Ciasto czekoladowe z wiśniami i budyniem

Ciasto czekoladowe z wiśniami jest niezwykle szybkie w przygotowaniu. Wymaga mało pracy a uzyskany efekt jest imponujący. Ponadto ciasto czekoladowe z wiśniami można podawać na niedzielny podwieczorek, na imieniny, na urodziny lub inne uroczystości rodzinne. Smak czekolady idealnie łączy się z wiśniami tworząc pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami. 

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto z wiśniami ciasto czekoladowe Desery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.28 z 229 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-maka-pszenna-min 1. Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami:
    Na początek budyń należy przygotować z 400 ml mleka. Następnie tortownicę o średnicy 26 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Potem piekarnik należy nagrzać do 200°C. Kolejnym krokiem jest wymieszanie suchych składników w jednej misce: mąki, cukru, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, posiekanej czekolady, kakao w proszku oraz soli. Następnie w drugiej misce należy połączyć ze sobą roztrzepane jajka, roztopione masło oraz jogurt naturalny.
  • iStock-wisnie-min 2. Potem do suchych składników trzeba przelać mokre produkty i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się wszystkiego. Następnie do tortownicy należy przelać 3/4 ciasta, na to wylać budyń, wyrównać i ułożyć wiśnie. Na wierzchu umieścić resztę ciasta, nie musi być równomiernie rozłożone, bo ciasto jest dosyć gęste. Można pomóc sobie dwiema łyżkami. Ciasto czekoladowe z wiśniami trzeba posypać płatkami migdałów. Następnie należy ciasto czekoladowe z wiśniami piec przez 40 minut. Ciasto czekoladowe z wiśniami jest gotowe do podania.

Porady

Ciasto czekoladowe z wiśniami zawiera w przepisie: 

  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy