosu i mieszamy - dopiero dobrze ciepłe wlewamy na patelnię).
  • 4. Doprawiamy do smaku.
  • Sos jest naprawdę pyszny i chyba nie może się nie udać:) Wybaczcie mało szczegółowo podane ilości składników, ale... każdemu inna ilość grzybów trafia się w lesie - ja akurat miałam 2 średnie prawdziwki i kilka kozaków. Można dodać ich więcej i będzie jeszcze lepiej. W zależności od tego różna ilość masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy