Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym? Przepis jest całkiem łatwy i przyjemny. Warto od razu przygotować ich więcej, ponieważ pulpety w sosie pieczarkowym to jedno z ulubionych dań Polaków. Można podać je z kaszą, ziemniakami, makaronem, a także z pieczywem. Zmieniając dodatki, można je jeść kilka dni z rzędu, nie mając wrażenia, że jemy to samo. Pulpeciki w sosie pieczarkowym można także zamrozić i podać na obiad jakiś czas później.
iStock
(średnia 4.42 z 208 głosów)
Porady
- Kaszkę manną z przepisu na pulpeciki można zastąpić 1 suchą bułką moczoną w wodzie. Przed dodaniem do mięsa należy odcisnąć bułkę z wody.
- Warto przygotować własną, domową vegetę - przepis znajdziecie tutaj.
- Po uduszeniu pieczarek warto odlać z nich wodę - dzięki temu sos śmietanowy nie będzie ciemny.
Pulpety w sosie pieczarkowym są raczej prostym przepisem. Najwięcej problemów może przysporzyć przygotowanie mięsa na klopsiki. Aby mięso się nie rozpadało podczas pieczenia zwykle dodaje się do niego jajko i kaszę manną. Z powodzeniem można zastąpić kaszkę suchą bułką namoczoną w wodzie lub bułką tartą. Gotowe kulki mięsne powinny być smażone na dobrze rozgrzanej patelni, dzięki temu nie będą wciągać tłuszczu. Pulpety w sosie pieczarkowym powinny chwilę się poddusić w wywarze. Śmietanę najlepiej dodać na sam koniec gotowania.
Pulpeciki w sosie pieczarkowym będą pysznie smakować z wieloma rodzajami warzyw. Bardzo popularnym dodatkiem jest surówka z białej kapusty - wystarczy poszatkować kapustę i posolić, odstawić na 30 min, aby puściła wodę, a następnie dodać cebulę i marchewkę. Pulpety w sosie pieczarkowym idealnie będą smakować z surówką z marchwi i jabłka. Aby ją przygotować wystarczy zetrzeć marchewkę i jabłko oraz skropić sokiem z cytryny. Niektórzy dodają do tej surówki śmietanę lub jogurt naturalny, inni wolą podać ją z rodzynkami. Taki obiad można podać też z ciepłymi warzywami. Z pulpecikami dobrze skomponują się warzywa na parze - np. bukiet warzyw lub buraczki na ciepło.
Komentarze