Surówka colesław

Surówka colesław to popularny dodatek do obiadu lub grilla. Szczególnie popularna jest w Stanach Zjednoczonych Ameryki i w Australii. W Polsce chętnie sięgamy po surówki z białej kapusty. Taka sałatka to świetne urozmaicenie i źródło witamin podczas rodzinnego obiadu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki surówki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)

Surówka colesław - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapusta kawałki 1.

    Kapustę i marchewkę należy poszatkować do dużej miski. Następnie cebulę trzeba drobno posiekać i dodać do miski.
     

  • Sos majonezowy 2.

    Sól mieszamy z pieprzem, jogurtem naturalnym, majonezem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Surówkę trzeba odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
     

Porady

Sos do sałatki colesław

Domowa sałatka colesław nie będzie kompletna bez aromatycznego sosu. Jego przygotowanie jest tak samo łatwe, jak samej surówki. Składa się z majonezu, octu balsamicznego i soku z cytryny. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu tłuszczu i wartości kalorycznej surówki, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, do podstawowych składników można dodać odrobinę musztardy lub posiekany ząbek czosnku

Do czego pasuje colesław?

Surówka colesław należy do najpopularniejszych dodatków do obiadu. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym - lekka i smaczna. 
Surówka colesław figuruje w menu większości restauracji i sieci fast food, w tym także w KFC. Nic dziwnego, bo ten prosty dodatek pasuje do większości dań. Doskonała surówka z białej kapusty świetnie komponuje się ze smakiem dań rybnych i drobiowych. Smakuje wybornie z daniami mięsnymi - z wołowiny, wieprzowiny czy baraniny. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań przed podaniem colesława z potrawami mącznymi, np. z pierogami ruskimi. 

Notka redakcyjna

Ciekawostki o surówce colesław

Co to jest colesław? To znany na całym świecie dodatek do obiadu. Doskonała surówka z białej kapusty prawdopodobnie wywodzi się ze sztuki kulinarnej starożytnego Rzymu. Wraz z rozrastaniem się imperium, stała się popularna także w innych częściach świata. Sama nazwa "coleslaw" wywodzi się od niderlandzkiego słowa "koolsla", oznaczającego sałatkę z kapusty.
Sałatka colesław to synonim kulinarnej prostoty. Oryginalny przepis na klasyczny coleslaw uwzględnia jedynie kilka składników podstawowych - białą kapustę, marchewkę i cebulę. Warto podkreślić, że nie ma jednego słusznego przepisu, wskazującego jak zrobić surówkę colesław. Niektórzy dodają do niej kukurydzę, ananasa lub jabłko. Taki prosty zabieg pozwala uzyskać zaskakująco dobry efekt.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy