Ciasto z wiśniami i budyniem

Ciasto z wiśniami i budyniem jest niezwykle efektowne dzięki wyrafinowanej polewie czekoladowej, a po przekrojeniu prezentuje całe swoje bogactwo. Wiśnie, zatopione w cieście i przykryte aksamitnym kremem, w połączeniu z puszystym ciastem w dwóch smakach, tworzy absolutnie rozkoszną kompozycję. Czekoladowe ciasto z budyniem wymaga mało pracy, a uzyskany efekt jest imponujący. Taki deser idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny deser, jak i jako poczęstunek na wyjątkowe okazje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z wiśniami ciasto czekoladowe ciasto z budyniem Desery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 229 głosów)


Ciasto z wiśniami i budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto-w-blaszce 1.

    Ciasto jasne: 250 g miękkiego masła ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy ekstrakt waniliowy i 5 jajek. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Formę o wymiarach ok. 20x35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i jedną połowę od razu przekładamy do przygotowanej formy.

  • ciemne-ciasto 2.

    Ciasto ciemne: Do drugiej części masy wsypujemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia składników na jednolitą masę. Następnie masę kakaową wykładamy na jasną masę i delikatnie rozsmarowujemy. Wiśnie odsączamy na sicie i rozkładamy je równomiernie na ciemnym na cieście. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

  • przekładanie-kremem 3.

    Krem budyniowy: Z mleka, dwóch dwóch żółtek, 100 gramów cukru, skrobi kukurydzianej i ekstraktu waniliowego gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy go do wystudzenia, a kiedy będzie już zimny, ucieramy z 250 gramami masła. 

  • Polewa-czekoladowa 4.

    Polewa czekoladowa: Obie tabliczki czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 25 gramami masła oraz 50 mililitrami śmietanki kremówki. Polewę wylewamy na wystudzone ciasto i wstawiamy je do lodówki. 

Porady

  • Ciasto z wiśniami i budyniem można przygotować zarówno w prostokątnej, jak i okrągłej formie. 
  • Aby odchudzić ciasto z wiśniami, cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Takie ciasto będzie równie smaczne, a znacznie uboższe w kalorie. 
  • Jeśli przygotowujecie ciasto z wiśniami dla dorosłych, przez nałożeniem kremu budyniowego możecie nasączyć ciasto ponczem z ulubionej nalewki. Dzięki temu ciasto z wiśniami i budyniem zyska nie tylko dodatkowego smaku i aromatu, ale stanie się też bardziej wilgotne.
  • Aby biszkopt z wiśniami i budyniem był jeszcze bardziej efektowny, warstwy jasnego i ciemnego ciasta możemy przed pieczeniem delikatnie przemieszać patyczkiem lub łyżką. W ten prosty sposób wyczarujemy ciekawy marmurkowy efekt, który jeszcze bardziej wyróżni to ciasto. 
  • Poza sezonem na wiśnie, to ciasto można przygotować z malinami, truskawkami, a nawet jabłkami, śliwkami czy gruszkami. Można też użyć mrożonych owoców i w ten sposób robić ciasto z wiśniami i budyniem przez cały rok.

Notka redakcyjna

Ciasto z wiśniami i budyniem - przepis na elegancki deser

Przepis na ciasto z wiśniami i budyniem szybko stał się ulubieńcem wszystkich fanów pieczenia ze względu na prostotę wykonania i zachwycający smak oraz wygląd. Takie ciasto kakaowe z budyniem smakuje dosłownie każdemu i zawsze robi wielkie wrażenie na gościach. Jak zrobić ciasto z wiśniami i budyniem, aby wyszło idealnie? Głównym bohaterem całej receptury są oczywiście wiśnie, dlatego warto zadbać o to, aby były jak najsmaczniejsze. Mogą to być zarówno świeże, wydrylowane owoce, jak i te z kompotu, soku czy z nalewki. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby użyć wiśni mrożonych czy konfitury wiśniowej z dużymi kawałkami owoców. 

Podstawą tego przepisu jest dobry spód, dlatego należy trzymać się proporcji i czasu pieczenia, aby mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealnie wyrośnięte i puszyste.  Kolejnym punktem przygotowań jest krem budyniowy na bazie mleka, masła i skrobi kukurydzianej. Zamiast skrobi kukurydzianej można wykorzystać również tę ziemniaczaną lub po prostu dodać budyń o ulubionym smaku. Ostatni element tego pysznego ciasta to polewa. Można przygotować domową polewę kakaową na bazie masła i kakao w proszku, albo po prostu rozpuścić gotową tabliczkę w kąpieli wodnej. 

Ciasto z wiśniami i budyniem - dodatki

Ciasto czekoladowe z wiśniami można wzbogacić dodatkowo bakaliami czy orzechami. Do masy można wrzucić także odrobinę cynamonu lub masła orzechowegoPysznie smakuje też ciasto z wiśniami i mascarpone albo ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną. Eleganckim pomysłem jest także ciasto z wiśniami i bezą

Co zrobić z wiśni? Inne przepisy z wiśniami

Wiśnie pojawiają się w naszych kuchniach głównie w formie przetworów oraz nalewek, jednak to nie wszystkie ich zastosowania. Jak wykorzystać wiśnie, poza przepisami na wiśniówkę oraz konfitury, kompotsok, syrop czy dżem wiśniowy? Wiśnie doskonale sprawdzają się we wszelkiego rodzaju ciastach i tortach. Wykorzystuje się je w cukiernictwie zarówno jako składnik kremu, jak i dekoracja na wierzchu. Najbardziej znany na całym świecie jest oczywiście tort szwarcwaldzki (zarówno ten klasyczny, jak i w wersji wegańskiej), ale zdecydowanie warte spróbowania są też tort kawowy z wiśniami i tort bezowy z wiśniami. 

Co roku z sezonie na wiśnie prym wiedzie placek z wiśniami oraz kruche ciasto z wiśniami, ale coraz popularniejszym przepisem staje się także sernik z wiśniamiKlasyczne ciasto czekoladowe z wiśniami można też przygotować w formie babeczek czy muffinek, które spodobają się szczególnie najmłodszym. Dorosłym łasuchom polecamy z kolei ciasto pijana wiśnia.

Jednak wiśnie to nie tylko składnik deserów, ale i dań obiadowych. Klasycznym pomysłem są pierogi z wiśniami lub naleśniki z wiśniami, ale warto też wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa i przygotować sentymentalny przysmak jakim jest zupa wiśniowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy